Početna Blog Razlika između hibrida i plug-in hibrida (prednosti i mane)

Razlika između hibrida i plug-in hibrida (prednosti i mane)

U ovom blog postu ću ti objasniti najbitnije razlike između hibridnog (HEV) i plug-in hibridnog (PHEV) vozila.

Vozio sam automobile s jednim i drugim pogonom, pričao sa stručnjacima i pogledao stotine video recenzija kako bi naučio što više o hibridima, njihovim prednostima i manama.

Sve ono najbitnije sam sažeo u nastavku, a na kraju teksta ću ti pomoći odrediti koji hibrid je bolji za tebe i tvoj način vožnje.

Nastavi čitati.

Sadržaj:

  1. Prednosti, mane i razlike između hibridnih vozila
  2. Hibridna vozila (HEV)
  3. Plug-in hibridna vozila (PHEV)
  4. Razlike između hibridnih i plug-in hibridnih vozila
  5. Kada kupiti hibridno vozilo?
  6. Za koga su plug-in hibridna vozila?

Prednosti, mane i razlike između hibridnih vozila

Hibridna vozila postoje već preko 20 godina, no mnoštvo vozača još uvijek ne razumije njihove prednosti i mane.

Najveća prednost hibridnih vozila u odnosu na vozila bez hibridnog pogona je izuzetno niska potrošnja goriva.

Hibridi troše manje jer za pogon u kombinaciji s benzinskim motorom koriste elektromotor koji se uključuje u fazama vožnje u kojima je benzinski motor manje efikasan.

Najveće razlike u potrošnji goriva kod hibrida se vide u gradskoj vožnji u kojoj većina vozača najviše koristi svoje vozilo.

Kad kažem izuzetno niska potrošnja goriva, to znači da su razlike u potrošnji primjetne pri normalnom svakodnevnom korištenu automobila i mogu utjecati na tvoj budžet odmah po kupnji hibridnog vozila.

Osobno sam vozio Toyotu Yaris s potpuno hibridnim pogonom s kojom sam u gradskoj vožnji zabilježio potrošnju od nevjerojatnih 2,9 l/100 km.

Nisam mogao vjerovati onome što vidim na ekranu i nije mi bilo jasno zašto na našim cestama nema više takvih hibrida.

Ubrzo nakon što sam malo više proučio hibride, shvatio sam da hibridi nisu savršeni i da imaju mana o kojima ću ti više reći u nastavku teksta.

Bitno je znati kako se hibridna vozila dijele na dvije velike grupe:

  • hibridna vozila, i
  • plug-in hibridna vozila.

Glavne razlike između hibridnih i plug-in hibridnih vozila su sljedeće:


HibridiPlug-in hibridi
Veličina baterije
Mala (do 2 kWh)
Veća (do 20 kWh)
Vožnja isključivo na struju
Na malim brzinama
Na svim brzinama
Korištenje benzinskog motora
Primarni izvor pogona
Po potrebi
Punjenje preko punjača
Ne
Da
Punjenje preko motora
Da
Ne (noviji modeli da)
Troškovi vožnje
Veći
Manji
Početna cijena
Manja
Veća
Performanse
Lošije
Bolje
Utjecaj na okoliš
Veći
Manji
Trošak održavanja
Sličan
Sličan
Trošak zamjene baterije
Manji
Veći
Potreba za promjenom navika vožnje
Ne
U pravilu da
Sufinanciranje potporom FZOEU
Ne
Da

Detaljno o svim prednostima i nedostatcima hibridnih i plug-in hibridnih vozila pročitaj u nastavku teksta.

Hibridna vozila (HEV)


Hibridna vozila (eng. Hybrid Electric Vehicles - HEV) se još nazivaju samopunjiva hibridna vozila, a u slobodnom govoru ih nazivamo hibridima.

Hibridi za pogon koriste motor s unutrašnjim izgaranjem u kombinaciji s elektromotorom koji električnu energiju dobiva iz baterije koja se najčešće nalazi ispod stražnje klupe ili ispod prtljažnika.

Motor s unutrašnjim izgaranjem je najčešće benzinski i glavni je energije snage za pogon.

Električni motor se pali po potrebi, a način njegova korištenja u kombinaciji s benzinskim motorom ovisi o tome radi li se o blagom hibridu (MHEV) ili potpunom hibridu (FHEV).

Blagi hibridi (eng. Mild Hybrid - MHEV) imaju bateriju manjeg kapaciteta i slabiji električni motor koji pomaže benzinskom motoru u fazama u kojima je on najmanje efikasan, primjerice u vožnji manjim brzinama.

Blagi hibridi ne mogu voziti isključivo na električni pogon, već ga koriste u kombinaciji s benzinskim.

Potpuni hibridi (eng. Full Hybrid Vehicles - FHEV) imaju jedan ili više jačih elektromotora i veću bateriju što im omogućuje da dio puta kada je benzinski motor najmanje efikasan voze isključivo na električnu energiju.

Potpuni hibridi voze isključivo na struju na malim brzinama i tijekom vožnje konstantnom brzinom, a benzinski motor se pali kada treba nadopuniti bateriju ili kada se pojavi potreba za dodatnom snagom, primjerice kod naglog ubrzavanja.

Kada u razgovoru govorimo o hibridnim vozilima, onda uglavnom mislimo na potpuno hibridna vozila koja ću u nastavku teksta uspoređivati s plug-in hibridnim vozilima.

Kod hibridnih vozila baterija se puni na dva načina:

  • benzinskim motorom, i 
  • regenerativnim kočenjem.

Uz to što pogoni vozilo, benzinski motor, dok je upaljen, služi kao generator električne energije koji nadopunjuje bateriju.

Regenerativno kočenje je postupak u kojem se kinetička energija prilikom kočenja i usporavanja vozila pretvara u električnu energiju i pohranjuje u baterijama.

Kod vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem koja nisu hibridna, ta kinetička energija bi u procesu kočenja bila izgubljena.

Upravo je regenerativno kočenje koje ju pohranjuje u bateriju za naknadno korištenje jedan od glavnih razloga zašto hibridna vozila imaju izuzetno nisku potrošnju goriva.


Niska potrošnja je osobito izražena na malim brzinama u gradskoj vožnji gdje se za pogon većinu vremena koristi električni motor i električna energija iz baterija.

Bitno je znati kako se kod hibridnih vozila baterija ne može nadopunjavati korištenjem vanjskog izvora električne energije, kao što je to slučaj kod plug-in hibrida i potpuno električnih vozila.

Zbog toga što se baterije ne moraju nadopunjavati izvana, hibridna vozila su po načinu uporabe najsličnija konvencionalnim automobilima.

Prilagođena su vozačima koji iz bilo kojeg razloga nisu spremni u potpunosti prijeći na električno vozilo, a žele uštedjeti na potrošnji goriva i smanjiti štetan utjecaj automobila na okoliš.

Najveća mana hibridnih vozila je veća početna cijena u odnosu na konvencionalna vozila s benzinskim motorima.

Osim napredne hibridne tehnologije, na veću početnu cijenu najviše utječu baterije. 

Plug-in hibridna i električna vozilima ih sadrže više zbog čega su blago hibridna i potpuno hibridna vozila i dalje cjenovno značajno pristupačnija.

Druga velika mana hibridnih vozila je potpuna ovisnost o benzinu kao što je slučaj i kod vozila s benzinskim motorima bez hibridnog pogona.

Blagi i potpuni hibridi električnu energiju dobivaju iz benzinskog motora, baterije nje moguće dopunjavati punjačem, pa će za njihovo korištenje i dalje trebati posjećivati benzinske crpke.

S druge strane, to što se ne moraju puniti pojednostavnjuje korištenje jer nije potrebno planirati punjenje na javnim punjačima ili dodatno trošiti novac na ugradnju kućnog punjača.

Iako ima je trošak vožnje osjetno manji, on će i dalje uglavnom ovisiti o cijeni goriva koja se na žalost kontinuirano povećava.

Primjer blago hibridnog automobila - Suzuki Swift Mild Hybrid


Jedan od odličnih primjera blagih hibrida je Suzuki Swift.

Suzuki Swift je mali automobil kojem je primarna svrha gradska vožnja što ga čini idealnim vozilom za hibridni pogon.

Swift za pogon koristi benzinski motor snage 61 kW (83 KS) u kombinaciji s malom baterijom i slabijim elektromotorom snage 1,94 kW (2,64 KS).

Benzinski motor je primarni način pogona, a elektromotor mu pomaže prilikom kretanja i ubrzavanja što smanjuje potrošnju goriva.

Swift ima funkciju regenerativnog kočenja koje dodatno puni bateriju, štedi gorivo i smanjuje troškove održavanja.

Zbog hibridnog pogona Swift po WLTP-u, u kombiniranom ciklusu, troši oko 4 litre goriva na prijeđenih 100 km što je značajno manje od sličnih automobila koji ne koriste hibridni pogonski sustav.

Kako nije plug-in hibrid, nije ga moguće puniti preko punjača pa će vozači i dalje morati do benzinske postaje, no zbog hibridnog pogona puno rjeđe nego što su na to naviknuli.

Primjer potpuno hibridnog vozila - Toyota Yaris Hybrid


Vrhunski primjer potpuno hibridnih vozila su vozila Toyote.

Posebno se ističe najmanji model s potpuno hibridnim pogonskim sustavom, Yaris.

Toyota Yaris ima benzinski motor snage 68 kW (92 KS) i elektromotor snage 59 kW koji u kombinaciji daju maksimalnu izlaznu snagu 85 kW (116 KS).

Zbog jačeg elektromotora i većeg kapaciteta baterije Yaris se na manjim brzinama može voziti isključivo na struju što značajno smanjuje troškove vožnje.

Potrošnja potpuno hibridnog modela Toyote Yaris po WLTP kombiniranom ciklusu iznosi oko 4 l/100 km, a u gradskoj vožnji manje od 3 l/100 km.

Osobno sam ga vozio i mogu potvrditi nevjerojatno nisku potrošnju zbog koje ga smatram jednim od najboljih malih gradskih automobila.

S obzirom na to da se baterije ne moraju puniti preko punjača, u korištenju praktički nema razlike u odnosu na vozila bez hibridnog pogona, a zbog male potrošnje trošak vožnje je puno otporniji na eventualna povećanja cijene goriva.

Početna cijena Yarisa s hibridnim pogonom je oko 20 % veća u odnosu na model bez hibridnog pogona što kupcima s ograničenim budžetom prilikom kupnje može predstavljati problem.

Plug-in hibridna vozila (PHEV)


Plug-in hibridna vozila (eng. Plug-in Hybrid - PHEV) se još nazivaju i priključni hibridi.

Za razliku od hibridnih vozila koja su svojim načinom korištenja, unatoč tome što su hibridna, i dalje vrlo slična konvencionalnim automobilima, plug-in hibridna vozila spajaju benzinska i potpuno električna vozila.

Plug-in hibridi imaju jače elektromotore i bateriju većeg kapaciteta zbog koje im je doseg na struju značajno veći od običnih hibrida.

Plug-in hibridi se isključivo na struju u pravilu mogu voziti od 30 do 50 km, a neki i preko 100 km, što je više nego dovoljno da zadovolji dnevne potreba većine vozača.

Svakodnevno vožnja na struju zbog znatno nižih cijena električne energije u odnosu na fosilna goriva značajno smanjuje troškove vožnje.

Plug-in hibridi su napravljeni tako da se većinu vremena voze upravo na struju, a uz veću bateriju, to im omogućuje punjenje korištenjem punjača za električna vozila.

Najmanji trošak vožnje plug-in hibridnih vozila, kao i potpuno električnih, bit će kada se koriste u kombinaciji s kućnim punjačima s kojim ih je moguće dopunjavati električnom energijom iz kućne mreže preko noći kada je cijena električne energije najmanja.

S obzirom na to da im je kapacitet baterije manji od potpuno električnih vozila, punjenje traje puno kraće zbog čega ih je moguće u potpunosti napuniti preko noći preko obične spore kućne utičnice.

Velika prednost plug-in hibrida je to što ne ovise isključivo električnoj energiji, već kada se baterija isprazni, vožnju je moguće nastaviti koristeći isključivo benzinski motor.

U tom slučaju vozilo će samostalno u vožnji, bez potrebe za akcijom vozača, promijeniti način pogona.

To ih čini izuzetno praktičnim na dužim putovanjima koja, za razliku od električnih vozila, ne treba posebno planirati radi dužih stajanja zbog punjenja.

Zbog takve kombinacije pogona, svakodnevna vožnja na električnu energiju je izuzetno jeftina, a benzinski motor omogućuje bezbrižna povremena duga putovanja.


Plug in-hibridi bateriju u pravilu nadopunjavaju punjenjem izvana preko punjača i regenerativnim kočenjem, no pojavljuju se novi modeli plug-in hibridnih automobila poput Peugeota 408 i Mitsubishi Exlipse Crossa koji svoje baterije mogu nadopunjavati i tijekom vožnje.

Tako se primjerice baterija može nadopunjavati tijekom vožnje autocestom gdje je benzinski motor najefikasniji, a potom struja iz baterije koristiti u gradskoj vožnji kada je benzinski motor najmanje efikasan.

Najveći problem plug-in hibrida je to što se njihova najveća prednost može vrlo lako pretvoriti u njihovu najveću manu.

Svakodnevno punjenje električnom energijom iziskuje promjene u navikama vozača i određeni napor zbog kojih vlasnici takva vozila mogu početi većinu vremena koristiti kao uobičajena vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Kada se to dogodi, trošak vožnje plug-in hibrida se zbog velike težine baterija koje se voze, a ne koriste, značajno povećava.

Ipak, odlično je to što vozači plug-in hibridnih vozila ne ovise nit o cijenama benzina, niti o cijenama električne energije, već mogu proračunato birati koji pogon im više odgovara u određenoj situaciji.

Njihova druga velika mana zbog koje su nedostupni većini vozača je puno veća početna cijena od benzinskih i hibridnih vozila.

Cijena nekih modela plug-in hibridnih vozila veća je od cijene nekih potpuno električnih modela koji će za neke vozače biti bolji izbor od plug-in hibrida.

Plug-in hibridna vozila mogu biti cjenovno prihvatljivija ako se kupuju uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Primjer plug-in hibridnog vozila - Mitsubishi Eclipse Cross PHEV


Primjer odličnog plug-in hibridnog vozila je SUV Mitsubishi Eclipse Cross.

Eclipse Cross za pogon koristi benzinski motor snage 72 kW (98 KS) i dva elektromotora, jedan s prednje u drugi sa stražnje strane.

Velika baterija kapaciteta 13,8 kWh mu omogućuje doseg na struju do 135 km.

Takav doseg će zadovoljiti dnevne potrebe većine vozača, a značajno smanjuje troškove vožnje svakodnevne vožnje.

Isključivo na struju, uz nekoliko stajanja, je moguće ići i na duža putovanja, a kada za nadopunjavanje nemaš vremena, možeš ga koristiti kao uobičajeno vozilo s benzinskim motorom.

Osim što ima neuobičajeno veliki doseg na struju, Eclipse Cross se razlikuje od uobičajenih plug-in hibrida po tome što se baterija može nadopunjavati tijekom vožnje koristeći benzinski motor.

To vozačima daje još jedan način korištenja koji dodatno smanjuje ovisnost o električnim punionicama i smanjuje ukupne troškove vožnje.

Razlike između hibridnih i plug-in hibridnih vozila

U nastavku teksta ću usporediti hibride i plug-in hibride s konvencionalnim benzinskim i dizelskim automobilima, te potpuno električnim vozilima.

Uspoređivat ću njihove prednosti i mane u 10 kategorija koje će ti pomoći odabrati koji je način pogona idealan za tebe i tvoj sljedeći automobil.

Način rada


Hibridna vozila (HEV) i plug-in hibridna vozila (PHEV) za pogon koriste benzinski motor i elektromotor koji se napaja električnom energijom iz baterije.

Kod hibridnih vozila primarni način pogona je benzinski motor, a elektromotor mu pomaže u fazama vožnje u kojima je benzinski motor manje efikasan.

Kod blagih hibrida (MHEV) elektromotor se koristi kod kretanja s mjesta i ubrzavanja, a zbog slabijih motora i manjeg kapaciteta baterije ne mogu se kretati isključivo na struju.

S druge strane, potpuni hibridi imaju jače elektromotore i baterije nešto većeg kapaciteta pa se na manjim brzinama i u krstarenju mogu kretati isključivo na struju, bez potpore benzinskog motora.

Plug-in hibridi imaju višestruko jače motore i baterije znatno većeg kapaciteta koje im omogućuju veći doseg bez potpore benzinskog motora.

Doseg baterije plug-in hibrida je dovoljan da zadovolji dnevne potrebe vožnje većine vozača što znači da će se većinu vremena voziti isključivo na struju, a benzinski motor će se koristiti samo u iznimnim situacijama, primjerice tijekom dužih putovanja.

Veličina baterije i doseg

Blagi hibridi imaju bateriju najmanjeg kapaciteta jer relativno slab elektromotor služi kao pomoć benzinskom motoru koji je primaran izvor pogonske snage.

Ne mogu se kretati isključivo na struju već im električnu energiju iz baterija koriste za pogon elektromotora kada je benzinski motor najmanje efikasan, primjerice u kretanju kod ubrzavanja, te za napajanje elektroničkih uređaja u kabini.

Kapacitet baterije kod blagih hibrida u pravilu nije veći od 0,5 kWh.

Potpuni hibridi imaju baterije većeg kapaciteta od blagih hibrida koje im omogućuju kratku vožnju isključivo na struju, s ugašenim benzinskim motorom.

To im značajno smanjuje potrošnju goriva jer se električna energija najviše koristi za vožnju malim brzinama kada je benzinski motor najmanje učinkovit.

Kapacitet baterije kod potpunih hibrida kreće se od 0,5 - 2 kWh. Primjerice, kod Toyote Yaris kapacitet baterije iznosi oko 0,8 kWh.

Plug-in hibridi imaju baterije višestruko većeg kapaciteta od blagih i potpunih hibrida.

Ovisno o cijeni i marki vozila, kapacitet baterije plug-in hibrida može biti od 5 do 20 kWh.

Takav doseg im uz jače motore omogućuju između 40 i 120 km dosega isključivo na struju.

Za većinu vozača to je više nego dovoljno za sve njihove dnevne potrebe zbog čega će se plug-in hibridi uglavnom voziti na struju, a u izvanrednim situacijama, samo kada je to potrebno, korištenjem benzinskog motora.

Način punjenja baterije


Blagi i potpuni hibridi pune baterije na dva načina:

  • regenerativnim kočenjem prilikom kočenja i zaustavljanja, i
  • snagom benzinskog motora u vožnji.

Plug-in hibridi u pravilu pune bateriju:

  • regenerativnim kočenjem, i
  • iz vanjskog izvora preko punjača za električna vozila.

Donedavno nije bila praksa da plug-in hibridi pune svoje baterije u vožnji koristeći snagu benzinskog motora, međutim to se nedavno promijenilo.

Neki najnoviji modeli plug-in hibrida, kao što je Mitsubishi Eclipse Cross, mogu nadopunjavati bateriju na sva tri načina, regenerativnim kočenjem, iz benzinskog motora i punjenjem preko punjača.

Potrošnja goriva


Niska potrošnja goriva je jedna od najvećih razloga zašto se kupci odlučuju na kupnju hibridnog, plug-in hibridnog ili potpuno električnog vozila.

Što je baterija hibridnog sustava veća to je u pravilu manja potrošnja goriva hibridnog vozila.

Stoga možemo zaključiti kako blagi hibridi u pravilu troše manje od vozila koji nemaju hibridni pogon, a nešto više od potpunih hibrida.

Primjerice, prosječna kombinirana potrošnja po WLTP-u Suzuki Swifta iznosi oko 5 l/100 km.

Potpuni hibridi zbog mogućnosti vožnje isključivo na električnu energiju na malim brzinama troše značajno manje od blagih hibrida i vozila bez hibridnog pogona.

Primjerice, Toyota Yaris po kombiniranom WLTP ciklusu troši manje od 4 l/100 km, a na malim brzinama u gradskoj vožnji ispod 3 l/100 km.

Plug-in hibridna vozila po kombiniranom WLTP ciklusu imaju izuzetno niske potrošnje, a kreću se oko 1 l/100 km.

S obzirom na to da većina plug-in hibrida ima doseg na jednom punjenju veći od 50 km/h, određeni broj vozača neće imati potrebu za korištenjem benzinskog motora što znači da većinu vremena neće niti trošiti gorivo.

Ako se pak plug-in hibridi većinu vremena ne voze na električnih pogon, potrošnja goriva zbog povećane težine može biti veća nego li je to slučaj kod ostalih vrsta pogona.

Planiranje dužih putovanja


Sva hibridna vozila imaju neku vrstu motora s unutrašnjim izgaranjem zbog čega se mogu bez problema i previše planiranja koristiti na dužim putovanjima.

Ipak, plug-in hibridi zbog veće težine baterija mogu imati povećanu potrošnju.

Vozači koji žele maksimalno iskoristiti pogon na struju plug-in hibrida, trebat će kao i vozači potpuno električnih vozila pametnije planirati svoja duža putovanja.

Performanse

Hibridni automobili će u pravilu imati bolje performanse od sličnih vozila bez hibridnog pogona.

To će se najviše osjetiti pri ubrzavanju na niskim brzinama na kojima elektromotori daju najveći i instantan okretni moment.

Što je broj i snaga elektromotora veća to će i performanse automobila biti bolje.

Neki plug-in hibridni automobili mogu razviti okretne momente i snage identične onima kod potpuno električnih automobila.

Zbog toga je užitak i iskustvo vožnje kod hibridnih automobila, posebno plug-in hibrida, bolje od vozila bez hibridnog pogona.

Trošak održavanja


Trošak održavanja hibridnih vozila vrlo je sličan trošku održavanja vozila s benzinskim motorima.

Iako imaju složeniji pogonski sklop kombinacije benzinskog motora i elektromotora, trošak održavanja kod određenih modela potpunih i plug-in hibrida može biti osjetno manji od troška održavanja vozila s isključivo dizelskim ili benzinskim motorom.

Primjerice, zbog regeneracijskog kočenja kod hibridnih i električnih vozila se za kočenje manje koriste diskovi kočnica i pločice koje često mogu izdržati preko 100.000 km i više.

Početna cijena


Jedna od najvećih mana hibridnih vozila je veća početna cijena u odnosu na konvencionalna vozila s motorima s unutrašnjim izgaranjem.

U pravilu, što je veća baterija unutar vozila, to je veća njegova početna cijena.

Početna cijena blagih hibrida je vrlo slična cijeni vozila bez hibridnog pogona, u nekim slučajevima, ovisno o marki vozila i količini opreme, može biti i manja.

Potpuni hibridi su osjetno skuplji, a njihova početna cijena može biti veća i do 25 % u odnosu na slična vozila bez hibridnog ili s blagim hibridnim pogonom.

Plug-hibridi imaju najveći kapacitet baterije pa su zbog toga i najskuplji od svih hibrida.

Neki plug-in hibridi s izuzetno velikim baterijama mogu biti skuplji i od određenih električnih automobila zbog čega su nedostupni kupcima s ograničenim budžetom.

Cijena baterija je u kontinuiranom padu pa se u bliskoj budućnosti očekuje i pad cijena potpuno električnih, a ujedno i hibridnih vozila.

Utjecaj na okoliš

Ovisno o tome jesu li blagi, potpuni ili plug-in, hibridni automobili za pogon u određenoj mjeri koriste elektromotor.

Zbog takvog načina rada, u atmosferu izbacuju manju količinu ugljikovog dioksida i drugih štetnih plinova.

Najveću utjecaj na okoliš imaju blagi hibridi jer imaju slabiji elektromotor i koriste ga u najmanjoj mjeri, dok su potpuni hibridi ekološki prihvatljiviji jer se određen dio puta mogu kretati u potpunosti na struju.

Plug- in hibridi imaju znatno veće domete što znači da su, ako se voze isključivo na električnu energiju, od svih hibrida ekološki najprihvatljiviji.

No, s druge strane, ako se većinu vremena voze na fosilna goriva, tada zbog povećane potrošnje goriva zagađuju okoliš više nego slični automobili bez hibridnog pogona.

Zbog toga što su ekološki prihvatljiviji, prilikom kupovine i registracije, na određena hibridna vozila se ne plaćaju nameti i porezi.

Primjerice, prilikom kupovine Toyota Yaris potpunog hibrida se ne plaća poseban porez na motorna vozila (PPMV).

Kada kupiti hibridno vozilo?


Hibridna vozila (HEV) su namijenjena vozačima koji žele uštedjeti na gorivu i smanjiti utjecaj na okoliš, no još uvijek nisu spremni mijenjati svoj način života i navike korištenja vozila.

Blagi hibridi (MHEV) zbog slabijih elektromotora i manje baterije štede manje goriva od ostalih hibridnih vozila, no zbog početnih cijena koje su vrlo slična vozilima bez hibridnog pogona vrlo su pristupačni i cjenovno prihvatljivi.

Potpuni hibridi (FHEV) značajno smanjuju potrošnju goriva i namijenjeni su vozačima koji većinu vremena voze po gradu jer na malim brzinama određeni dio puta mogu voziti u potpunosti na struju.

Najveća mana im je to što su u pravilu skuplji od blagih hibrida i vozila bez hibridnog pogona.

Ako nisi spreman za plug-in hibrida ili potpuno električni automobil, većinom se voziš po gradu i imaš dovoljan budžet, preporuka je uzeti potpuno hibridno vozilo s kojim ćeš dugoročno sigurno uštedjeti na troškovima vožnje.

Ako ti budžet ne dozvoljava kupnju potpuno hibridnog vozila, svakako razmisli o kupnji blagog hibrida s kojim su uštede na gorivu manje, ali dugoročno primjetne.

Za koga su plug-in hibridna vozila?


Plug-in hibridna vozila su namijenjena vozačima koji žele maksimalno uštedjeti na troškovima vožnje i smanjiti utjecaj svog automobila na okoliš ali iz nekog razloga još uvijek nisu spremni na kupnju potpuno električnog vozila.

Plug-in hibridi su napravljeni da se većinu vremena voze na struju i tako minimiziraju troškovi vožnje, a kada je potrebno mogu voziti isključivo na benzinski motor i tako si povećati doseg.

Ako želiš kupiti i koristiti plug-in hibridno vozilo za maksimalne uštede, vjerojatno ćeš morati promijeniti životni stil i navike korištenja vozila.

Da bi se plug-in hibrid što prije isplatio, većinu vremena ga treba voziti na struju što će biti puno praktičnije ako u dvorištu, garaži ili na vlastitom parkiralištu ugradiš brzi AC kućni punjač.

Bez vlastitog kućnog punjača za električna vozila i punjenja preko noći kada je struja najjeftinija, plug-in hibridi mogu biti vrlo nepraktični za korištenje.

Osim toga, u slučaju da se većinu vremena ne voze na struju, plug-in hibridi zbog veće potrošnje goriva mogu dugoročno negativno utjecati na tvoje financije. 

Ako si spreman za kupnju plug-in hibrida, možda bi trebao razmisliti o kupnji potpuno električnog vozila

Korištenje potpuno električnih vozila se puno ne razlikuje od korištenja plug-in hibrida, a imaju značajno veći doseg baterije i mnoštvo drugih prednosti.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!