Početna Blog Punjenje električnih automobila kod kuće (detaljan vodič)

Punjenje električnih automobila kod kuće (detaljan vodič)

U ovom blog postu ćeš saznati sve što trebaš znati o ugradnji kućnog punjača i punjenju električnih automobila kod kuće.

Nedavno sam planirao kupiti električno vozilo u kojem sam detaljno istražio načine punjenja kod kuće, a ovaj blog post je sažetak svega najbitnijeg.

Između ostalog, saznat ćeš:

  • kako puniti električni automobil kod kuće, 
  • koji je najbolji način punjenja, 
  • na što paziti prilikom odabira kućnog punjača,
  • kako ubrzati punjenje svog automobila kod kuće,
  • i još mnogo bitnih detalja. 

Nastavi čitati.

Sadržaj

  1. Punjenje električnog automobila kod kuće
  2. Punjenje preko obične kućne utičnice (šuko utičnica)
  3. Punjenje preko brzog kućnog AC punjača (eng. wallbox)
  4. Što je sve potrebno za instalaciju brzog kućnog AC punjača?
  5. Kako odabrati kućni punjač za svoje električno vozilo?
  6. Koliko košta brzi AC kućni punjač?
  7. Kako ubrzati punjenje električnog vozila na kućnom punjaču?

Punjenje električnog automobila kod kuće

Jedna od najvećih prednosti zbog kojih se vozači najčešće odlučuju za kupnju električnog ili plug-in hibridnog automobila su izuzetno niski troškovi vožnje.

Vožnja električnog automobila može biti i do 12 puta jeftinija u odnosu na vožnju konvencionalnog automobila s benzinskim motorom.

Tako visoke uštede na vožnji električnog vozila moguće su zbog toga što je električni automobil moguće puniti kod kuće.

Kućanstva imaju pristup električnoj energiji po najjeftinijim cijenama, osobito noću kada se trošak električne energije obračunava po nižoj tarifi.

Osim što smanjuje troškove vožnje, punjenje električnog automobila kod kuće je vrlo praktično.

Dok se električni automobil puni, osobno ne moraš biti prisutan kraj vozila.

Jedino što trebaš napraviti je priključiti ga na punjač kada vozilo ne koristiš i isključiti ga prije nego kreneš u novu vožnju.

Korištenje i punjenje električnog vozila na takav način optimizirat će trošak punjenja i osigurati da je baterija u svakom trenutku optimalno napunjena i spremna za novu vožnju.

Punjenje električnih vozila kod kuće je moguće na dva načina, preko:

  • obične kućne utičnice (šuko utičnica), i
  • brzog kućnog AC punjača (eng. wallbox).

Nastavi čitati i saznaj njihove prednosti i mane.

Punjenje preko obične kućne utičnice (šuko utičnica)


Punjenje preko obične kućne utičnice je najjednostavniji način punjenja električnih vozila.

Svako električno vozilo dolazi s već ugrađenim punjačem koji se nalazi unutar vozila.

Zbog toga je za punjenje preko obične kućne utičnice potrebno samo imati adekvatan kabel za punjenje koji također dolazi u paketu s vozilom prilikom kupnje.

Kod nekih vozila punjenje započinje odmah nakon priključivanja i uspostavljanja veze “punjača” s vozilom, dok je kod nekih potrebno dozvoliti punjenje preko ekrana infotainment sustava ili kroz mobilnu aplikaciju.

Cijena punjenja preko obične kućne utičnice


Električna vozila se na kućnoj utičnici pune električnom energijom koju svakodnevno koristimo u našim domovima.

Trenutna cijena električne energije u kućanstvu, sa svim davanjima, u dnevnoj tarifi iznosi oko 0,1 EUR/kWh, a u noćnoj oko 0,05 EUR/kWh.

Primjerice, trošak punjenja baterije vozila Volkswagen ID.3, kapaciteta 58 kWh, u dnevnoj tarifi iznosi oko 6 EUR, a u noćnoj oko 3 EUR.

S jednim punjenjem baterije ID.3 po WLTP-u može prijeći preko 400 km.

Prema tome, možemo izračunati da trošak vožnje za prelazak 100 km po dnevnoj tarifi iznosi oko 1,5 EUR, a po noćnoj oko 0,75 EUR.

Automobil sličnih performansi i veličine s benzinskim motorom u prosijeku troši oko 5 l/100 km benzina što znači da bi po trenutnim cijenama njegov trošak puta bio oko 7,5 EUR.

Možemo zaključiti kako je u ovom slučaju trošak vožnje automobila s benzinskim motorom oko 10 puta veći od troška vožnje električnog automobila koji se puni električnom energijom po noćnoj tarifi.

Da ne bi sve bilo tako savršeno, punjenje na kućnoj utičnici ima jednu veliku manu.

Brzina punjenja preko obične kućne utičnice


Najveća mana punjenja preko obične kućne utičnice je spora brzina punjenja što ga čini najsporijim id svih načina punjenja električnih vozila.

Najveća snaga električne struje iz obične kućne utičnice je do 3,6 kW.

Punjenje prazne baterije kapaciteta 58 kWh Volkswagen ID.3 vozila korištenjem kućne utičnice  do 80 % trajalo bi oko 16 sati, a do 100 % preko 25 sati.

Za nekog tko svakodnevno prelazi više stotina kilometara, punjenje na kućnoj utičnici nema previše smisla jer mu se automobil ne stigne napuniti da bi zadovoljio njegove dnevne potrebe.

Sigurnost punjenja preko obične kućne utičnice


Punjenje električnog vozila preko kućne utičnice povećava rizik od nastanka požara.

Punjenje automobila iz električne mreže koristi struje velikih snaga što zajedno s drugim trošilima koje uobičajeno koristimo u kućanstvu može dovesti do preopterećenja mreže.

Kada dođe do preopterećenja mreže, sklopka isključi protok struje kako bi zaštitila mrežu i trošila.

Međutim, kod starih dotrajalih instalacija veća je šansa da se sklopka ne aktivira na vrijeme što može dovesti do oštećenja instalacija, trošila i u najgorem slučaju, do požara.

Još jedan problem punjenja preko kućnih utičnica je u tome što utičnice često nisu instalirane na mjestima prilagođenim za punjenje automobila.

One se najčešće nalaze u unutrašnjim prostorima kuća zbog čega su izvan dosega kabela za punjenje.

Da bi ih dosegli vlasnici koriste produžne kabele koji nisu namijenjeni za rad pod dugim visokim opterećenjem.

Takvo korištenje neadekvatnih produžnih kabela potencijalno može uzrokovati preopterećenje, požar i rizik od strujnog udara.

Nemoj nikada podcijeniti opasnosti koje mogu nastati nepropisnim rukovanjem električnom energijom.

Kada puniti električno vozilo preko obične kućne utičnice?


Zbog navedenih sigurnosnih rizika, preko kućne utičnice se preporučuje puniti vozilo samo u nužnim situacijama kada nemaš pristup nikakvom drugom, bržem, načinu punjenja.

Iako proizvođači odobravaju takav način punjenja, zbog malih snaga, punjenje je vrlo sporo što neće zadovoljiti potrebe vozača koji svakodnevno prelaze veće kilometraže.

Punjenje preko običnih kućnih utičnica zadovoljit će vozače plug-in hibrida i električnih vozila koji dnevno vozilom ne prelaze više od 50 km.

Ipak, neovisno o tome koliku kilometražu prelaziš i koju brzinu punjenja zahtijevaš, iz sigurnosnih razloga, svim vozačima se preporučuje korištenje brzih kućnih AC punjača.

Upravo je brzi AC kućni punjač jedna od najboljih investicija za vlasnike električnih vozila.

Punjenje preko brzog kućnog AC punjača (eng. wallbox)


Brzi kućni AC punjači su uređaji koji su direktno spojeni na razvodnu kutiju s osiguračima (na izvor električne energije kućanstva) što im omogućava pristup električnoj struji većih snaga.

Zbog većih izlaznih snaga, punjenje brzim kućnim AC punjačima su višestruko veće od brzina punjenja preko obične kućne utičnice.

Brzi kućni AC punjači se mogu montirati u unutrašnje i vanjske prostore pa su vrlo jednostavni i praktični za korištenje.

Neki dolaze s fiksnim kabelom za punjenje zbog čega nije potrebno koristiti poseban kabel.

Drugi pak nemaju fiksni kabel pa je po potrebi moguće zamijeniti osnovni koji dolazi uz punjač s dužim kabelom.

Iako ih nazivamo punjačima, brzi kućni AC punjači nisu pravi punjači već, kao i kod punjenja preko obične kućne utičnice, za punjenje koriste punjač koji se nalazi unutar samog vozila.

Oni su uređaji koji automobilu na siguran način daju pristup električnoj struji većih snaga koja omogućuje veću brzinu punjenja.

Radi lakšeg razumijevanja i dalje ću ih kroz ostatak ovog teksta nazivati brzim kućnim AC punjačima.

Brzina punjenja preko brzog kućnog AC punjača


Izlazne snage punjenja brzih kućnih AC punjača kreću se od 3,6 do 22 kW.

Što je veća izlazna snaga to je veća brzina punjenja.

Jačina dostupne snage prvenstveno ovisi o maksimalnoj priključnoj snazi koje kućanstvo zakupilo od distributera električne energije.

Većina kućanstava u Hrvatskoj ima jednofazni priključak s kojim je moguće postići maksimalnu snagu punjenja do 7,4 kW.

Za punjenje snagama većim od 7,4 kW potrebno je promijeniti priključak s jednofaznog na trofazni, te napraviti zahtjev za povećanje priključne snage.

Treba uzeti u obzir da se svaki kWh povećanja priključne snage dodatno naplaćuje.

Punjenje električnih vozila kod kuće snagama većim od 22 kW zahtjeva struje puno većih napona koje električne instalacija u kućanstvu ne bi mogle podnijeti.

Osim maksimalne priključne snage, brzina punjenja ovisi i o izlaznoj snazi samog kućnog punjača, kabela za punjenje koji spaja punjač i vozilo, te maksimalnoj snazi punjača koji se nalazi unutar vozila.

Ako Volkswagen ID.3 s kapacitetom baterije od 58 kWh priključimo na brzi kućni AC punjač izlazne snage 7,4 kW, njegove prazne baterija će se napuniti do 100 % za oko 8 sati i 30 minuta, a do 80 % za oko 5 sati.

Ako ga punimo punjačem izlazne snage 11 kW ili 22 kW, baterija će se napuniti za oko 5 sati i 30 minuta, a do 80 % za oko 3 sata i 30 minuta.

Maksimalna snaga punjenja instalacije unutar vozila ograničena je na 11 kW zbog čega je vrijeme punjenja na punjaču izlazne snage 22 kW identično onom sporijem, izlazne snage 11 kW.

Možeš zaključiti kako je punjenje električnog automobila i na najsporijem kućnom AC punjaču je puno brže i prihvatljivije od punjenja preko obične kućne utičnice koje traje više od 25 sati.

Cijena punjenja preko brzog kućnog AC punjača


Cijena punjenja električnih vozila na javnim punionicama često ovisi o izlaznoj snazi punjača (brzini punjenja).

Što je snaga punjača koji koristimo veća, cijena po kW je veća.

To nije slučaj kod punjenja automobila kod kuće.

Cijena električne energije u kućanstvu se naplaćuje po kWh neovisno o tome kojom snagom punimo.

Zbog toga je trošak vožnje jednak, neovisno o tome punimo li vozilo preko obične kućne utičnice ili brzog kućnog AC punjača.

Sigurnost punjenja preko brzog kućnog AC punjača


Brzi kućni AC punjači dolaze s ugrađenim sigurnosnim funkcionalnostima koje značajno smanjuju rizike od nastanka požara i električnog udara.

Primjerice, ako se dogodi bilo kakva greška ili preopterećenje sustava, punjač će automatski isključiti protok električne energije kroz kabel za punjenje.

Tako se osim kućne električne mreže štiti električno vozilo, i ono najbitnije, ljudski život.

Za razliku od kućnih utičnica, brzi kućni AC punjač se može postaviti na optimalno mjesto kako bi punjenje bilo što jednostavnije i praktičnije.

Primjerice, na zid unutar garaže, vanjski zid kuće ili na stup pokraj vanjskog parkirnog mjesta.

Takve mogućnosti postavljanja im omogućuje način izrade zbog kojeg su otporni na sve vremenske uvjete.

Zbog praktičnog načina postavljanja u blizini vozila, neće biti potrebe za korištenjem improviziranih produžnih kabela koji su često vrlo opasni jer povećavaju rizik pojave od strujnog udara.

Uz brzinu punjenja, upravo je sigurnost jedan od najvećih razloga zašto uložiti u brzi AC kućni punjač.

Dodatne funkcionalnosti brzih kućnih AC punjača


Brzi kućni AC punjači imaju još jednu veliku prednost u odnosu na obične kućne utičnice, a to su njihove dodatne funkcionalnosti.

Postoje različiti brzi kućni AC punjači, oni jeftiniji i “gluplji” koje samo uštekaš i počnu puniti.

No, postoje i oni nešto skuplji, “pametniji”, koji se cijelo vrijeme povezani na internet. 

Takvi pametni punjači dolaze s aplikacijom za mobilne telefone preko koje možeš vidjeti mnoštvo različitih informacija o punjenju, te ih kontrolirati i konfigurirati.

Primjerice, možeš pokrenuti i zaustaviti punjenje vozila na daljinu, dok nisi u blizi punjača, ili postaviti da se vozila automatski pune samo po noći u vrijeme kada je struja jeftinija.

Također, možeš vidjeti sve prethodna punjenja, koliko su trajala, koliko električne energije je potrošeno, i slično.

Takve dodatne funkcionalnosti koje nude “pametni” punjači mogu biti vrlo korisne.

Tko i kada treba instalirati brzi kućni AC punjač?


Ako imaš vlastito dvorište, garažu ili parkirno mjesto i planiraš puniti svoje električno, a vrlo vjerojatno planiraš, onda se svakako preporučuje nabavka i instalacija brzog kućnog AC punjača.

Najveći razlozi nabavke brzog kućnog AC punjača za punjenje električnih vozila je višestruko veća brzina punjenja.

Međutim, zbog veće sigurnosti, nabavka takvog punjača se isplati i vlasnicima plug-in hibridnih vozila.

Većini vlasnika električnih vozila brzi kućni AC punjač jedna od najboljih investicija.

U našem vodiču za kupnju električnog automobila savjetujemo kupnju kućnog punjača skupa s automobilom.

Prilikom kupnje električnog ili plug-in hibridnog automobila, trošak kupnje i postavljanja punjača uračunaj u ukupni budžet.

Tako ćeš možda kupiti nešto jeftinije vozilo s malo manje opreme, no iskustvo korištenja će biti nemjerljivo bolje.

Što je sve potrebno za instalaciju brzog kućnog AC punjača?


Osnovni preduvjet za instalaciju brzog kućnog AC punjača je dvorište, garaža, privatno parkirno mjesto ili neki drugi privatni prostor s pristupom električnoj energiji.

Sama instalacija brzog kućnog AC punjača je vrlo jednostavna.

Kompliciranije je sve ono što prethodi samom postavljanju, primjerice odabir punjača i priprema instalacija.

Instalacija kućnog punjača u pravilu je jednostavnija u privatnoj garaži ili dvorištu.

Postavljanje može biti nešto kompliciranije u zgradama u kojima je za postavljanje potrebno dobiti suglasnost većine suvlasnika. 

Električar koji ga postavlja trebat će, ako već ne postoje, povući električne instalacije od razvodne kutije s osiguračima do mjesta postavljanja punjača.

Nakon toga, slijedi spajanje punjača i testiranje nakon kojeg je spreman za korištenje.

Kako odabrati kućni punjač za svoje električno vozilo?


Odabir brzog kućnog punjača ovisi o:

  • maksimalnoj snazi punjenja,
  • željenim dodatnim funkcionalnostima, i 
  • budžetu.

Maksimalna snaga punjenja ograničena je zakupljenom priključnom snagom kućanstva, snagom punjača i kabela za punjenje, te maksimalnom snagom instalacije punjača unutar vozila.

Kućanstva imaju zakupljene relativno niske priključne snage koje mogu ograničavati brzinu punjenja, no dobro je to što se uz određenu naknadu priključna snaga može po potrebi povećati.

S druge strane, ako već posjeduješ električno vozilo, ono što je jako teško naknadno povećati je maksimalna snaga instalacije punjača unutar vozila.

Često, električna vozila u osnovnim modelima imaju ugrađene punjače maksimalne snage 3,6 kW, a jači punjači od 7,4, 11 i 22 kW su dostupni kroz paket dodatne opreme.

Svakako to uzmi u obzir prilikom kupovine električnog automobila.

Nema smisla ugrađivati skuplji punjač veće snage od one maksimalne koju možeš iskoristiti.

Većinu vlasnika električnih vozila će zadovoljiti punjač izlazne snage 7,4 kW koji će maksimalno iskoristiti jednofaznu električnu mrežu, a u isto vrijeme ponuditi prihvatljivu brzinu punjenja.

Nakon što odrediš maksimalnu izlaznu snagu punjača, većina posla je gotova.

I onaj najobičniji punjač bez “pametnih” funkcionalnosti će zadovoljiti potrebe za punjenjem.

No, neke dodatne funkcionalnosti mogu značajno poboljšati iskustvo korištenja punjača pa ti preostaje odrediti koje sve funkcionalnosti punjača trebaš i želiš.

One naravno, ovise o maksimalnom iznosu budžeta koji želiš potrošiti za punjač.

Trebaš biti oprezan da ne pretjeraš s dodatnim funkcionalnostima koje u većini slučajeva nećeš koristiti jer dio budžeta trebaš odvojiti za troškove instalacije punjača.

Koliko košta brzi AC kućni punjač?


Cijene brzih kućnih AC punjača kreću se od 100 EUR, pa sve do 1.500 EUR.

Njihova cijena u pravilu ovisi o:

  • maksimalnoj izlaznoj snazi punjača, 
  • dužini kabela za punjenje, i 
  • dodatnim funkcionalnostima.

Cijena je veća što je veća maksimalna izlazna snaga punjača, što je duži kabel za punjenje i ako punjač ima više “pametnih” funkcionalnosti.

Ono što je teže procijeniti su troškovi instalacije punjača koji se razlikuju od slučaja do slučaja.

Troškovi instalacije ovise o mnoštvu različitih faktora, a mogu se svesti na potrebno vrijeme i količinu radova koje je potrebno izvršiti.

Količina radova najčešće ovisi o udaljenosti između razvodne kutije s osiguračima i pozicije na koju se postavlja punjač.

Iznos troškova će u pravilu biti veći što je udaljenost veća.

Najmanji troškovi su u novijim zgradama koje po zakonu moraju imati postavljenu predinstalaciju za punjače za električna vozila.

Veće troškove potencijalno mogu očekivati vlasnici garaža i parkirališnih mjesta u starijim zgradama koje nemaju postavljene predinstalacije.

Da bi troškovi instalacije bili što manji, potraži iskusnije i kvalitetnije električare.

Također, dobra je praksa prije odluke o izvođaču radova zatražiti nekoliko ponuda i odabrati onu koja nudi optimalno rješenje po prihvatljivoj cijeni.

Kako ubrzati punjenje električnog vozila na kućnom punjaču?


Vrlo je teško značajno ubrzati punjenje nakon što je punjač već ugrađen.

Pametno planiranje, odabir i instalacija punjača će osigurati maksimalnu moguću brzinu punjenja.

Najbolji način kako osigurati što brže punjenje na kućnom punjaču je instalacija punjača što veće izlazne snage.

Minimalna izlazna snaga punjača koja će zadovoljiti većinu korisnika je 7,4 kW.

Ako želiš brže punjenje, a to tvoj kućni priključak i automobilska instalacija podržavaju, ako ti to budžet dopušta, dobra ideja je ugraditi punjač izlane snage 11 kW ili čak 22 kW.

Nikako nemoj brzati s odabirom i ugradnjom jer naknadna zamjena slabijeg punjača za jači može biti komplicirana i skupa.

Još jedan način kako možeš ubrzati punjenje svog električnog automobila je ugradnja punjača i punjenje u garaži ili nekom drugom zatvorenom prostoru.

Zbog načina na koji funkcioniraju, baterije električnih automobila se najbrže pune na temperaturama oko 20 stupnjeva Celzijevih.

Po zimi kad su temperature ispod nule, i ljeti kad je jako vruće, brzina punjenja se smanjuje.

Da bi punjenje bilo što brže, električni automobili zimi griju bateriju, a ljeti hlade.

Dok baterija dođe na optimalnu temperaturu mora proći određeno vrijeme tijekom kojeg je punjenje usporeno.

Ako svoj automobil zimi puniš u zatvorenoj garaži, baterija će se puno brže zagrijati na optimalnu temperaturu i ukupno vrijeme punjenje će biti osjetno manje.

Isto vrijedi i ljeti za vrijeme visokih vanjskih temperatura zraka.

Sada znaš sve o načinima punjenja električnih i plug-in hibridnih automobila kod kuće.

Sretno s kupnjom i instalacijom brzog kućnog AC punjača.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!