Početna Blog Punjenje i punjači za električna vozila (detaljan vodič)

Punjenje i punjači za električna vozila (detaljan vodič)

U ovom blog postu ćeš saznati sve što bi jedan vlasnik električnog automobila trebao znati o punjenju i punjačima za električna vozila.

Da bi sastavio ovaj detaljan vodič pročitao sam preko 150 blog postova, nekoliko knjiga, te pregledao više od 100 videa o punjačima za električna vozila.

Saznat ćeš koji je najbolji, a koji najjeftiniji način punjenja električnog automobila, točan postupak punjenja, kako ubrzati i uštedjeti na punjenju, i još mnogo toga.

Nastavi čitati.

Sadržaj:

  1. Punjači za električna vozila
  2. Vrste punjača za električna vozila
  3. Kablovi i priključci
  4. Postupak priključivanja vozila na punjač i punjenja
  5. Kako ubrzati punjenje električnih vozila?
  6. Kako uštedjeti na punjenju električnih vozila?

Punjači za električna vozila


Postoje dvije vrste struje, izmjenična struja (eng. Alternating Current - AC), i istosmjerna struja (eng. Direct Current - DC).

Glavna razlika je u smjeru kretanja naboja koji je kod DC struje konstantan, a kod AC struje se periodički mijenja.

Prednost izmjenične struje je u jednostavnoj promjeni napona što osigurava manje gubitke u prijenosu na veće udaljenosti.

Izmjenična struja preko vodova dolazi do naših kuća i nalazi se u strujnim utičnicama.

S druge strane, istosmjerna struja je stabilnija i sigurnija za korištenje zbog čega ju za svoj rad koristi većina uređaja u kućanstvu.

Istosmjerna struja se koristi u električnim automobila, a pohranjena je u baterijama.

Bateriju kod električnih automobila možemo poistovjetiti sa spremnikom goriva kod automobila s motorima s unutrašnjim izgaranjem, a električnu energiju kao gorivo.

Spremnik goriva ima svoj maksimalni volumen koji ograničava količinu goriva koji je u njega moguće spremiti.

Količina električne energije koju je moguće spremiti u bateriju ograničena je kapacitetom baterije.


Za vožnju i korištenje konvencionalnog automobila iskorištavamo gorivo iz spremnika goriva, a za vožnju električnog automobila koristimo električnu energiju iz baterija.

S korištenjem baterija se prazni pa da bi nastavili koristiti električni automobil bit će ju potrebno napuniti.

Sada već vjerojatno primjećuješ kako je korištenje i punjenje električnog automobila vrlo slično korištenju pametnih telefona.

Prema tome, za punjenje baterije električnog automobila, isto kao i kod pametnih telefona, koristit ćemo javnu električnu mrežu kojoj možemo pristupiti preko obične kućne utičnice.

Za pretvaranje AC struje iz kućne utičnice u DC struju koja se pohranjuje u baterijama električnog automobila koriste se punjači za električna vozila.

Punjači za električna vozila su zapravo pretvarači izmjenične u istosmjernu struju.

U nastavku ćeš saznati sve o vrstama punjača, o čemu ovisi brzina punjenja i koliko košta punjenje električnog automobila.

Vrste punjača za električna vozila


Brzina punjenja električnog automobila ovisi o mnoštvu različitih čimbenika, no kada govorimo o punjačima, na brzinu punjenja najviše utječe izlazna snaga punjača.

Ako svoj električni automobil želimo puniti brže, logično, trebamo koristiti punjač što veće snage.

Problem kod punjača je u njihovoj kompleksnoj izvedbi zbog koje se s povećanjem izlazne snage značajno povećava veličina punjača.

Da bi se punjenje električnih automobila vlasnicima maksimalno olakšalo, svaki električni automobil dolazi s ugrađenim punjačem.

Da, svaki električni automobil u već sebi ima ugrađen punjač.

Zbog toga što je punjač dio svakog električnog automobila, uz korištenje prikladnog kabela možeš ga bez ikakvih problema priključiti i puniti izmjeničnom strujom preko obične kućne utičnice.

Zbog ograničenog prostora unutar automobila taj ugrađeni punjač ima ograničenu izlaznu snagu koja ograničava brzinu punjenja.

Kod starijih i jeftinijih električnih vozila, zbog ograničenja punjača unutar vozila, maksimalne snage punjenja su 3,6 ili 7,2 kW, a punjači u novijim i skupljim električnim vozilima omogućavaju punjenje do 1 ili čak 22 kW.

Najbrži takav punjač, maksimalne izlazne snage 22 kW, u ovisnosti od ostalih čimbenika koji utječu na brzinu punjenja, bateriju prosječnog električnog automobila napunit će za 10 do 20 sati.

Takvo vrijeme punjenja prikladno je za punjenje automobila kada nam on nije potreban.

Primjerice, preko noći kod kuće, za vrijeme radnog vremena ili tijekom posjete trgovačkim centrima.

Takve punjače nazivamo brzim AC punjačima.


Takvo vrijeme punjenja nije prikladno tijekom dužih putovanja kada želimo brzo napuniti bateriju kako bi što prije stigli na odredište.

Da bi se omogućilo još brže punjenje, potrebna je veća izlazna snaga punjača, što zahtjeva znatno veće dimenzije i težine punjača.

Da bi to bilo moguće, napravljeni su brzi DC punjači koji se nalaze izvan vozila, a mogu se pronaći isključivo na javnim punionicama.

U Hrvatskoj postoje DC punjači izlaznih snaga do 350 kW koji baterije određenih električnih automobila mogu u potpunosti napuniti u manje od 30 minuta.

Bateriju od 10 do 80 % moguće je napuniti u manje od 20 minuta što je puno prihvatljivije vrijeme punjenja od onog na AC punjačima.

No većina današnjih električnih vozila takve punjače ne može u potpunosti iskoristiti.

DC punjači u procesu punjenja znatno više zagrijavaju baterije zbog čega ih mogu trajno oštetit.

Zbog toga većina električnih automobila, da bi zaštitili svoje baterije, instalacijom u vozilu ograničavaju maksimalnu brzinu punjenja.

Samo oni skuplji i najnoviji modeli automobila, kao što su Hyundai Ionic 5 i Porsche Taycan,  koriste najnovije tehnologije i skupe materijale koji omogućuju punjenje na najbržim DC punjačima.

Prema brzinama punjenja i načinu funkcioniranja punjače električnih vozila dijelimo na:

  • Spori AC punjači - kućna utičnica (razina 1),
  • Brzi kućni AC punjači (razina 2),
  • Brzi javni AC punjači (razina 2),
  • Brzi DC punjači (razina 3),
  • Punjači za Tesla vozila (razina 2 i 3).

U nastavku pročitaj više o njihovim prednostima, nedostatcima, brzinama i cijenama punjenja.

Spori AC punjači - kućna utičnica (razina 1)


Zahvaljujući punjačima ugrađenim u električne automobile punjenje je moguće i preko obične kućne utičnice.

Za punjenje preko obične kućne utičnice, osim kabela za punjenje koji većinom dolazi uz automobil, nije potrebna nikakva dodatna oprema.

Uz to što je vrlo praktično, punjenje preko kućne utičnice je ujedno i najjeftiniji način punjenja električnih automobila.

Priključivanjem električnog automobila na kućnu utičnicu koristimo električnu energiju za kućanstva koja je vrlo jeftina.

Cijena punjenja električnog automobila na običnoj kućnoj utičnici u dnevnoj tarifi iznosi 0,1 EUR/kWh, a u noćnoj 0,05 EUR/kWh.

Trošak punjenja baterije od 50 kWh se na kućnoj utičnici po danu iznosi oko 5 EUR, a po noći oko 2,5 EUR.

Upravo je izuzetno mali trošak vožnje jedan od najvećih razloga nabavke električnog vozila kod većine vozača.

Najveća negativna strana punjenja električnog automobila na kućnoj utičnici je to što je brzina punjenja izuzetno spora.

Maksimalna izlazna snaga kućne utičnice iznosi samo 3,6 kW zbog čega će punjenje baterije kapaciteta 50 kWh trajati od 15 do 20 sati.

10 sati punjenja električnog automobila na kućnoj utičnici preko noći osigurat će domet za oko 100 do 200 km.

Procjenjuje se da vozači u Hrvatskoj prosječno automobilom dnevno prelaze između 40 i 50 km što znači da bi punjenje isključivo na kućnoj utičnici osiguralo potreban domet za većinu vozača.

Iz ove jednostavne usporedbe vidi se kako je strah ograničenog dometa električnih vozila kod svakodnevne upotrebe za većinu vozača neutemeljen.

Punjenje električnog automobila na kućnoj utičnici stvara veliko opterećenje na kućnu električnu mrežu.

Veliko opterećenje kod starijih instalacija povećava rizik od zapaljenja zbog čega se punjenje preko kućne utičnice preporučuje onda kada je to nužno i u što kraćem vremenu.

Za punjenje električnih automobila kod kuće se preporučuje instalacija brzih kućnih AC punjača.

Brzi kućni AC punjači (razina 2)


Instalacija brzog kućnog AC punjača jedna je od najboljih investicija za vlasnike električnih vozila.

Punjenje električnog vozila preko brzog kućnog AC punjača je znatno sigurnije i nekoliko puta brže od punjenja preko obične kućne utičnice.

Izlazne snage kućnih punjača kreću se od 7,4 do 22 kW.

Kućni punjač izlazne snage 22 kW bateriju električnog automobila kapaciteta 50 kWh će u potpunosti napuniti za oko 3 sata, a do 80 % već za 1,5 do 2 sata.

Iako je punjenje znatno brže, trošak punjenja je vrlo nizak.

Kao i kod punjenja preko obične kućne utičnice, za punjenje također koristi električna energija iz kućne mreže zbog koje je vožnja električnim automobilom praktički besplatna.

Treba napomenuti kako kućni punjač zapravo nije pravi punjač jer se za pretvaranje struje iz izmjenične u istosmjernu se i dalje koristi punjač ugrađen u vozilo.

Uređaj izvan vozila, koji nazivamo “kućni punjač”, je spojen direktno na električnu mrežu pa on omogućuje da punjač unutar automobila iskoristi znatno veću snagu električne mreže nego li je to slučaj kod obične utičnice.

Da bi se uz pomoć kućnog punjača moglo puniti snagama većim od 11 kW potrebno je osigurati trofazni priključak koji će osigurati pristup većoj snazi.

Danas većina kućanstava ima jednofazni priključak i koristi struju nižih snaga.

Svakako prije ugradnje punjača provjeri koju struju koristiš jer postupak povećanje snage priključka traje određeno vrijeme i dodatno se naplaćuje.

Za ugradnju kućnog punjača potrebno imati vlastito dvorište, garažu ili parkirno mjesto s pristupom električnoj energiji.

To može biti problem za vozače koji žive u stanovima bez parkirnog mjesta što je jedan od najčešćih razloga koji odbija vozače od kupnje električnog vozila.

Većina vlasnika električnih vozila koji posjeduju kućni punjač će se složiti kako je upravo investiranje u ugradnju punjača znatno olakšalo korištenje i iskustvo vožnje električnog automobila.

Ipak, treba biti realan i znati kako ugradnja kućnog punjača nije besplatna.

Cijene kućnih punjača, ovisno o funkcionalnostima i izlaznoj snazi, kreću se od 500 do 2000 EUR.


Uz trošak samog punjača, treba uzeti u obzir i trošak ugradnje koji ovisi o vremenu i kompleksnosti samih radova na mjestu ugradnje.

Da bi se izbjegli dodatni troškovi i potencijalni problemi koji se mogu pojaviti prilikom ugradnje, ponude za ugradnju kućnog punjača preporučuje se prikupiti prije kupnje električnog romobila.

Ukupan trošak ugradnje kućnog punjača svakako treba uzeti u obzir pri planiranju budžeta za kupnju električnog vozila.

Uz to, informacija o maksimalnoj snazi kućnog punjača vrlo je korisna prilikom odabira električnog automobila.

Jeftiniji električni automobili imaju vrlo niske snage punjenja ograničene instalacijama u vozilu i nije ih moguće povećati, dok je kod nekih vozila za veće snage punjenja potrebno naručiti dodatni paket opreme koji uključuje snažniji punjač.

Optimalnim uparivanjem izlazne kućnog punjača sa snagom punjača unutar električnog romobila možeš značajno povećati brzinu punjenja svog električnog automobila.

Osim instalacije u vozilu i kućnog punjača, ograničavajući faktor u brzini punjenja može biti kabel koji spaja vozilo i kućni punjač.

Neki kućni punjači dolaze s fiksnim kabelom ugrađenim u punjač, dok neki imaju utičnicu bez kabela.

Kod punjača koji nemaju fiksan kabel, veće snage punjenja vjerojatno neće biti moguće s kabelom koji dolazi uz vozilo pa će biti potrebe za kupnjom dodatnog kabela.

Također treba spomenuti kako neki kućni punjači dolaze s dodatni funkcionalnostima koje nisu moguće koristeći običnu kućnu utičnicu. 

Primjerice, neki punjači imaju aplikacije za mobilne uređaje preko koje je moguće na daljinu pratiti tijek punjenja, napunjenost baterije, uključivati i isključivati punjenje, postavljati vrijeme početka i završetka punjenja i slično.

Brzi javni AC punjači (razina 2)


Brzi javni AC punjači su u osnovi vrlo slični brzim kućnim AC punjačima.

Tehnički su identični kućnim ac punjačima jer oni u principu nisu punjači već uređaji koji osiguravaju pristup izmjeničnoj struji namijenjenoj za punjenje električnih automobila.

Kada kažemo da je punjač javan, to ne znači da se on nužno nalazi na javnoj površini, najčešće se takvi punjači nalaze na privatnim površinama, no javni su jer im mogu pristupiti svi vozači električnih vozila.

Javnim AC punjači najčešće omogućuju izlazne snage 11 i 22 kW.

Kao što sam već prethodno spomenuo, punjenje snagom 22 kW će bateriju kapaciteta 50 kWh napuniti do 80 % za oko 1,5 do 2 sata, a do 100 % za manje od 5 sati.

Najveća razlike u odnosu na privatne kućne punjače su cijena električne i način korištenja.

Cijena električne energije na javnim AC punjačima kreće se od 0,22 do 0,45 EUR/kWh, a ovisi o izlaznoj snazi, lokaciji punjača, dobu dana i godine.

Za punjenje baterije kapaciteta 50 kWh bit će potrebno izdvojiti od 11,00 do 22,5 EUR što je višestruko skuplje od troška punjenja kod kuće.

Zbog veće cijene električne energije, javni brzi AC punjači u pravilu nisu namijenjeni dugom i čestom punjenju.

Oni se koriste po potrebi za dopunjavanje baterije, primjerice tijekom posjeta trgovačkom centru, na poslu ili za vrijeme raznih drugih aktivnosti.

Na području RH je trenutno preko 1000 javnih punionica s preko 2000 priključaka, a mreža se svakodnevno povećava.


Za trenutni broj električnih vozila koja voze po Hrvatskim cestama broj punionica je sasvim dovoljan, pa čak i sezoni.

Međutim, često se događa da određeni punjači ne funkcioniraju, a ta informacije nije nigdje istaknuta, pa ćeš trebati obići dvije ili čak tri javne punionice kako bi našao punjač koji je funkcionalan.

Punjenje na javnim punionicama se u pravilu pokreće i naplaćuje preko mobilne aplikacije za punjenje.

U Hrvatskoj je trenutno nekoliko mreža punjača, najveće su Elen (HEP), MOL Plugee (Tifon), Petrol, Ionity, Hrvatski Telekom i Tesla.

Problem je u tome što svaka od njih ima svoju vlastitu aplikaciju što može biti zbunjujuće, pogotovo za nove vlasnike električnih vozila.

Detalje o postupku priključivanja vozila na punjač i punjenju možeš pročitati nešto niže u tekstu.

Bitno je napomenuti kako većina javnih AC punionica nema fiksan kabel za punjenje pa ćeš uvijek u prtljažniku trebati imati vlastiti kabel.

Ponekad kabel koji dolazi uz vozilo ne podržava velike brzine punjenja na AC punjačima pa ćeš ako želiš puniti većom brzinom trebati nabaviti novi kabel koji podržava veće brzine.

Brzi javni DC punjači (razina 3)


Brzi javni DC punjači su trenutno najbrži punjači za punjenje električnih automobila.

Zbog velikih izlaznih snaga, dimenzijama zauzimaju veći prostor zbog čega se punjač koji pretvara izmjeničnu u istosmjernu struju nalazi izvan vozila.

Instalacija u vozilu služi za prihvaćanje i pohranu istosmjerne struje direktno u bateriju vozila.

Izlazne snage brzih DC punjača kreću se od 50 kW do 350 kW.

Neformalno ih dijelimo na one “brze”, snage do 200 kW i “super brze”, snage preko 200 kW.

Super brzi su vrlo rijetki, a najčešće se nalaze na autocestama i na križanjima najvećih prometnih cestovnih pravaca.

Brzih javnih DC punjača ima više pa ih se po nekoliko može pronaći u većim hrvatskim gradovima.

Hyundai Ionic 5 je jedan od rijetkih automobila koji podržava snage punjenja preko 200 kW, a njegova baterija će se na super brzom javnom DC punjaču od 10 do 80 % napuniti za manje od 20 minuta što je dovoljno za oko 250 km dosega.


Punjenje na brzim DC punjačima je izuzetno brzo, no postoje dva razloga zbog kojih ih vlasnici električnih vozila izbjegavaju.

Prvi razlog je to što većina današnjih električnih automobila zbog ograničenja u instalacijama unutar vozila ne može u potpunosti iskoristiti maksimalne izlazne snage koje takvi punjači omogućuju.

Samo skuplji električni automobili mogu puniti snagama većim od 150 kW, a svega nekoliko modela prihvaća snage punjenja preko 200 kW.

Takvi brzi DC punjači će za većinu vozača biti beskorisni jer su najveći broj električnih automobila jeftiniji mali gradski automobili koji ne podržavaju tako brzo punjenje.

Drugi razlog je ekonomska neisplativost s obzirom na izuzetno visoku cijena električne energije.

Cijena električne energije na brzim javnim DC punjačima kreće se od 0,45 do 0,85 EUR/kWh, a ovisi o izlaznoj snazi, lokaciji punjača, dobu dana i godine.

Za punjenje baterije kapaciteta 50 kWh bit će potrebno izdvojiti od 22,5 do 42,5 EUR što je višestruko skuplje od troška punjenja kod kuće.

Zbog tako visoke cijene električne energije, trošak vožnje električnog vozila prilikom punjenja na onim najsnažnijim i najbržim DC punjačima može biti veći od troška vožnje automobila s benzinskim motorom.

Zbog toga ih se treba koristiti isključivo onda kada je to nužno.

Primjerice, tijekom dužih putovanja po autocestama kada je bitno što prije doći na krajnje odredište.

U svim ostalim slučajevima, isplativije je automobil puniti nešto sporije po znatno nižim cijenama koristeći brze javne AC punjače.

Za minimalna trošak vožnje električnog automobila najisplativije je punjenje baterija na kućnom punjaču tijekom noći kada je električna energija najjeftinija.

Punjači za Tesla vozila (razina 2 i 3)


Trenutno jedna od najpopularnijih kompanija električnih vozila, Tesla, ima svoju vlastitu mrežu punjača.

Teslina mreža punjača je jedna od prvih koja je pokrenuta više iz potrebe nego zbog zarade, a danas je jedna od najrasprostranjenijih mreža punjača na cijelom svijetu.

U Teslinoj mreži punjača postoje dvije vrste punjača, brzi Superchargeri i nešto sporiji odredišni (eng. destination) AC punjači.

Superchargeri pune snagama do 150 kW, a poput brzih javnih DC punjača drugih kompanija, postavljeni su na autocestama i najprometnijim prometnim pravcima.

Primjerice, u Rugvici pokraj Zagreba, u Slavonskom brodu na ruti prema Beogradu, u Karlovcu, Zadru i Dugopolju na ruti prema Dubrovniku, i slično.

Destination punjači su zapravo brzi AC punjači koji pune snagama do 22 kW, a može ih se pronaći u većim gradovima i turističkim središtima.

Teslini Superchargeri su dostupni isključivo za Tesla vozila, a na brzim AC destination punjačima mogu puniti i vozila drugih brendova.

S druge strane, Tesla vozila mogu, uz Tesla punjače, mogu koristiti punjače drugih mreža.

Zbog dostupnosti većeg broja punionica, Teslina vozila su bila znatno privlačnija od električnih automobila drugih brendova, no s pojavom sve većeg broja punionica to postaje sve manja prednost.

Cijena punjenja na Teslinim Superchargerima kreće se od 0,37 do 0,51 EUR/kWh, a ovisi o lokaciji punjača i dobu dana.

Za priključak na Teslin superpunjač ili destination punjač nije potrebno imati svoj kabel, a punjenje se pokreće kroz Teslinu mobilnu aplikaciju.

Kablovi i priključci za punjenje


Kad puniš električni automobil kod kuće trebaš imati vlastiti kabel za punjenje.

Za punjenje preko kućne utičnice dovoljan je kabel koji dolazi uz električno vozilo prilikom kupnje.

Takav kabel na jednoj strani ima priključak za običnu kućnu utičnicu, a na drugoj strani odgovarajući priključak za automobil.

Brzi kućni AC punjači najčešće ne dolaze s fiksiranim kabelom pa će za njegovo korištenje biti potrebno imati vlastiti kabel.

Za maksimalnu brzinu punjenja na brzom AC punjaču, snaga koju podržava kabel mora biti veća od izlazne snage punjača i snage punjenja koju podržava instalacija u automobilu.

Da bi punjenje bilo moguće, kabel na jednoj strani mora imati priključak koji odgovara priključku na punjaču, a s druge strane onaj koji odgovara priključku na automobilu.

Kabeli koji se danas najčešće koriste za punjenje na brzim AC punjačima na obje strane imaju priključak Type 2 koji je standardan za sva vozila i punjače u Europskoj Uniji.

S obzirom na izuzetno visoke snage i napone, brzi javni DC punjači imaju vlastite fiksirane kablove.

Zbog toga nije potrebno imati vlastiti kabel, već je samo potrebno odabrati kabel s odgovarajućim priključkom za svoje vozilo.

Za punjenje na DC punjačima postoje dva priključka, CHAdeMO (eng. Charge de Move) i CCS (eng. Combined Charging System).

CHAdeMO priključak je zastario priključak i može ga se pronaći na isključivo starijim japanskim vozilima.

Iako se izbacuje iz upotrebe, CHAdeMO priključak se može pronaći i koristiti na većini današnjih brzih javnih DC punjača.

CCS priključak je standardni priključak za brzo DC punjenja u svijetu.

CCS priključak se ugrađuje na sva nova električna vozila većine proizvođača.

Na svim Tesla vozilima postoji poseban priključak koji odgovara isključivo Tesla punjačima.

Ako želiš Tesla automobil puniti na punjaču izvan Tesline mreže punionica, bit će potrebno imati dodatan adapter, ovisno priključku punjača.

Postupak priključivanja vozila na punjač i punjenja

Postupak priključivanja vozila na punjač i punjenja u osnovi je vrlo jednostavan i vrlo sličan kod svih vrsta punjača, no postoje male razlike na koje treba obratiti pažnju.

Postupak punjenja kod kuće na kućnoj utičnici


Postupak punjenja električnih automobila preko obične kućne utičnice je najjednostavniji.

Jedino što je potrebno je imati kabel za punjenje koji na jednoj strani ima priključak za kućnu utičnicu, a s druge strane priključak za automobil (najčešće Type 2).

Položaj priključka na automobilu ovisi o proizvođaču i modelu automobila, a najčešće se nalazi na mjestu na kojem se nalazi poklopca goriva kod automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Ponekad se priključak na automobilu može nalaziti s prednje strane vozila.

Kabel za punjenje najčešće dolazi u paketu sa svakim električnim vozilom.

Na kabelu postoji uređaj koji komunicira sa sustavom punjenja u vozilu i kontrolira punjenje.

Naprednijih i skuplji kabeli imaju ekran na kojem je moguće vidjeti informacije o punjenju i kontrolirati postavke punjenja.

Nakon uključivanja kabela u automobil i u strujnu utičnicu započinje uspostavljanje punjenja, a nakon nekoliko sekundi i samo punjenje.


Kod nekih automobila će biti potrebno ručno pokrenuti punjenje preko infotainment sustava ili mobilne aplikacije vozila.

Informacije o statusu punjenja kod većine automobila se mogu vidjeti na ekranu infotainment sustava unutar vozila.

Informacija o tome je li punjenje aktivno također možeš prepoznati po broji indikatora koji se nalazi uz priključak za punjenje na automobilu.

Primjerice, kod Tesla vozila, uspostavljanje i priprema vozila označena je plavim svjetlom, a za vrijeme punjenja lampica je zelena.

Punjenje se prekida instrukcijom za završetak punjenja kroz infotainment sustav automobila.

Kada se punjenje završi, priključak se otključava i moguće ga je odspojiti s vozila.

Postupak punjenja na brzom kućnom AC punjaču


Glavni razlog ugradnje brzog AC kućnog punjača je veća brzina punjenja koja može biti i do 10 puta veća od brzine punjenja preko obične utičnice.

Kućni AC punjač zapravo nije punjač, već uređaj koji osigurava pristup većoj snazi punjenja, a punjač koji zapravo puni automobil nalazi se unutar vozila.

Neki brzi kućni AC punjači dolaze s fiksnim kabelom, dok je za neke potrebno imati poseban kabel.

Kod onih najjednostavnijih punjača, jedino što je potrebno je uključiti kabel u vozilo nakon čega punjenje kreće automatski.

Oni skuplji punjači imaju mnoštvo različitih funkcionalnosti i postavki, pa će se punjenje pokrenuti na način kako su one postavljene.

Punjenje može krenuti odmah automatski ili ćeš ga morati ručno pokrenuti kroz mobilnu aplikaciju punjača, ili fizičkom aktivacijom na samom punjaču.

Status i ostale informacije o punjenju moguće je također vidjeti unutar mobilne aplikacije, na fizičkom zaslonu (ako postoji) ili na zaslonu infotainment sustava unutar vozila.

Treba napomenuti kako kabel koji dolazi s vozilom možda neće biti dovoljne jačine pa će za maksimalnu brzinu punjenja biti potrebno nabaviti jači.

Punjenje se prekida instrukcijom za završetak punjenja kroz infotainment sustav automobila.

Kada se punjenje završi, priključak se otključava i moguće ga je odspojiti s vozila.

Postupak punjenja na javnim AC i DC punjačima


Postupak punjenja na javnim punjačima je nešto drugačiji.

Za punjenje na javnim punjačima, prije samog punjenja potrebno se identificirati i autorizirati.

Identifikacija i autorizacija je bitna kako bi se po završetku punjenja potrošena električna energija mogla naplatiti.

Dvije su metode identifikacije i autorizacije:

  • RFID kartica, i
  • mobilna aplikacija.

RFID karticu je moguće kupiti u fizičkim trgovinama ili naručiti preko interneta.

Na nju prije punjenja nadoplatiš određeni iznos novca i u tom iznosu na punionicama možeš puniti svoje vozilo.

Drugi, jednostavniji način je registracija računa unutar mobilne aplikacije mreže punionica u koji uneseš svoje osobne informacije i podatke za plaćanje.

Prilikom punjenja potrebno se identificirati i autorizirati prislanjanjem RFID kartice na punjač ili skeniranjem QR koda koji se nalazi nalijepljen na punjaču uz pomoć mobilne aplikacije.

Nakon uspješne identifikacije i autorizacije, za nastavak korištenja punionice trebaš pratiti upute prikazane na ekranu punjača.

Sam postupak se kod svake mreže punionica može malo razlikovati.

Sve se svodi na to da uključiš kabel punjača u svoje vozilo, te kroz mobilnu aplikaciju ili preko fizičkog ekrana na punjaču pokreneš punjenje.

Ako za punjenje koristiš aplikaciju, neki sustavi će zahtijevati prethodnu uplatu sredstava na račun, a neki će rezervirati sredstva s tvog bankovnog računa.

Iznos rezervacije kreće se od 30 do 60 EUR, a ovisi o mreži punionica i vrsti punjača.

Po završetku punjenja, iznos za plaćanje će biti zadržan od strane punionice, a ostatak rezerviranih sredstava će biti vraćen na tvoj bankovni račun.

Punjenje možeš završiti fizički preko ekrana punjača ili kroz mobilnu aplikaciju.

Po završetku punjenja, nakon što se priključak otključa, odspoji ga s vozila.

Postupak punjenja na Teslinim punjačima


Za Tesla vozila, pokretanje punjenja na Teslinim punjačima je izuzetno jednostavno.

Jedino što je potrebno je priključiti kabel punjača na vozilo i to je to.

Status i informacije o punjenju možeš pratiti preko centralnog infotainment zaslona unutar vozila ili kroz Tesla mobilnu aplikaciju.

Po završetku punjenja dobiti ćeš notifikaciju na svoj mobilni uređaj.

U Hrvatskoj su Tesla punjači još uvijek rezervirani isključivo za Tesla vozila.

Kako ubrzati punjenje električnih vozila?

Najbolji način kako možeš ubrzati punjenje svog električnog vozila je da ga puniš na punjaču kojem je izlazna snaga veća od snage punjenja koju podržava instalacija u vozilu.

Tako će vozilo, u ovisnosti o drugim čimbenicima, u svakom trenutku puniti maksimalnom mogućom snagom.

U ovom tekstu pročitaj više o brzinama i vremenu punjenja, te savjetima kako povećati doseg svog električnog automobila.

Kako uštedjeti na punjenju električnih vozila?

Najbolji način kako uštedjeti na troškovima vožnje električnog vozila je punjenje noću kod kuće kada je cijena električne energije najjeftinija.

U ovom tekstu pročitaj više o cijenama punjenja električnih automobila i načinima kako uštedjeti na troškovima vožnje električnog vozila.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!