Početna Blog Vodič za kupnju električnog automobila (sve što trebaš znati)

Vodič za kupnju električnog automobila (sve što trebaš znati)

Ako razmišljaš da bi tvoj sljedeći automobil možda mogao biti u potpunosti električni, na pravom si mjestu.

U ovom blog postu ću ti otkriti sve najbitnije informacije koje moraš znati prije kupnje električnog automobila.

Do kraja čitanja ovog vodiča znat ćeš je li električni automobil pravi odabir za tebe, te kako odabrati onaj koji odgovara tvojim potrebama.

Nastavi čitati.

Sadržaj:

  1. Prednosti i mane električnih automobila
  2. Razlika između električnih i hibridnih automobila
  3. Doseg električnog automobila
  4. Punjenje električnih automobila
  5. Održavanje električnih automobila
  6. Ukupni troškovi posjedovanja električnog automobila
  7. Isplati li se kupiti električni automobil? I kome?
  8. Da li kupiti novi ili rabljeni električni automobil?
  9. Kako kupiti električni automobil?

Popularnost električnih automobila u Europi i SAD-u zadnjih deset godina abnormalno raste i nema naznake da će se u budućnosti taj trend zaustaviti.

Iako po udjelu električnih vozila u ukupnom voznom parku kaskamo za najrazvijenijim državama u Europi, zadnjih 5 godina broj novoregistriranih vozila u Hrvatskoj se svake godine poveća za 40 do 50 %.

Jedan od najvećih razloga koji je u prošlosti privlačio kupce prema električnim automobilima bio je izrazito nizak trošak goriva.

Prije nekoliko godina, punjenje električnih automobila na javnim punionicama bilo je u potpunosti besplatno, dok je punjenje kod kuće osjetno jeftinije od cijene benzinskih goriva.

Ono što je vozače najviše odbijalo od kupnje električnog automobila je relativno mali doseg, spora brzina punjenja, nedovoljan broj javnih punionica i veća početna cijena električnih automobila.

Trošenje više vremena za planiranje puta, ukupno duže trajanje putovanja i veći početni troškovi često su zahtijevali značajnu promjenu životnog stila vozača električnog automobila.

Većina prosječnih vozača u električnim automobilima nije vidjela dovoljno velike prednosti koje bi ih potaknule na pomalo riskantnu promjenu, dok su u isto vrijeme konvencionalni automobili i više nego dobro zadovoljavali sve njihove potrebe.

Danas je situacija bitno drugačija.

Tehnologija električnih vozila i baterija se razvija velikom brzinom zbog čega je značajno povećan doseg i brzina punjenja, a smanjena početna cijena. 

Najavom zabrane prodaje novih automobila na fosilna goriva nakon 2035. godine, Europska Unija želi postati karbonski neutralna.

To je dodatno potaknulo proizvođače vozila na povećanje broja modela električnih vozila i vlasnike punionica na proširenje mreže punionica.

U nastavku teksta ćeš saznati prednosti i nedostatke električnih vozila, te kome se danas isplati kupiti električni automobila, a tko ipak treba još malo pričekati.

Prednosti i mane električnih automobila


Poznato je kako električna vozila imaju mnoštvo prednosti u odnosu na vozila s pogonom na fosilna goriva.

Ipak, električna vozila imaju i neke kritične nedostatke kojih bi nekim vozačima mogla zagorčati život do te mjere da ih zamrze do kraja života.

Još uvijek se ne može reći da apsolutno svi vozači moraju kupiti električni automobil, već kupnja električnog automobila ovisi o tome kako vozač planira koristiti vozilo.

U ovisnosti o navikama vožnje, za neke vozače su električni automobili savršen odabir, dok su za one druge ipak bolja opcija vozila s unutarnjim izgaranjem. 

Je li električni automobil dobar izbor za tebe, najbolje će ti otkriti prednosti i nedostatci električnih vozila.

Pa krenimo redom.

Početna cijena električnih automobila


Početna cijena električnih automobila veća je od početne cijene sličnih konvencionalnih automobila s pogonom na fosilna goriva.

Vode se debate o tome da li je veća cijena električnih automobila opravdana skupljim troškovima proizvodnje ili je cijena prenapuhana zbog držanih poticaja na električna vozila.

Neovisno o razlogu trenutno visokih cijena električnih automobila, obje skupine smatraju će se u skoroj budućnosti cijene smanjiti, a potencijalno izjednačiti s cijenama automobila s motorima s unutrašnjim izgaranjem.

Oni koji vjeruju da je razlog više cijene uzrokovan poticajima, vjeruju kako će se cijene električnih vozila u budućnosti drastično smanjiti nakon što države prestanu subvencionirati kupnju električnih vozila.

S druge strane, zbog brzog razvoja tehnologije i većeg ulaganja u proizvodnju električnih vozila, možemo pretpostaviti kako će se troškovi proizvodnje smanjiti što će utjecati na smanjenje cijena električnih vozila.

Buduće smanjenje cijena odlično je za kupce, no zbog straha da ako sada kupe vozilo da će ga kupiti po znatno višim cijenama, neki kupci trenutno ne žele kupovati električna vozila.

Također, trenutno napuhane cijene električnih vozila same po sebi odbijaju kupce koji za znatno manji novac mogu kupiti dokazano dobar automobil s benzinskim ili dizelskim motorom.

Treći razlog zbog kojeg se očekuje pad cijena električnih automobila je pojava sve veće konkurencije.

Veliki broj europskih proizvođača automobila, zbog odluke Europske unije, mijenja poslovnu politiku i izbacuje sve veći broj modela s elektromotorima.

To su prepoznali i kineski proizvođači električnih automobila koji se pokušavaju svim silama probiti na europsko tržište.

Ako trenutno planiraš kupnju električnog automobila, nemoj da te nešto više početne cijene obeshrabre.

Bez obzira na nešto više cijene, električna vozila imaju mnoštvo prednosti zbog kojih vrlo brzo nakon kupnje mogu postati ekonomski isplativija od vozila s fosilnim gorivima.

Točne cijene trenutno najpopularnijih modela električnih automobila možeš saznati nešto niže u tekstu.

Trošak punjenja


Jedan od najvećih razloga zbog kojeg se kupci odlučuju na kupnju električnog automobila je izrazito mali trošak vožnje.

Električni automobili su jeftini za vožnju prvenstveno zbog niskih cijenama električne energije.

Trošak punjenja električnog automobila na javnim brzim AC punjačima do 22 kW snage manji je za oko 30 % u odnosu na trošak benzinskog automobila za istu prijeđenu udaljenost.

Vožnja električnim automobilom je najisplativija kada se baterije pune noću na kućnoj električnoj mreži.

U ovisnosti o tome gdje se puni i koliko često se električni automobil koristi, možemo zaključiti kako se veća početna cijena može opravdati već nakon prvih nekoliko godina korištenja.

Treba imati na umu da trošak vožnje električnih automobila može biti veći od troška automobila pogonjenih benzinskim i dizelskim motorom.

To slučaj kada se električni automobil puni na brzim DC punionicama.

Punjenje na brom javnom brzom DC punjaču može biti i do 40 % skuplje od troška benzina, te 16 puta skuplje od punjenja na kućnom punjaču tijekom noći.

Da bi električni automobil bio što ekonomičniji, preporučuje se u većini slučajeva puniti automobil na kućnom punjaču, a brze javne DC punjače koristiti samo onda kada je to nužno.

Vrijeme punjenja


Jedna od najvećih negativnih strana električnih automobila je dugo vrijeme punjenja baterija.

Prosječan spremnik goriva napuni se za oko 1 minutu, a najviše ovisi o brzini pumpe goriva i promjeru cijevi kroz koje gorivo prolazi.

I na onim najsporijim punionicama goriva, punjenje punog spremnika goriva traje najviše 2 minute.

Punjenje baterija električnih automobila ovisi o mnoštvu različitih faktora.

Na brzinu punjenja električnog automobila utječe:

  • snaga električne punionice
  • instalacija na vozilu,
  • vanjska temperatura,
  • veličina baterije,
  • trenutna napunjenosti baterije.

Punjenje najviše ovisi o vrsti punionice, tj. njezinoj izlaznoj snazi.

Na brzim DC punjačima baterija automobila se može napuniti za svega 15 minuta, no punjenje na takvim punjačima je skupo i dugoročno neodrživo.

Punjenje je najsporije kod kuće preko obične kućne utičnice kod koje punjenje od 0 - 100 % kapaciteta kod određenih automobila može trajati i po nekoliko dana.

Punjenje automobila koje je ekonomski isplativo i dovoljno brzo je punjenje na kućnim brzim AC punjačima.

Kupnja i postavljanje takvog punjača iziskuje dodatan trošak (od 500 - 2.000 EUR) za vlasnika vozila, no s obzirom na brzinu punjenja i cijenu, dugoročno je najisplativija opcija.

Bitno je znati kako brzina punjenja ne ovisi samo o jačini punjača već i o instalaciji u vozilu koja u većini slučajeva ograničavajući faktor.

Jeftinija vozila imaju manje kvalitetne baterije nižeg kapaciteta zbog kojih proizvođači moraju limitirati brzinu punjenja kako ne bi došlo do pregrijavanja i trajnog oštećenja baterije.

Ako si ikada pratio kojom brzinom se puni tvoj pametni telefon, mogao si primijetiti kako je punjenje od 0 - 80 % kapaciteta relativno brzo, a onih zadnjih 20 % traje duže nego sve ovo prethodno.

Punjenje baterije električnih automobila funkcioniraju na isti način što znači da je punjenje onom najvećom deklariranom snagom moguće isključivo na početku punjenja, tj. dok je baterija prazna.

Kako se baterija puni, punjenje je sve sporije, a kada napunjenost prijeđe 80 %, tada dolazi do znatnog usporavanja punjenja.

Svakako prije kupnje određenog vozila provjeri kolika mu je maksimalna snaga punjenja i kakva mu je krivulja punjenja.

S druge strane, stjecanjem navike punjenja električnog automobila, poput pametnog telefona, tijekom noći, svako jutro će ti automobil biti u potpunosti pun.

Kupnjom električnog automobila više nikada nećeš morati na benzinsku postaju, a ako dobro procijeniš potrebni kapacitet baterije, vrlo vjerojatno nećeš morati odlaziti niti na javne punionice.

Uz to, u troškove nabavke automobila svakako dodaj trošak kupnje i instalacije kućnog brzog AC punjača koji će ti znatno pojednostavniti svakodnevno korištenje električnog automobila.

Troškovi održavanja i popravaka


Troškovi održavanje električnih vozila su u pravilu višestruko manji od troškova održavanja vozila s pogonom na fosilna goriva.

Razlog tomu je jednostavniji pogonski sustav koji je sastavljen od manjeg broja komponenti.

Kod električnih automobila nema motora s unutrašnjim izgaranjem, sustava hlađenja tekućinom i kompleksne mjenjačke kutije.

Električni automobili su i dalje relativno kompleksni sustavi koji zahtijevaju održavanje, no servisni intervali su duži što smanjuje troškove.

S obzirom na to da je električni automobil sastavljen od manjeg broja dijelova, manja je vjerojatnost da će doći do iznenadnih kvarova.

Održavanje električnog automobila najčešće uključuje:

  • promjenu razine ulja u kočnicama, 
  • promjenu diskova kočnica i kočionih pločica, 
  • nadopunjavanje tekućine za pranje stakala,
  • zamjenu metlica brisača,
  • zamjenu filtera zraka,
  • provjeru istrošenosti i zamjenu guma.

Baterije imaju životni vijek oko 15 godina i za cijelo vrijeme njihovog korištenja ih nije potrebno održavat.

Najveći strah budućih vlasnika električnih automobila je kvar na bateriji što je logično jer je baterija jedan od najskupljih dijelova na električnom automobilu.

Kvarovi na baterijama su jako rijetki, a ako se i dogode, baterije su pokrivene relativno dugom tvorničkom garancijom unutar koje se većina kvarova otklanja o trošku proizvođača.

Baterija je napravljena od manjih dijelova koji se nazivaju baterijski članci, pa ako se pojavi potreba za popravkom baterije, najčešće nije potrebno mijenjati cijelu bateriju već samo one pokvarene dijelove.

Tvornička garancija

Tvornička garancija kod električnih vozila podijeljena je na dvije garancije.

Prva je kraća, traje oko 5 godina (ovisno o proizvođaču) i uključuje sve dijelove vozila osim baterije i potrošnih dijelova.

Druga je tvornička garancija na bateriju kod većine proizvođača traje 8 godina.

U garantnom roku baterije, proizvođač se obvezuje osigurati ispravnost baterije i garantira da kapacitet baterije unutar garantnog roka neće pasti ispod 70 %.

Pad kapaciteta baterije ovisi o načinu korištenja, a baterije koje se danas ugrađuju u električne automobile izgube oko 20 % ukupnog kapaciteta nakon 10 godina korištenja.

Performanse i iskustvo vožnje


Performanse električnih automobila su znatno bolje od performansi automobila na fosilna goriva.

Najveća razlika u performansama se osjeti kod pokretanja i prilikom ubrzanja na nižim brzinama.

Ubrzanje kod električnog automobila je instantno i događa se odmah po pritisku papučice gasa, za razliku od automobila na fosilna goriva koji zbog načina funkcioniranja i mjenjača sporije ubrzavaju.

Električni automobili srednje klase koji se mogu kupiti po pristupačnim cijenama imaju ubrzanje poput neki sportski superautomobila na fosilna goriva s početnim cijenama od nekoliko stotina tisuća eura.

Električni automobili nemaju mjenjač zbog čega je vožnja vrlo udobna i znatno jednostavnija, osobito po gradu.

Električni motori ne proizvode zvuk niti vibracije pa je vožnja električnim automobili vrlo tiha i ugodna. 

Većina današnjih električnih automobila ima funkcionalnost regenerativnog kočenja s kojim se dio energije prilikom kočenja pohranjuje natrag u baterije i povećava maksimalni doseg.

Kod nekih automobila regenerativno kočenje omogućava vožnju isključivo koristeći papučicu gasa, bez potrebe korištenja papučice kočnice (eng. one-pedal driving).

Također treba napomenuti kako zbog teških baterija koje su pohranjene u podu automobila električni automobili imaju nisko težište koje osigurava bolju upravljivost.

Vožnja električnog automobila puno je zabavnija od vožnje automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem koji su vrlo tromi.

Pad vrijednosti vozila

Pad vrijednosti električnih automobila još je izraženiji od benzinskih i dizelskih automobila.

Tehnologija električnih automobila i baterija je relativno mlada zbog čega se još uvijek ne zna puno o ukupnom vijeku trajanja pojedinih komponenti i samih baterija.

Baterije kao jedna od najbitnijih komponenti električnih automobila se iznimno brzo razvijaju.

Zbog toga stariji električni automobili brže zastarijevaju, kupci se okreću novijima s boljom tehnologijom.

Potražnja za rabljenim električnim automobilima je smanjena zbog čega im cijena pada i ne mogu je zadržati.

Uzimajući sve navedeno u obzir u kombinaciji s državnim poticajima na električna vozila koji se dodjeljuju isključivo za nova vozila, može se zaključiti kako je trenutno isplativije kupovati nova električna vozila s ciljem dugoročnog zadržavanja vlasništva.

Emisija štetnih ispušnih plinova


Emisija štetnih ispušnih plinova je jedna od najbitnijih stvari za čovječanstvo, no kupcima električnih automobila je najčešće na zadnjem mjestu.

Bitno je znati kako električna vozila ne sadrže motore s unutrašnjim izgaranjem pa ne ispuštaju štetne plinove u atmosferu.

Osim smanjenja ovisnosti o Ruskoj nafti, smanjenje emisija štetnih plinova je jedan od glavnih razloga zašto Europska Unija do 2035. godine želi postati karbonski neutralna.

Neki gradovi u Europi imaju složen i gust promet, te veliko zagađenje zraka, zbog čega uvode posebne namete i ograničenja za vozila koja imaju veliku stopu zagađenja zraka.

Primjerice, u Berlinu određenoj skupini dizelskih vozila zabranjeno je kretanje po centru grada.

U javnosti se govori kako bi neki gradovi u Hrvatskoj također mogli uvesti slična ograničenja.

Vozači električnih vozila nemaju problem s takvim ograničenjima s obzirom na to da električna vozila ne ispuštaju štetne plinove i ne zagađuju zrak.

Razlika između električnih i hibridnih automobila

Kada govorimo o električnim automobilima najčešće mislimo na potpuno električna vozila koja za pogon, u kombinaciji s baterijom, koriste isključivo električni motor.

Kao netko tko planira kupnju električnog vozila, trebaš znati kako uz potpuno električna vozila i vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem postoji i treća skupina, takozvana elektrificirana vozila, ili popularnije, hibridna vozila.

Hibridna vozila su vozila koja za pogon koriste, i motor s unutrašnjim sagorijevanjem (najčešće benzinski), i elektromotor s baterijom.

Kombinacija električnog i benzinskog pogona ima određene prednosti zbog kojih takvi automobili određenim skupinama vozača mogu biti privlačniji od druge dvije skupine.

Vrste hibridnih automobila:

  • Blagi hibrid (eng. Mild Hybrid Electric Vehicle - MHEV)
  • Hibridi (eng. Full Hybrid Electric Vehicle - FHEV)
  • Plug-in hibridi (eng. Plug-in Hybrid Electric Vehicle - PHEV)

U nastavku ću ti ukratko razjasniti načina rada, prednosti i nedostatke svake vrste.

Možda još uvijek nisi spreman za potpuno električan automobil i bolje bi ti odgovarao hibridni.

Sve to ćeš saznati u nastavku.

Blagi hibridi (MHEV)


Blagi hibridi kao primarni pogon koriste motor neku vrstu motora s unutrašnjim sagorijevanjem, najčešće benzinski motor..

Uz benzinski motor imaju ugrađenu bateriju malog kapaciteta i slabiji elektromotor.

S obzirom na to da je baterija malog kapaciteta i elektromotor nema veliku snagu, blagi hibridi nisu zamišljeni da koriste elektromotor kao primarni pogon vozila.

Elektromotor se koristi na niskim brzinama na kojima je benzinski motor manje učinkovit, tj. kada troši najviše goriva.

Takav način rada elektromotora i benzinskog motora može značajno uštedjeti gorivo, a posebno u gradskoj vožnji gdje se uglavnom vozi nižim brzinama.

Iako imaju relativno malu bateriju, blagi hibrid mogu koristiti regenerativno kočenje za njezino nadopunjavanje i tako dodatno smanjiti potrošnju goriva.

Kod blagih hibrida ne treba puniti bateriju, već se ona puni uz pomoć benzinskog motora tijekom vožnje.

Za vozača praktički da niti nema razlike u načinu vožnje blagog hibrida u odnosu na automobil koji za pogon koristi isključivo benzinski motor, a ušteda na gorivu može biti primjetna.

Hibridi (FHEV)


Hibridi (potpuni hibridi) imaju nešto veću bateriju i jači motor od blagih hibrida.

To im omogućuje da na niskim brzinama u potpunosti zamjene benzinski motor koji se uključuje na većim brzinama na kojima ima veću iskoristivost.

S obzirom na to da imaju nešto veći kapacitet baterije, hibridi mogu voziti na struju i do 10 kilometara tijekom kojih se benzinski motor uopće ne koristi.

To značajno štedi gorivo, posebno na niskim brzinama i malim udaljenostima zbog čega su idealni za gradske vožnje.

Također, koriste regenerativno kočenje za nadopunjavanje baterije tijekom kočenja i baterija se ne dopunjava preko punjača izvan vozila, već dolazi iz benzinskog motora.

Plug-in hibridi (PHEV)


Za razliku od blagih i potpunih hibrida, plug-in hibridi su puno sličniji električnim vozilima.

Plug in hibridi imaju znatno veće baterije od ostalih hibrida, no i dalje manje od potpuno električnih automobila.

Najveća razlika između plug-in hibrida i ostalih hibrida je ta što se baterija nadopunjava izvana, baš kao kod električnih automobila.

Kako imaju relativno velik kapacitet baterije, isključivo na struju mogu prijeći udaljenost i do 50 ili čak 100 km što je dovoljno za kratke svakodnevne vožnje većine prosječnih vozača.

Benzinski motor se može a i ne mora koristiti, tj. najčešće se koristi samo na dužim putovanjima kada jer bi električni motor, zbog ograničenog kapaciteta baterije, trebalo vrlo često nadopunjavati.

Plug-in hibridi su idealni za osobe koje automobil koriste svakodnevno za prelazak malih udaljenosti, primjerice od kuće do posla i natrag, a povremeno odlaze na veća putovanja tijekom kojih mogu bezbrižno putovati koristeći tradicionalan benzinski motor.

Pogledaj: Najjeftiniji plug-in hibridni automobili na tržištu

U gradskoj vožnji se koristi pogon na struju koji je izrazito jeftin, a na dužim putovanjima benzinski motor koji će te rasteretiti razmišljanja o tome kada i gdje puniti baterije.

Prednost je ta što se oba pogonska sustava nalaze u istom vozilu, pa nema potrebe za kupovinom, posebno električnog automobila za gradske vožnje, i posebno benzinskog za duža putovanja.

S druge strane, ako se plug-in hibrid ne koristi na način na koji je zamišljen, tj. za pogon se koristi isključivo benzinski moto, tada on nije isplativ.

Početna cijena je viša od cijene automobila isključiv os benzinskim motorom.

Zbog teških baterija troši više goriva nego li bi to trošio vrlo lagan automobil s benzinskim motorom.

Kao i kod potpuno električnog automobila, plug-in hibrid ima predodređen način korištenja koji se treba uklopiti u životne navike vozača i njegove obitelji.

No, vratimo se na potpuno električne automobile.

U nastavku pročitaj kako odrediti koliko dometa treba imati električno vozilo da bi zadovoljilo tvoj životni stil i način vožnje.

Doseg električnog automobila


Svaki budući vozač električnog automobila se boji da ne kupi automobil s premalim dosegom zbog kojeg će ga skupi električni automobil više sputavati u životu nego mu biti koristan.

Zbog toga je određivanje dosega električnog automobila jedna od najbitnijih stvari prilikom odabira i kupnje električnog automobila.

Električni automobil treba imati onaj doseg koji će zadovoljiti tvoje svakodnevne potrebe.

Ako imaš viška novca, najbolji savjet je uzeti najveći mogući kapacitet baterije koji si možeš priuštiti.

To je super savjet, no kako su baterije jedan od najskupljih dijelova električnog automobila, što su baterije veće cijena automobila se povećava.

To može biti dvosjekli mač, možeš kupiti automobil s više dosega nego li ti je to stvarno potrebno, što nema smisla jer ćeš automobil platiti više, a taj doseg nećeš nikada ili ćeš ga vrlo rijetko koristiti.

S druge strane, ako zbog ograničenog budžeta kupiš automobil s premalim dosegom, takav električni automobil će te više će te sputavati nego biti od koristi.

Najbolje je kupiti električni automobil s dosegom koji će zadovoljiti tvoje svakodnevne potrebe vožnje, a punjenje ćeš većinom raditi noću preko kućnog punjača.

Tijekom povremenih dužih putovanja, kada ti je potrebno više dosega, možeš ga nadopunjavati na javnim punionicama.

Potreban doseg je vrlo lako odrediti, no postoje određene stvari na koje trebaš pripaziti.

U nastavku saznaj kako odrediti svoj potreban doseg.

Kako odrediti potreban doseg električnog automobila?


Za određivanje dosega svog budućeg električnog vozila koji će zadovoljiti tvoje svakodnevne potrebe, prvo trebaš saznati koliko kilometara prelaziš svakodnevno vozeći svoj trenutni automobil.

Ako trenutno posjeduješ automobil, najbolji način kako to odrediti je prateći i zapisujući prijeđenu kilometražu svog automobila na kraju svakog dana. 

Ako oduzmeš prijeđenu kilometražu na kraju jednog dana od prijeđene kilometraže prethodnog dana, dobit ćeš prijeđenu kilometražu svog automobila za jedan dan.

Ako ne posjeduješ vozilo, na kraju dana napravi popis lokacija koje si posjetio tijekom cijelog dana i uz pomoć Google Maps aplikacije odrediš, te potom zbrojiš cestovnu kilometražu između tih lokacija.

Da bi doseg koji ti je potreban bio što točniji, najbolje bi bilo ovo ponavljati kroz jedan cijeli mjesec, no podaci o prijeđenoj kilometraži sa samo tjedan dana također može biti dovoljno dobro.

Ja sam pratio svoju prijeđenu kilometražu zadnjih mjesec dana i došao sam do podatka da mi je dnevna prijeđena kilometraža uglavnom varirala između 20 i 40 km.

Nekoliko dana sam imao potrebu prijeći oko 130 kilometara.

Prelazak kilometraže od 130 kilometara se događa povremeno, no i dalje češće od odlaska na duži put od 200 ili 300 kilometara koji se događa jednom ili dvaput godišnje.

Ne želim da mi manjak dosega svakodnevno stvara stres pa ću uzeti da mi je potrebno 130 kilometara dosega da bi električni automobil zadovoljio moje svakodnevne potrebe.

Potrebni doseg je trenutni doseg kojeg treba povećati kako bi zadovoljio sve tvoje buduće potrebe.

Promjena buduće životne situacije

Ako kao većina vozača, želiš automobil zadržati i voziti duži period, tvoja životna situacija će se s vremenom mijenjati, a s njom i tvoje navike vožnje.

Primjerice, ako si samac i u bliskoj budućnosti planiraš zasnovati obitelj i imati djecu, tvoje životne prilike, a s njima i potreba za dosegom će se promijeniti.

Nitko ne može znati što će se dogoditi u budućnosti, no probaj predvidjeti kako će se tvoje životne okolnosti mijenjati.

Ja u skoroj budućnosti ne planiram imati djecu, no kako trenutno radim od kuće, ako promijenim radne navike i počnem raditi iz ureda, sigurno će mi trebati veći doseg.

Da bi došao od svog stana do najdaljeg ureda u kojem sam radio u trenutnom gradu u kojem živim, i natrag,  treba će mi oko 20 km.

Zbog toga ću svoj potreban doseg od 130 km povećati za 20 km.

Moj novi potreban doseg iznosi 150 km.

Temperatura


Kapacitet baterije je najveći na temperaturama oko 20 stupnjeva Celzijusa, a pada s porastom i smanjenjem temperature.

Kako se baterija ne bi trajno oštetila, na visokim temperaturama ju je potrebno hladiti, a na niskim grijati.

Grijači su veliki potrošači električne energije, pa je pad kapaciteta zimi znatno izraženiji, jer grijače osim za grijanje baterije koristimo i za grijanje kabine vozila.

Istraživanja su pokazala kako se kapacitet baterije na -5 stupnjeva Celzijevih smanjuje za 40 %, a na -15 stupnjeva Celzijevih oko 50 %.

To znači da ako živiš i planiraš koristiti automobil u područjima gdje se duže vrijeme zadržavaju niske temperature, svakako razmisli o povećanju svog potrebnog dosega.

Ja živim u Zagrebu i poznato je kako preko se preko zime znaju i preko mjesec dana zadržati temperature niže od 0 stupnjeva Celzijevih.

Zbog toga ću svoj potreban doseg povećati za 40 %.

Moj novi potreban doseg uvećan za 40 % iznosi 210 km.

Pad kapaciteta zbog starenja baterije

Ako planiraš duže vrijeme zadržati svoje električno vozilo, uzmi u obzir pad kapaciteta baterije zbog starenja.

Poznato je kako se baterijama električnih automobila kapacitet nakon 10 godina korištenja smanji za oko 15 - 20 %.

Osobno kada kupujem automobil planiram ga zadržati barem 10 godina pa ću svoj potreban doseg povećati za 15 %.

Moj novi potreban doseg uvećan za 15 % iznosi 242 km.

Brza vožnja po autocesti

Otpor zraka na veliki brzinama na električne automobile utječe jednako kao i na automobile s drugim vrstama pogona.

Što je brzina vožnje veća, otpor zraka je veći zbog čega se povećava potrošnja goriva, a u slučaju električnih automobila, potrošnja električne energije.

Svako povećanje električne energije smanjuje domet.

Ako se često voziš po autocesti brzinama iznad 100 km/h, svakako povećaj svoj potreban domet.

Osobno se ne vozimo često po autocesti, no svakako ću to uzeti u obzir i povećat ću svoj potreban domet za 20 %.

Moj novi potreban doseg uvećan za 15 % iznosi 290 km.

Konfiguracija terena

Savladavanje visinskih razlika u brdovitom kraju će povećati potrošnju i smanjiti doseg električnog automobila.

Doseg se možda neće značajno smanjiti jer današnji električni automobili imaju sustave, poput regenerativnog kočenja, koji mogu povratiti dio izgubljene energije, no svakako treba uzeti u obzir.

Ja živim u Zagrebu i većinom se vozim po ravnim cestama pa svoj potreban doseg neću povećavati, no da većinom vozim, primjerice u Lici, povećao bi potreban domet za 10 %.

Težina automobila

Povećaj potreban doseg za 10 % ako će se u automobilu često voziti 5 ili više osoba, ili ga planiraš koristiti kao dostavno vozilo za prijevoz tereta.

U mom automobilu će se uglavnom voziti dvije do tri osobe pa ne smatram da će težina puno utjecati na potreban doseg.

Kao što vidiš, postoji mnoštvo različitih stvari koje utječu na doseg automobila o kojima nismo imali potrebu razmišljati prilikom kupnje automobila s motorima s unutrašnjim izgaranjem.

Navedeni razlozi i postotci su procjene na temelju istraživanja, i napisani su isključivo kako bi ti olakšali pronaći tvoj potreban doseg.

Prije kupnje električnog automobila, još jednom dobro razmisli i uzmi u obzir sve faktore koji bi eventualno moglo smanjiti doseg tvog električnog automobila.

Glavni razlog zašto treba voditi računa o potrebnom dosegu je punjenje električnih automobila traje nešto duže od uobičajenog punjenja goriva na benzinskim crpkama.

U nastavku tekst pročitaj više o punjenju električnih automobila.

Punjenje električnih automobila

Električni automobili se mogu puniti na javnim punionicama i kod kuće.

Punjenje automobila kod kuće


Punjenje električnog automobila kod kuće je najjednostavniji i najjeftiniji način punjenja.

Jednostavno je zato što svaki električni automobil ima ugrađen punjač unutar vozila zbog čega ga možeš puniti preko obične kućne utičnice.

Zbog izuzetno malih izlaznih snaga, punjenje preko kućne utičnice je ujedno i najsporiji način punjenja.

Punjenje baterije električnog automobila od 0 - 100 % preko obične kućne utičnice može trajati i po nekoliko dana.

Da bi se punjenje kod kuće ubrzalo, većina vlasnika električnih automobila se odlučuje za ugradnju brzog kućnog AC punjača.

Kupnja i ugradnja punjača iziskuje dodatne troškove, no brzina punjenja se višestruko povećava.

Ugradnja brzog kućnog punjača je jedna od najboljih investicija koju vlasnika električnog vozila može napraviti.

Korištenjem brzog kućnog punjača, baterija električnog automobila se u potpunosti može napuniti preko noći i tako osigurati da ti je svako jutro baterija puna.

Osim što je jednostavno, punjenje električnog automobila kod kuće je izrazito jeftino, a ekonomična vožnja je jedan od najbitnijih razloga nabavke električnog automobila.

Punjenje električnog automobila je najjeftinije noću po cijeni niskotarifne struje (oko 0,05 eur/kWh).

Prosječnu bateriju električnog automobila, od 50 kW/h, po noći možeš napuniti za svega 2,5 EUR, a po danu za oko 5 EUR.

Ako puniš svoj električni automobil kod kuće, vožnja je praktički besplatna.

Ako pak ideš na duža putovanja ili nemaš mogućnost punjenja kod kuće, tada ćeš punjenje morati obavljati na javnim punionicama.

Punjenje automobila na javnim punionicama


Punjenje na javnim punionicama može biti znatno brže od punjenja kod kuće, no cijena električne energije na takvim brzim punionicama je višestruko veća od one koju plaćamo u kućanstvu.

Na brzim DC punjačima baterije nekih automobila moguće je napuniti za sve 20 minuta, no zbog visokih cijena struje, trošak vožnje može biti veći od troška vožnje automobila s benzinskim motorom.

Bez obzira na cijenu, takvi brzi javni punjači mogu biti izuzetno korisni na autocestama i tijekom dužih putovanja kada što prije želimo stići na odredište.

Osim cijene, veliki problem punjenja na javnim punionicama su česti kvarovi.

U gradovima s gustim prometom, traženje ispravne javne punionice može biti prava muka. 

Dugoročno najisplativiji način punjenja električnog automobila je preko noći na brzom kućnom punjaču, a korištenje javnih punjača se preporučuje samo onda kada je to nužno.

Ukupni troškovi posjedovanja električnog automobila

Prvi veliki trošak vlasnika električnog vozila je kupnja električnog vozila.

Električna vozila imaju mnoštvo prednosti, no onaj tko želi posjedovati električni automobil treba platiti cijenu koja je znatno veća od sličnih automobila s motorima na fosilna goriva.

Primjerice, cijena jednog od najjeftinijih električnih automobila, Renault Twinga, iznosi 27.390,00 EUR, dok je cijena benzinskog modela 14.990,00 EUR.

Električni model košta 70 % više od benzinskog.

Električni model je sigurno zabavniji za vožnju i ekološki prihvatljiviji, no to košta.

Ako električni automobil puniš na kućnom punjaču trošak svakodnevne vožnje električnog automobila je zanemariv u odnosu benzinski.

Ipak, u ovisnosti o tome koliko se voziš, prije nego li se opravda veća početna cijena, treba proći nekoliko godina i desetine tisuća kilometara.

Trošak vožnje


Ako se Twingo puni na kućnom punjaču preko noći, cijena električne energije s kojom će prijeći 100 km iznosi oko 0,65 EUR.

Benzinskoj verziji Twinga za prijeći 100 km biti će potrebno utočiti goriva u iznosu oko 7,5 EUR.

Mora se priznati kako je razlika u troškovima svakodnevne vožnje znatna, a vjerujem i primjetna na bankovnom računu vlasnika električnih automobila.

Ako razmišljaš o kupnji električnog automobila, svakako u obzir uzmi trošak vremena potrošenog na čekanje za vrijeme punjenja, osobito na javnim punionicama.

Trošak tehničkog pregleda, registracije i osiguranja

Trošak tehničkog pregleda i registracije električnog automobila je nešto manji u odnosu na automobile s unutrašnjim sagorijevanjem.

Razlog tomu je što na tehničkom pregledu nije potrebno raditi ekotest, a na registraciji se ne naplaćuje naknada za okoliš.

Trošak osiguranja električnih automobila je veći nego je to slučaj s automobilima s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Osiguranje električnih automobila je skuplje jer na cijenu osiguranja utječe cijena vozila koja je, kako ti je već poznati, osjetno veća kod električni vozila.

Kod određenih modela osiguranje može biti i do 50 % skuplje od cijene osiguranja sličnih vozila s benzinskim ili dizelskim motorima.

Kada se sve zbroji i oduzme, ukupan trošak tehničkog pregleda, registracije i osiguranja električnih vozila je približno jednak benzincima i dizelašima.

Troškovi održavanja


Kao što već znaš, i električni automobili se moraju redovito održavati, no trošak njihovog održavanja je znatno manji u odnosu na vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanje.

Tajna niskih troškova je u tome što nemaju motor s unutrašnjim izgaranjem koji zahtjeva redovite provjere i zamjene ulja i filtera.

Električni motor i baterije ne trebaju nikakvo održavanje kroz cijeli vijek automobila zbog čega je servisni interval znatno duži.

Kod električnih automobila treba redovito mijenjati ulje u kočnicama, filter zraka, metlice brisača, tekućinu za pranje stakala, diskove kočnica i kočione pločice.

Zbog velike težine koja dolazi od baterija, kod električnih automobila se više troše gume zbog čega se češće moraju mijenjati.

Za razliku od guma, diskovi kočnica i kočione pločice, zbog regeneracijskog kočenja, u pravilu traju dulje nego kod konvencionalnih automobila.

Popravci na električnim vozilima su vrlo rijetki, no kad se dogode najčešće su vrlo skupi.

Trošak zamjene baterije

Prilikom kupnje električnog automobila, rijetko tko će ti spomenuti trošak zamjene baterije.

Poznato je kako je baterija jedan od najskupljih ako ne i najskuplji dio električnog automobila.

Cijena zamjene cijele baterije u kod nekih automobila može premašivati i preko 50 % cijene novog vozila.

Trošak popravka baterije je zastrašujuć, no za promjenom baterije vjerojatno neće biti potrebe u prvi 10 godina korištenja automobila.

Ako dođe do nekog nepredviđenog kvara baterije, on će vjerojatno biti otklonjen u sklopu garancije.

Tvornička garancija kod većine baterija električnih automobila je 8 godina ili do prijeđenih 160.000 km. 

Ovisno o tome što prije nastupi.

Veliki trošak popravka i zamjene baterije jedan od razloga zašto rabljeni električni automobili dugo ne zadržavaju svoju prodajnu vrijednost.

Zbog velikog pada vrijednosti električnih automobila, ušteda na kupovini rabljenog električnog vozila može biti značajna.

U nastavku pročitaj kome se isplati kupiti električni automobil, a kome ne.

Nakon toga ćeš saznati isplati li se kupiti rabljeni električni automobil.

Isplati li se kupiti električni automobil? I kome?


Električni automobili imaju mnoštvo prednosti u odnosu na konvencionalne, međutim, još uvijek se ne može reći da je električni automobil za svakoga.

Posjedovanje električnog automobila traži promjenu životnog stila i navika vožnje koje većina vozača još uvijek nije spremna napraviti.

Ako malo razmisliš, korištenje automobila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem uopće nije komplicirano.

Da bi ga vozio treba ga povremeno napuniti gorivom, o čemu niti ne razmišljamo dok nam se ne upali indikator rezerve goriva.

Punjenje je brzo, a benzinske postaje su posvuda.

Uz nadopunjavanje goriva, jednom godišnje ga treba odvesti na servis, a potom obaviti tehnički pregled i registraciju.

S druge strane, električni automobili se zbog dužeg vremena punjenja i relativno malih dosega trebaju puniti svakodnevno.

Prvo, za svakodnevno punjenje treba osigurati kućni punjač.

No, nije problem samog punjenja koje se iz godine u godinu sve više ubrzava, već stjecanja navike da svaku večer postavimo automobil na punjenje.

Svima nam se bar jednom dogodilo da smo mobilni telefon zaboravili staviti na punjač prije spavanja.

Kada se to dogodi, ili ćeš čekati jedan do dva sata da se baterija barem malo napuni, ili ako ti se žuri zoveš taksi, ili pak umjesto automobilom, ideš javnim prijevozom.

Električni automobili su idealni za sve one koji žele dugoročno uštedjeti, ekološki su osviješteni, spremni promijeniti svoj životni stil i uz sve to imaju dovoljno novca da si to mogu priuštiti.

Tko je spreman na promjene sigurno će uživati u svim prednostima koje nude električni automobili.

Najveću korist električnog automobila trenutno vidim kao drugog, ili trećeg, automobila u obitelji koji prvenstveno služi za svakodnevnu vožnju po gradu kada je najisplativiji.

Ako se pojavi neka izvanredna situacija ili odlazak na duže putovanjem, u takvim situacijama će se najbolje snaći konvencionalni automobil s motorom s unutrašnjim izgaranjem.

Električni automobil može biti odličan kao jedino vozilo u obitelji, no to će od vlasnika tražiti ipak malo više prilagodbe.

Kad malo bolje razmislim, električni automobil je idealan i za mlađe vozače koji još uvijek nisu stekli navike posjedovanja uobičajenog automobila i ne prelaze velike dnevne kilometraže u kojima bi ih električni automobil ograničavao.

Električni automobili su puno praktičniji nego prije nekoliko godina, a možemo samo zamisliti kakva nas tek budućnost očekuje.

Da li kupiti novi ili rabljeni električni automobil?


Zbog izdašnih državnih poticaja za kupnju električnih vozila, novi električni automobili postali su znatno pristupačniji.

Zbog toga kupci trenutno ipak više preferiraju nabavku novog električnog automobila.

To je i logično s obzirom na to da se tehnologija električnih automobila razvija abnormalno brzinom zbog čega rabljeni električni automobili brzo zastarijevaju.

Kupci još uvijek vrlo malo znaju o električnim vozilima pa većini kupnja rabljenog električnog automobila izgleda kao kupnja “mačka u vreći”.

Najveći strah povezan je s degradacijom kapaciteta i kvarovima baterija koje su jedan od najskupljih dijelova električnih automobila.

Strah je neopravdan jer kvaliteta baterija višestruko povećana u odnosu na baterije koje su se ugrađivale u prve električne automobila prije 2014 godine.

Uz to, baterije većine rabljenih automobila na tržištu je još uvijek pod garancijom.

Zbog navedenih problema, od kojih je većina nisu opravdani, i državnih poticaja, vrijednost električnih automobila izuzetno brzo pada.

Nekim rabljenim električnim automobilima s oko 2 godine starosti vrijednost može pasti i do 50 % u odnosu na početnu cijenu novog automobila.

Takav pad vrijednosti može biti odlična prilika za kupnju nekoliko godina starog rabljenog električnog automobila koji još uvijek ima relativno dobar kapacitet baterije koja će vlasnika služiti još godinama.

To također znači da će vrijednost tog rabljenog automobila i dalje padati pa će ga biti teško prodati za neku razumnu cijenu.

Ako kapacitet baterije značajno padne ili prođe period tvorničke garancije, takvo vozilo možda nitko niti neće htjeti kupiti.

Svakako to uzmi u obzir.

Kako i gdje kupiti električni automobil?


Električni automobili se još uvijek najviše kupuju, na svima poznat, tradicionalan način, fizičkim dolaskom u poslovnicu autokuće.

Kupnju svog zadnjeg novog automobila, dogovorio sam putem emaila, a u poslovnicu sam morao diči jedino da ga preuzmem.

Neke električne automobile, poput Tesle, moguće je kupiti preko interneta, na identičan način kao da kupuješ pametni telefon, maskicu, punjač ili bilo koju drugu stvar.

Odabereš model, opremu, platiš i za par tjedana dobiješ obavijest na email da ga dođeš preuzeti.

Rijetko tko kupuje nove električne automobile gotovinom. Osim gotovinom, električne automobile je moguće kupiti kreditom banke i na leasing.

Kupovina rabljenog električnog automobila identična je kupovini svih ostalih rabljenih automobila.

Rabljeni električni automobili se najčešće kupuju preko internet oglasnika, a moguće ih je kupiti i u autosalonima rabljenih vozila.

Rabljeni električni automobili uglavnom se kupuju gotovinom ili kreditom banke.

Nadam se da sam ti s ovim vodičem bar malo pomogao prilikom kupovine sljedećeg automobila.

Sretno!


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!