Početna Blog Najveće prednosti i mane električnih automobila (u 2024.)

Najveće prednosti i mane električnih automobila (u 2024.)

U ovom blog postu ćeš saznati sve prednosti i mane električnih automobila u 2024. godini.

Već godinama pratim razvoj električnih automobila i sa sigurnošću mogu reći kako su električni automobili do danas puno napredovali.

Električni automobili imaju mnoštvo prednosti u odnosu na konvencionalne automobile s unutrašnjim izgaranjem zbog čega će se svidjeti velikom broju vozača.

Međutim, još uvijek postoje određene mane zbog kojih se određenim vozačima neće svidjeti.

U nastavku saznaj isplati li se kupiti električni automobil, ili ne.

Nastavi čitati.

Sadržaj:

  1. Prednosti i mane električnih automobila
  2. Prednosti električnih automobila
  3. Mane električnih automobila
  4. Isplati li se danas kupiti električni automobil?

Prednosti i mane električnih automobila

Popularnost električnih vozila iz dana u dan iznenađujuće raste.

U Hrvatskoj već nekoliko godina za redom broj novoregistriranih električnih vozila raste za više od 50 % u odnosu na prethodnu godinu.

To nije bez razloga jer električni automobili imaju mnoštvo prednosti nad uobičajenim automobilima s unutrašnjim izgaranjem.

Najveći razlozi zbog kojih se vozači odlučuju na kupnju električnog automobila su uštede na troškovima goriva i održavanja.

Osim toga, električni automobili u pravilu imaju bolje performanse, vožnja je jednostavnija i udobnija, a ekološki su prihvatljiviji jer ne nemaju emisije štetnih ispušnih plinova.

Ipak, električna vozila od vlasnika zahtijevaju promjenu određenih životnih navika koje neki vozači konvencionalnih automobila još uvijek nisu spremni napraviti.

Najveći problemi koje vozači vide kod električnih vozila su nelagoda zbog ograničenog dometa i relativno dugo vrijeme punjenja.

S obzirom na to da su električna vozila relativno nepoznata široj javnosti, mnogi vozači nisu dovoljno informirani i još imaju mnoštvo nepoznanica koje ih sprječavaju da ozbiljnije razmotre nabavku električnog vozila.

U nastavku teksta ću ti objasniti sve prednosti i nedostatke suvremenih električnih automobila na temelju čega ćeš moći procijeniti isplati li se trenutno nabaviti električni automobil.

Ili, se ipak treba još malo strpjeti.

Ovo su najveće prednosti i mane električnih automobila.

Prednosti električnih automobila:

  1. Niski troškovi vožnje
  2. Niski troškovi održavanja
  3. Trenutan odziv na gas
  4. Ne zagađuju okoliš
  5. Bolje iskustvo vožnje
  6. Jednostavnija vožnja
  7. Tiša i ugodnija vožnja
  8. Praktično punjenje
  9. Pronalazak parkinga

Mane električnih automobila:

  1. Vrijeme punjenja
  2. Ograničen doseg
  3. Visoki početni troškovi
  4. Nedovoljan broj punionica
  5. Loše performanse na niskim temperaturama
  6. Degradacija i troškovi zamjene baterije
  7. Veliki pad vrijednosti električnih  rabljenih vozila
  8. Ograničena ponuda vozila

Prednosti električnih vozila

Zbog svojih prednosti, električna vozila postaju sve popularnija i prisutnija na našim cestama.

Kupci automobila to polako počinju prepoznavati, pa ih veliki broj prilikom kupnje novog automobila daje prednost upravo električnim vozilima.

1. Niski troškovi vožnje


Niski troškovi vožnje su jedan od najvećih razloga zašto se vozači odlučuju na kupnju električnog automobila.

Cijena električne energije je višestruko niža od cijene benzinskog ili dizelskog goriva zbog čega je vožnja električnim automobilom puno jeftinija.

Razlika u trošku je najviše vidljiva ako se električni automobil većinu vremena puni kod kuće, po noći kada je cijena električne energije najniža.

Primjerice, trošak punjenja baterije Renault Twinga za prelazak 100 km udaljenosti na kućnom punjaču, po noći, iznosi 0,63 EUR, a trošak benzina za istu udaljenost je 7,48 EUR.

Ipak, treba znati je cijena električne energije na brzim javnim DC punjačima znatno veća od one na kućnoj mreži, pa se na određenim punjačima može dogoditi da je trošak vožnje električnog automobila veći od troška vožnje istog takvog benzinskog automobila.

Trošak električne energije Renault Twinga za prelazak 100 km udaljenosti na brzom javnom DC punjaču iznosi 10,47 EUR što je oko 40 % skuplje u odnosu na trošak benzina.

Možeš vidjeti kako trošak vožnje električnog automobila može biti nerealno nizak, no često korištenje skupih brzih javnih DC punjača to vrlo brzo može izjednačiti s troškom benzinskog automobila.

Takva situacija je ipak malo vjerojatna jer će većina vlasnika svoje električni automobil najviše puni upravo kod kuće po noćnoj tarifi kada je električna energija jeftinija.

Pročitaj: Kako potrošnju goriva i uštedjeti?

2. Niski troškovi održavanja


Iako su izuzetno bitni za budućeg vlasnika, prilikom kupnje automobila troškovi održavanja se vrlo često zanemaruju.

Baš nedavno, tijekom istraživanja o potencijalnim automobilima koje bi mogao kupiti, niti na jednoj web stranici prodavača nisam pronašao informaciju o tome koliko će me koštati troškovi održavanja.

Automobili s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem su kompleksni sustavi s mnoštvom pokretnih dijelova koje treba redovito podmazivati zbog čega su skupi za održavanje.

Prodavači automobila su svjesni tih visokih troškova, pa te podatke skrivaju od kupaca “kao zmija noge”.

Upravo zbog toga se događa da se kupci precijene i kupuju automobile koji su preskupi za održavanje.

Najgore je to što se realni troškovi održavanja saznaju tek nakon prve ili druge godine korištenja automobila, a to je tada najčešće prekasno.

Električni automobili su puno jednostavniji sustavi s manje dijelova.

Najvažniji dijelovi električnog automobila su baterija, elektromotor i inverter, i u pravilu ih nije potrebno održavati za cijelo vrijeme korištenja.

Kao i kod konvencionalnih automobila, potrebno je redovito mijenjati potrošne dijelove poput filtera zraka, tekućine za brisače, diskova kočnica, kočionih pločica, i slično.

No takvi dijelovi imaju relativno dug vijek trajanja zbog čega su servisni intervali električnih vozila znatno duži od servisnih intervala “običnih” vozila.

Vlasnik električnog automobila može proći kroz jednostavno obuku za održavanje električnih automobila nakon koje u potpunosti samostalno može održavati vlastiti električni automobil.

3. Trenutan odziv na gas


Električni automobili za pogon koriste elektromotore koji zbog svog načina funkcioniranja odmah po pritisku papučice gasa omogućuju maksimalni okretni moment.

Zbog maksimalnog okretnog momenta odziv na gas je trenutan i ubrzanje je znatno veće nego li je to slučaj kod automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Cjenovno prihvatljivi električni automobili poput Teslinog Modela 3, od 0 do 100 km/h ubrzavaju za svega 6,1 sekundu.

Kod konvencionalnih automobila takve performanse i ubrzanja moguća su isključivo kod skupih sportskih automobila koji su zbog izuzetno visokih cijena nedostižni većini vozača.

Visoke performanse i nagla ubrzanja se u javnosti često povezuju s bijesnom vožnjom i neodgovornim vozačima.

Međutim, višak snage i trenutan odziv na gas su izuzetno bitni iz sigurnosnog aspekta jer u određenim situacijama mogu pomoći vozaču da pravovremenom reakcijom izbjegne potencijalnu prometnu nesreću.

Također treba napomenuti kako su maksimalne brzine električnih automobila, bez obzira na izuzetno dobro ubrzanje, znatno niže od maksimalnih brzina automobila istih ubrzanja s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

To većini vozača neće biti problem jer su maksimalne brzine većine električnih automobila veće od 160 km/h što je mnogo više od maksimalno dozvoljenih brzina vožnje na našim prometnicama.

4. Ne zagađuju okoliš


Električni automobili za pogon koriste elektromotore koji tijekom vožnje ne ispuštaju štetne ispušne plinove i ne zagađuju okoliš.

Njihov benefit za okoliš je prepoznala i Europska Unija koja je donijela odluku da nakon 2035 godine sva nova električna vozila moraju biti električna.

Iako za pogon ne koriste benzinska goriva i ne ispuštaju štetne plinove u atmosferu, električni automobili još uvijek nisu u potpunosti postigli ekološku neutralnost.

Proizvodnja određenih dijelova električnih vozila još uvijek zahtjeva korištenje fosilnih goriva, poput nafte, plina i ugljena.

To se najviše odnosi na baterije koje se ne mogu proizvesti bez specifičnih materijala koji se rudarenjem pronalaze u prirodi.

Drugi problem je proizvodnja električne energije koja se u svijetu još uvijek većinom dobiva iz fosilnih goriva.

Hrvatska je u znatno boljoj situaciji jer se više od 50 % električne energije dobiva iz obnovljivih izvora za što su većinom zaslužne hidroelektrane.

Uz sve navedene probleme, električna vozila su i dalje ekološki prihvatljivija od vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Kako se u budućnosti bude povećavao udio električne energije dobivene iz obnovljivih izvora, električna vozila će biti sve više ekološki prihvatljivija.

5. Bolje iskustvo vožnje


Već ti je poznato kako električna vozila imaju trenutan odziv na gas što značajno poboljšava sigurnost i iskustvo vožnje, no postoje još neki vrlo bitni aspekti koji nisu toliko očiti ali svakako poboljšavaju iskustvo vožnje.

Primjerice, nizak centar težišta.

Električni automobili su zbog baterija značajno teži od uobičajenih automobila s pogonom na fosilna goriva.

Teške baterije se nalaze u podnici automobila što snižava centar težišta.

Automobili s niskim centrom težišta imaju bolju upravljivost i veći odziv na komande upravljača.

To se može najviše primijetiti prilikom skretanja oštrim zavojima.

Uz to, vozila s niskim centrom težišta imaju manju vjerojatnost prevrtanja u slučaju prometnih nesreća što ih čini sigurnijima.

Još jedna stvar za koju vozači konvencionalnih vozila ne znaju, a koja može poboljšati iskustvo vožnje i povećati doseg je regenerativno kočenje.

Regenerativno kočenje je funkcionalnost koja po otpuštanju gasa, bez pritiska papučice kočnice, usporava vozilo.

Regenerativno kočenje na vozilo djeluje vrlo slično kao što na vozilo s mjenjačem djeluje otpor motora kada se pusti gas dok je ručica mjenjača još uvijek u brzini.

Tijekom usporavanja energija kretanja se pretvara u električnu energiju koja se pohranjuje u bateriju i tako dodatno povećava domet električnog automobila.

Zbog regenerativnog kočenja, vožnja nekih električnih automobila moguća je koristeći samo papučicu gasa, bez potrebe za korištenjem papučice kočnice.

Takav način vožnje, isključivo  s jednom papučicom, naziva se one pedal driving i vrlo je popularan među vozačima električnih automobila.

Kada se vozač prilagodi takvom načinu vožnje, to može značajno poboljšati iskustvo vožnje električnog automobila.

6. Jednostavnija i lakša vožnja


Vozila pokretana elektromotorom nemaju potrebu za korištenjem mjenjača.

To znači da je vožnja električnog automobila vrlo slična vožnji automobila s automatskim mjenjačem.

Kod vožnje automobila kod kojeg ne treba mijenjati brzine, vozač svoju pažnju može u potpunosti usmjeriti na praćenje prometne situacije izvan vozila.

Veća pažnja na prometnu situaciju izvan vozile omogućuje pravovremenu i bržu reakciju vozača, te smanjuje vjerojatnost nastanka prometne nesreće.

Funkcioniranje električnog automobila vrlo je slično funkcioniranju uobičajenih automobilima s automatskim mjenjačima.

Automobil se uključuje u rad na pritisak gumba za paljenje.

Za pokretanje vozila je potrebno odabrati mod rada za kretanje unaprijed.

Modovi rada električnog automobila najčešće se biraju preko fizičkog uređaja baš kao i brzine kod vozila s automatski mjenjačem, pa takav uređaj u električnim automobilima također nazivamo mjenjač.

Kada je automobil u modu rada za kretanje prema naprijed, pritiskom na papučicu gasa automobil će započeti kretanje prema naprijed.

Kada makneš nogu s papučice gasa automobil će zbog funkcije regenerativnog kočenja početi usporavati.

Brže usporavanje ili potpuno zaustavljanje moguće je pritiskom na papučicu kočnice.

Jačina regenerativnog kočenja se kod većine električnih automobila može podešavati ili u potpunosti isključiti.

Kada se funkcija regenerativnog kočenja u potpunosti isključi, iskustvo vožnje vrlo je slično iskustvu vožnje uobičajenog automobila s automatskim mjenjačem.

Ipak, preporučuje se korištenje regenerativnog kočenja jer ono dopunjava bateriju i povećava maksimalni doseg električnog automobila.

Vožnja uz funkciju regenerativnog kočenja je sigurna vožnja jer je takav način vožnje u skladu s principima defenzivne vožnje.

Kao što možeš vidjeti, vožnja električnog automobila je izrazito jednostavna.

Ako prelaziš s konvencionalnog automobila s mjenjačem na električni automobil, već kroz nekoliko sati vožnje ćeš se u potpunosti priviknuti na novi, jednostavniji, način vožnje.

7. Tiša i ugodnija vožnja


Kod automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, u postupku izgaranja goriva dolazi do mini eksplozija i vibracija koje proizvode vrlo intenzivan i glasan zvuk.

To se najviše očituje kod automobila s dizelskim motorom koji su značajno bučniji od onih s benzinskim, a na ulici ih možemo prepoznati po karakterističnom zvuku.

Proizvođači automobila, ugradnjom izolacije u prostor motora, pokušavaju vožnju učiniti što tišom i ugodnijom.

Unatoč tome, pokušaji ublažavanja jačine zvuka su često bezuspješni, no s obzirom na to da na to ne možemo utjecati, kao vozači smo se na zvukove motora već polako počeli prilagođavati.

Osim samim vozačima, glasni zvukovi automobila posebno smetaju stanovnicima u gradovima i naseljima uz visokofrekventne prometnice, primjerice u gusto naseljenim gradskim jezgrama i uz autoceste.

Vožnja u električnim automobilima je tiša i ugodnija jer elektromotori tijekom rada u pravilu ne ispuštaju nikakve zvukove.

Pri malim brzinama, električna vozila, su praktički nečujna, pa iz sigurnosnih razloga ispuštaju generirane zvukove preko vanjskog zvučnika.

Tako privlače pozornost sudionika u prometu koji se još uvijek nisu priviknuli na tihi rad električnih vozila.

Generirani zvukovi su i dalje znatno tiši i ugodniji od zvukova motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Električni automobili proizvode najveću buku prilikom kretanja većim brzinama koja dolazi od trenja guma o podlogu i strujanja zraka preko karoserije vozila.

8. Praktično punjenje


Punjenje električnih vozila se zbog dugog trajanja uglavnom spominje kao negativna strana električnih vozila.

Ipak, punjenje se može promatrati i kao jedna od velikih prednosti električnih automobila jer se električni automobili mogu puniti u vlastitom domu.

Takav način punjenja je izuzetno praktičan jer ako kapacitet baterije zadovoljava sve dnevne potrebe vozača, korištenje električnog automobila je vrlo praktično jer nema potrebe za odlaskom na javne punionice.

Za razliku od električnih vozila, kod vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem trebamo pratiti količinu preostalog goriva u rezervoaru i po potrebi ga nadopunjavati fizičkim odlaskom na benzinsku postaju.

Zbog izuzetno praktičnog načina punjenja kod kuće, električni automobili će se posebno svidjeti mlađim osobama. 

Mlađe osobe od svoje rane mladosti svakodnevno koriste prijenosna računala i pametne telefone čiji je način korištenja vrlo sličan načinu korištenja električnih automobila.

Iako nas većina koristi pametne telefone i imamo naviku postavljanja takvih uređaja na punjenje tijekom noći, vozači automobila s motorima s unutrašnjim izgaranjem će ipak trebati određeno vrijeme za prilagodbu.

Neke vozače takve promjene u navikama mogu odbiti od nabavke električnog automobila.

No, punjenje električnih automobila je identično punjenju mobilnih telefona jer većina takvih uređaja koristi iste ili vrlo slične baterije.

Kontroliranje vremenskog perioda punjenja i ograničavanje punjenja do određenog postotka napunjenosti vrši se kontrolom kroz postavke u automobilu ili preko mobilne aplikacije.

Kada su postavke postavljene, jedino što vozač treba napraviti je svaki put kada svoje vozilo ne koristi, priključiti ga na kućni punjač.

I to je to, sve ostalo je u potpunosti automatizirano.

Nakon što se steknu određene navike i prilagodi način života, korištenje električnog automobila može biti znatno jednostavnije od korištenja konvencionalnih automobila.

9. Pronalazak parkinga


Vlasnici električnih vozila mogu puno jednostavnije pronaći parking.

Uz to što se mogu parkirati na uobičajena parkirna mjesta, električna vozila za parking mogu iskoristiti i punionice.

Punionice su rezervirane isključivo za punjenje električnih vozila, no one su često prazne, pa ih se može iskoristiti za parkiranje tako da se automobil za vrijeme parkiranja postavi na punjenje.

Problem pronalaska parkinga je vrlo čest u velikim i gusto naseljenim gradovima.

Kako je prostor u velikim gradovima ograničen, a popularnost električnih vozila raste, obična parkirna mjesta se zamjenjuju punionicama za električna vozila.

Mreže punionica se konstantno proširuju, pa se u budućnosti može očekivati još više punionica, posebno onih koje će zamijeniti obična parkirna mjesta.

Ipak, treba imati na umu da se ovakav način “parkiranja” ne smije zloupotrebljavati.

Treba biti obziran prema drugim vozačima električnih vozila koji će možda trebati nadopuniti svoju bateriju, a to neće biti moguće zbog neodgovornih vozača koji bespotrebno zauzimaju punionice u svrhu parkiranja.

Mane električnih vozila

U nastavku pročitaj neke od mana električnih vozila zbog kojih još uvijek nisu prvi izbor kod većine vozača.

1. Vrijeme punjenja


Vrijeme punjenja i ograničen doseg su najveće zamjerke koje vozači imaju prema električnim vozilima.

Iako su oba problema povezana, smatram da je problem dugog trajanja punjenja veći problem od ograničenog dosega koji električna vozila čini manje praktičnima od uobičajenih vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Punjenje je najbrže na brzim javnim DC punjačima, a kod skupljih električnih automobila koji podržavaju takav način punjenja, može napuniti 80 % baterija za oko 20 do 30 minuta.

Nekim vozačima to nije prihvatljivo zbog dugog vremena, dok je drugima veći problem visoka cijena punjenja na takvim brzim punionicama.

Punjenje prosječnim baterije električnog automobila kapaciteta 50 kWh na običnoj kućnoj utičnici može trajati preko 48 sati.

Kada se uzmu u obzir cijena i brzina punjenja, najbolji izbor za vlasnike električnih automobila su brzi kućni AC punjači koji prosječnu bateriju električnog automobila mogu napuniti unutar 10 sati.

Vrijeme punjenja na brzim kućnim punjačima može biti prihvatljivo za vozače čiji doseg  električnog automobila zadovoljava njihove svakodnevne potrebe i planiraju ga puniti uglavnom noću.

U svakom slučaju, vlasnici će svoje svakodnevne životne navike, zbog trajanja punjenja, u određenoj mjeri morati prilagoditi svom električnom automobilu.

Neki vozači takav kompromis još uvijek nisu spremni napraviti.

2. Ograničen doseg


Problem ograničenog dosega proizlazi iz problema sporog punjenja.

U slučaju da je doseg vrlo malen, a punjenje brzo, nikome vjerojatno ne bi bio problem na dužim putovanjima stati jednom ili dva puta na punionicu.

Kod automobila s motorima s unutrašnjim izgaranjem, doseg je puno veći, no kod njih niti ne razmišljamo o dosegu.

Kada nam se upali žaruljica indikatora goriva na instrument ploči, to nam ne stvara nikakvu nelagodu (osim možda financijske) jer znamo da punjenje traje vrlo kratko.

Jedino što trebamo napraviti je odvesti se do benzinske postaje koja je vjerojatno u blizini.

Međutim, kako je punjenje električnih vozila relativno sporo, najjeftinija električna vozila s malim dosegom nisu praktična za duga međugradska putovanja.

Neki vozači koji se više puta zaustavljaju tijekom dužih putovanja, njima vjerojatno nadopunjavanje baterije neće stvarati toliki problem.

S druge strane, većina vozača ne staje za vrijeme putovanja, ili staju vrlo kratko, pa im zaustavljanje zbog punjenja baterije, od minimalno 30 minuta, može biti vrlo nepraktično.

Prilikom odabira električnog vozila treba posebno obratiti pažnju na maksimalni doseg odabranog vozila.

Maksimalni doseg naznačen u specifikacijama vozila je doseg u idealnim uvjetima, kada je vanjska temperatura optimalna, dok se u automobilu vozi samo jedna osoba relativno malim brzinama i s u potpunosti novom baterijom.

Zbog toga se preporučuje kupnja električnog vozila koje ima minimalno 30 do 50 % veći doseg od prosjeka dnevne prijeđene kilometraže.

S obzirom na izuzetno brzi razvoj tehnologije baterija, u zadnjih nekoliko godina, doseg električnih automobila se znatno povećao.

Usudio bih se reći da doseg više nije toliko velik problem kao što je bio prije svega nekoliko godina.

Većina vozača si uz malo promišljanja o količini potrebnog doseg mogu pronaći električni automobil koji će zadovoljiti sve njihove potrebe.

O tome kako odabrati idealan električni automobil za sebe pogledaj u vodiču za kupnju električnih automobila.

3. Visoki početni troškovi


Početna cijena vozila jedna je od najbitnijih stavki prilikom kupnje automobila.

Električni automobili su osjetno skuplji od uobičajenih automobila, ponajviše zbog relativno nove tehnologije koja se još uvijek razvija i skupljih troškova proizvodnje baterija.

Iako su zbog niskih troškova vožnje dugoročno isplativiji, električni automobili su velikom broju kupaca zbog visoke početne cijene ipak izvan budžeta.

S druge strane, kupci su samo ljudi, a znamo kako ljudi često ne razmišljaju racionalno.

Iako su električni automobili dugoročno isplativiji, i to je svima je dobro poznato, vrlo je teško natjerati se unaprijed platiti više za nešto u što nisi siguran da će ti se isplatiti, a postoji značajno jeftinija alternativa.

Dok god se cijene električnih automobila ne smanje i približe cijenama automobila na fosilna goriva, većina kupaca će i dalje, koliko god to nelogično bilo, ipak dati prednost jeftinijim automobilima na fosilna goriva.

Dobra stvar je to što se troškovi baterija, koje su jedan od najskupljih dijelova električnih automobila, već godinama kontinuirano smanjuju.

U budućnosti se očekuje nastavak tog trenda što će vjerojatno utjecati na smanjenje cijene električnih vozila i učiniti ih pristupačnijima većini vozača.

Većina država Europske Unije, pa tako i Hrvatska, daju poticaje kupnju novih električnih vozila.

Postoji nesuglasje oko toga jesu li takve subvencije dugoročno dobre ili loše za industriju električnih vozila.

No, sigurno je kako će one sigurno učiniti električna vozila pristupačnijima dok se početne cijene ne približe cijenama konvencionalnih automobila na fosilna goriva.

Osim troškova kupnje samog automobila, jedna od najboljih investicija vozačima električnih automobila je brzi kućni AC punjač kojeg svakako treba uračunati u budžet prilikom kupnje automobila.

4. Nedovoljan broj punionica


U Hrvatskoj je trenutno izgrađeno preko 2000 punionica za električna vozila što je u odnosu na broj električnih automobila koji se kreću našim cestama, i više nego dovoljno.

Europska Unija planira zabraniti prodaju automobila na fosilna goriva nakon 2035. godine.

Svoju priliku su prepoznali proizvođači koji velikom brzinom razvijaju tehnologiju i nove modele električnih vozila.

S druge strane, u tome vide priliku i kompanije koje proizvode električnu energiju koje sve više proširuju mrežu punionica.

Problem trenutno nije u premalom broju punionica nego u tome što se vrlo često događaju kvarovi na punionicama.

Iz trenutno nepoznatog razloga takvi kvarovi se vrlo sporo otklanjaju pa se događa da je veliki broj punionica neupotrebljiv.

To ionako ne bi trebao biti veliki problem s obzirom na to da većina vlasnika električnih automobila puni svoje automobile kod kuće, preko noći, kad je cijena električne energije najmanja.

Dostupnost punionica nije toliko bitna u gradovima, već na autocestama i križanjima velikih prometnih pravaca.

S povećanjem broja električnih automobila, siguran sam kako će se povećavati i broj punionica što će znatno olakšati punjenje električnih vozila.

5. Loše performanse na niskim temperaturama


Električna vozila, točnije baterije, koja sporije prima i otpušta električnu energiju.

Zbog tog fenomena, tijekom temperaturnih minusa, bateriju je potrebno grijati.

Pri vožnji i nije toliki problem jer se baterija prilikom korištenja električne energije dodatno zagrijava.

Veći je problem kod punjenja, koje zahtjeva optimalnu temperaturu i dodatno zagrijavanje kako bi brzina punjenja bila što veća.

To zagrijavanje baterije troši određenu količinu električne energije, što produžuje vrijeme punjenja.

Osim grijanja baterije, da bi tijekom putovanja bilo ugodno, potrebno je grijati i unutrašnjost kabine vozila.

Za grijanje električnih automobila, kada je vanjska temperatura iznad 0 stupnjeva Celzijevih, koristi se dizalica topline koja je energetski učinkovitija od običnih grijača. 

Međutim, kada vanjska temperature padne ispod nule, tada je potrebno koristiti grijače koji značajno povećavaju potrošnju električne energije.

Kod izrazito niskih temperatura, zbog potrebe za grijanjem baterije i kabine, doseg električnih automobila se smanjuje za oko 15 - 30 %.

Ako živiš u gorskoj ili kontinentalnoj Hrvatskoj, gdje se vrlo niske temperature mogu zadržati i po nekoliko mjeseci, svakako smanjenje dosega uzmi u obzir.

Postoje razni načini kako doskočiti tom problemu, a jedan od najboljih je uključivanje predgrijavanja baterije prije putovanja dok je automobil još uvijek spojen na kućni punjač.

Tako će se kabina i baterija zagrijati korištenjem električne energije iz mreže, dok će se energija pohranjena u baterijama koristiti za putovanje.

6. Degradacija i visoki troškovi zamjene baterije


Jedan od najvećih strahova kupaca električnih vozila je strah od kvara na baterijama.

To je i logično s obzirom na to da su baterije jedan od najskupljih dijelova na električnim automobilima.

Dobra stvar je to što se baterije vrlo rijetko kvare, no kad se pokvare, trošak popravka ili zamjene često izuzetno skup.

U većini slučajeva je pokriven tvorničkom garancijom proizvođača.

Proizvođači u pravilu daje 8 ili više godina tvorničke garancije na baterije električnih automobila.

Proizvođači garancijom garantiraju da za vrijeme trajanja garancije koristan kapacitet baterije neće pasti ispod 70 % ukupnog kapaciteta.

Kapacitet baterija električnih automobila se u pravilu smanjuje oko 1 - 2 % godišnje što je daleko manje nego li to proizvođači predviđaju garancijom.

S obzirom na tako blagi pad, baterije električnih automobila se bez ikakvih problema mogu koristiti i više od 15 godina.

Tehnologija baterija je još u razvoju i pretpostavka je da će buduće baterije biti puno kvalitetnije što će znatno produžiti njihov vijek trajanja i smanjiti pad kapaciteta.

7. Veliki pad vrijednosti električnih rabljenih vozila


Prije pisanja ovog teksta nisam bio svjestan koliko električna vozila zapravo gube na vrijednosti.

Vjeruj mi, pad vrijednosti rabljenih električnih vozila je iznenađujuć.

Najnovija istraživanja su pokazala kako rabljena električna vozila do 2 godine starosti izgube oko 18 % vrijednosti, do 4 godine starosti oko 43 %, a do 7 godina starosti, preko 75 % vrijednosti.

Razloga za tako drastičnim padom vrijednosti je mnoštvo, a najutjecajniji su:

  • degradacija i gubitak kapaciteta baterije,
  • ubrzano zastarijevanje i brzi razvoj novih tehnologija,
  • državni poticaji za električna vozila,
  • povećanje broja novih modela,
  • manjak znanja i neopravdan strah kupaca,
  • smanjenje cijena novih električnih automobila,
  • itd.

Zbog ovako izuzetno velikog pada vrijednosti električnih vozila, trenutno se nova električna vozila isplati kupiti isključivo ako to vozilo planiraš zadržati i koristiti duže vrijeme.

Ako ga već prije same kupnje planiraš zamijeniti neki drugim automobilom, savjetujem ti da vrlo dobro razmisliš o kupnji jer iznos za koji ga možeš prodati vjerojatno neće biti niti blizu onome koliko si ga platio.

Kako je za rabljenim električnim automobilima vrlo mali interes, prodaja rabljenog automobila može trajati i preko 90 dana.

Umjesto novog, trenutno je možda bolja opcija kupiti rabljeni električni romobil.

Trenutno se na tržištu mogu pronaći jeftini rabljeni električni automobili stari svega nekoliko godina s relativno dobrim kapacitetom baterije.

Ako ipak želiš kupiti novo električno vozilo, a ne planiraš ga voziti dugoročno, druga opcija može biti kupnja putem operativnog leasinga.

Operativni leasing zapravo nije kupnja, već neka vrsta iznajmljivanja vozila kod kojeg po završetku ugovora od leasing kuće nisi dužan otkupiti vozilo.

Kada ugovor istekne, vozilo se vraća leasing kući, pa ti nemaš problem s gubitkom vrijednosti i eventualnom prodajom.

8. Ograničena ponuda vozila


Trenutno je još uvijek puno više modela uobičajenih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

U segmentu premium vozila, ponuda nije toliko loša.

Najveći problem je u segmentu jeftinih malih vozila čija je proizvodnja često neisplativa zbog čega ih proizvođači prestaju proizvoditi.

To se posebno vidi kod električnih vozila čiji su troškovi proizvodnje veći od konvencionalnih vozila.

Nakon što je Europska Unija najavila zabranu prodaje novih automobila na fosilna goriva nakon 2035. godine, proizvođači električnih vozila su predstavili mnoštvo novih modela.

Ne samo da su električna vozila dobro prihvaćena od strane kupaca, već im popularnost raste iznad očekivanja.

Ako se troškovi proizvodnje nastave smanjivati, a popularnost nastavi povećavati trenutnim tempom, siguran sam da će se raznolikost ponude i broj modela električnih i konvencionalnih vozila vrlo brzo izjednačiti.

Bez obzira na ograničenu ponudu, vjerujem da svaki kupac može pronaći električno vozilo koje će odgovarati njegovim potrebama. 

Isplati li se danas kupiti električni automobil?

Isplativost kupnje električnog vozila ovisi o svakom pojedincu, a ovisi o zahtjevima, potrebama i navikama vožnje.

Ako električni automobil može zadovoljiti sve tvoje zahtjeve, potrebe i navike vožnje, onda se svakako isplati kupiti električni automobil.

Današnji električni automobili su daleko najkvalitetniji i najjeftiniji nego li je to ikada bilo u prošlosti.

Međutim, kao što si mogao pročitati, električni automobili imaju svoje nedostatke koji će određen broj ljudi sigurno odbiti od kupnje.

Ako ti navedene mane ne predstavljaju problem, ozbiljno razmisli o kupnji jer ćeš vjerojatno biti vrlo zadovoljan s električnim automobilom.

Ako u nekoj od mana vidiš problem, električni automobil vjerojatno trenutno nije dobar odabir za tebe.

U tom slučaju ti savjetujem ti da još malo pričekaš i razmisliš o kupnji hibridnog ili tradicionalnog automobila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!