Početna Blog Koliko traje punjenje električnog automobila? (kako ga ubrzati)

Koliko traje punjenje električnog automobila? (kako ga ubrzati)

Razmatraš kupovinu električnog automobila i misliš da bi ti duže vrijeme punjenja moglo stvarati problem?

Na pravom si mjestu jer ćeš nakon čitanja ovog blog posta točno znati koliko traje punjenje električnog automobila kojeg želiš kupiti.

Osim toga, objasnit ću ti o čemu sve ovisit vrijeme punjenja i kako ga ubrzati.

Nastavi čitati.

Sažetak

Punjenje električnog automobila nije tako jednostavno kao punjenje automobila s motorom na unutarnje sagorijevanje benzinom.

Vrijeme punjenja električnog automobila ovisi o mnoštvu različitih parametara kao što su vrsta i snaga električne punionice, instalacija na vozilu, vanjska temperatura, veličina baterije i napunjenosti baterije.

Parametar na koji najviše možemo utjecati je odabir punionice i izlazne snaga njezinog punjača.

Primjerice, Tesla Model 3 će se na kućnoj utičnici izlazne snage 2,3 kW, od 0 do 100 %, napuniti za oko 29 sati i 30 minuta, a na brzom AC punjaču izlazne snage 22  kW za oko 6 h i 15 minuta. 

Na brzom DC punjaču izlazne snage 150 kW ili više, baterija modela 3 će se napuniti do 80 % kapaciteta za oko 25 minuta.

U nastavku pročitaj detalje, a na kraju teksta ću ti otkriti nekoliko načina kako ubrzati punjenje i povećati domet električnog automobila.

Pa krenimo redom.

Sadržaj

  1. O čemu ovisi vrijeme punjenja električnog automobila?
  2. Koliko zapravo traje punjenje električnih automobila?
  3. Kako ubrzati punjenje električnog automobila?
  4. Kako povećati domet električnog automobila?

O čemu ovisi vrijeme punjenja električnog automobila?


Ako posjeduješ benzinski automobil, znaš da je njegovo nadopunjavanje gorivom vrlo brzo i jednostavno. 

U pravilu traje oko pola minute, a ovisi o veličini spremnika goriva i brzini protoka goriva kroz crijevo. 

Ako puniš gotovo prazan spremnik na nešto sporijoj crpki, punjenje može potrajati nešto malo dulje. 

No, to je i dalje relativno kratko vrijeme koje nikome ne stvara niti najmanji problem.

Punjenje električnog automobila je ipak nešto složeniji i duži proces. 

Brzina i vrijeme punjenja ovise o mnoštvu različitih čimbenika zbog čega je izrazito teško procijeniti točno vrijeme punjenja.

U idealnim uvjetima, prosječnu bateriju električnog automobila kapaciteta 50 kWh je moguće napuniti za svega 15 minuta. 

No, kada uvjeti nisu idealni, punjenje može potrajati i nekoliko sati, pa čak i nekoliko dana, što nekim vozačima može predstavljati veliki problem i odbiti ih od kupnje električnog vozila.

Ipak, uzimajući u obzir nekoliko parametara koji najviše utječu na vrijeme punjenja, ukupno vrijeme punjenja se može relativno dobro procijeniti.

Parametri koji najviše utječu na vrijeme punjenja baterije električnog automobila su:

  • vrsta (i snaga) električne punionice
  • instalacija na vozilu,
  • vanjska temperatura,
  • veličina baterije,
  • napunjenosti baterije (krivulja punjenja).

Vrste (i snage) električnih punionica

Jedan od najvećih utjecaja na brzinu punjenja električnog automobila je odabir električne punionice, točnije, izlaznoj snazi električne punionice.

Električne punionice se prema brzini punjenja dijele u tri grupe:

  • Spori AC punjači (eng. Level 1)
  • Brzi AC punjači (eng. Level 2)
  • Brzi DC punjači (eng. DVFC DC Fast Charger)

Spori AC punjači (eng. Level 1)


Sporim punjenjem električnih vozila se smatra punjenje jednofaznom izmjeničnom strujom snage do 3,6 kW.

Najjednostavniji način sporog AC punjenja, a ujedno i najsporiji koji postoji, je punjenje preko obične kućne utičnice.

Za punjenje električnog automobila preko kućne utičnice nije potrebna nikakva dodatna oprema, no brzina punjenja je izuzetno mala.

Mala brzina punjenja preko obične kućne utičnice ograničena je maksimalnom izlaznom snagom do 3,6 kW.

Punjenje prosječne baterije kapaciteta 50 kWh, od 0 do 80 %, na kućnoj utičnici u najboljem slučaju bi trajalo bi oko 12 sati.

Ako je baterija veća ili je izlazna snaga iz nekog razlog manja od maksimalne, što je čest slučaj, punjenje od 0-100 % kapaciteta baterije može trajati i do nekoliko dana.

S obzirom na to da se punjenje odvija preko obične kućne električne mreže, punjenje preko kućne utičnice je najjeftiniji način punjenja električnog automobila.

Brzi AC punjači (eng. Level 2)


Brzim punjenjem se smatra punjenje trofaznom izmjeničnom strujom snagama 7,4 kW, 11 kW i 22 kW.

Za razliku od sporih punjača, za brze AC punjače je uz običan kabel potrebna dodatna oprema.

Zbog toga ćeš ih najčešće pronaći na javnim punionicama, no uz pristojnu naknadu se mogu instalirati i na privatnim posjedima (garažama, parkiralištima i dvorištima).

Takvi punjači su izrazito popularni jer nisu skupi, a brzina punjenja se u odnosu na spore AC punjače može povećati preko 10 puta.

Primjerice, baterija kapaciteta 50 kWh se na punjaču snage punjenja 7,4 kW od 0 do 80 % može napuniti u svega 6 sati, a na punjaču od 22 kW za manje od 2 sata.

Maksimalna brzina punjenja na brzim punjačima najčešće je zbog ograničenja opreme u vozilu manja nego li maksimalno punjač može isporučiti (više o tome možeš pročitati u nastavku teksta).

Trošak punjenja električnog automobila s brzim AC punjačem na kućnoj mreži približno je  jednak trošku punjenja sa sporim AC punjačem preko kućne utičnice.

No treba znati kako brzi AC punjači rade isključivo na trofaznoj električnoj mreži koja nije česta pojava u kućanstvima u Hrvatskoj.

Zbog toga je prilikom instalacije na privatnom posjedu potrebno uzeti u obzir trošak povećanja snage kućne električne mreže.

Punjenje brzim AC punjačima na javnim električnim punionicama naplaćuje oko 0,46 EUR po kWh.

To je osjetno više od cijene električne energije u kućanstvu, no i po toj cijeni, vožnja električnim automobilom je znatno jeftinija od vožnje automobilom na benzin.

Brzi DC punjači


Kod AC punjača, pretvorba izmjenične električne energije, koja dolazi iz mreže, u istosmjernu, koja se pohranjuje u baterijama, izvodi se uz pomoć opreme unutar vozila.

Brzi DC punjači pretvorbu izmjenične u istosmjernu električnu energiju obavljaju samostalno, izvan vozila, a bateriju u vozilu opskrbljuju istosmjernom (DC) električnom energijom, prikladnom za pohranu u bateriju.

Kako se nalaze izvan vozila, njihova veličina i težina je neograničena pa mogu imati veće izlazne snage što omogućuje znatno brže punjenje.

Izlazne snage brzih DC punjača mogu biti od 50 kW pa sve do 350 kW.

Najčešći brzi DC punjači su upravo ovi najmanji, od 50 kW, a ovih najbržih od 350 kW je svega nekoliko na cijelom području Republike Hrvatske.

Brzi DC punjač snage punjenja 50 kW bateriju kapaciteta 50 kWh od 0-80 % može napuniti za oko 45 minuta, a na brzom punjaču snage 100 kW za oko 20 minuta.

Bateriju kapaciteta 100 kWh, brzi DC punjač snage punjenja 350 kW će od 0 do 80 % napuniti za oko 15 minuta.

Baterije malih kapaciteta zbog pregrijavanja najčešće nije moguće puniti na brzim DC punjačima sa snagama punjenja većim od 100 kW.

Prilikom kupnje automobila treba provjeriti da li podržava punjenje na brzim DC punjačima te kolika je maksimalna snaga punjenja.

Kao što možeš vidjeti, brzi DC punjači pune znatno brže od drugih međutim njihova negativna strana je to što je punjenje na njima mnogo skuplje.

Cijena punjenja na brzim DC punjačima po kWh može biti i do 0,90 EUR.

Zbog izrazito visoke cijene oni se koriste isključivo za nadopunu na dužim putovanjima kada je bitno što prije stići na željenu destinaciju.

Zbog velikih izlaznih snaga nije ih moguće ugraditi na privatne posjede već isključivo koristiti na javnim punionicama.

Instalacija na vozilu


Osim izlazne snage punionice, brzina punjenja ovisi i o maksimalnoj snazi koju električna instalacija na vozilu može primiti.

Jeftinija električna vozila u osnovnom paketu opreme najčešće dolaze opremljena instalacijom koja dopušta punjenje isključivo AC punjačima manjih snaga.

Primjerice, Dacia Spring, jedan od najjeftinijih električnih automobila koja se trenutno mogu kupiti, je u osnovnom paketu opreme opremljena je punjačem koji može puniti snagom do maksimalno 6,6 kW.

Za punjenje na DC punjaču, u takvim vozilima, potrebno je nadoplatiti za paket opreme koji to omogućuje.

Vozila u srednjem i skupljem cjenovnom rangu dolaze opremljena instalacijama koje omogućuju punjenje na AC i brzim DC punjačima.

Primjerice, Hyundai Ionic 5 u osnovnom paketu opreme dolazi opremljen instalacijom koja omogućuje punjenje najbržim DC punjačima sa snagom punjenja do 350 kW.

Prilikom kupnje električnog automobila treba posebno obratiti pažnju na to kolika je maksimalna snaga kojom se vozilo može puniti.

Utjecaj temperature na punjenje električnog automobila


Vanjska temperatura znatno utječe na kapacitet baterije i brzinu punjenja.

Ovisno o modelu vozila, na temperaturama od 20 do 40 stupnjeva Celzijevih vozilo se najbrže puni i ima najveći kapacitet baterije.

Na nižim temperaturama punjenje je sporije jer se dio energije iz baterije koristi za zagrijavanje baterije kako bi korištenje električne energije bilo što efikasnije i punjenje brže.

Na niskim temperaturama, znatno pada doseg jer se dio energije iz baterije koristi i za zagrijavanje kabine vozila.

Na temperaturama ispod -6 stupnjeva Cezijevih doseg električnog vozila je manji do 15 %, a kada se upali grijanje kabine, doseg se smanjuje i preko 40 %.

Prilikom kupnje vozila treba paziti da vozilo ima dovoljno veliki kapacitet baterije kako bi i u zimskim uvjetima moglo prijeći očekivanu udaljenost.

Veličina baterije


Kapacitet baterije kod električnih automobila se može poistovjetiti sa spremnikom goriva kod automobila s motorima na unutarnje izgaranje.

Logično je da će se manja baterija napuniti brže od veće baterije.

Primjerice, Hyundai Ionic s kapacitetom baterije 72,6 kWh punit će se znatno duže od istog automobila s baterijom kapaciteta 58 kWh.

Naravno, ako su baterije u oba slučaja u potpunosti pune, automobil s većom baterijom će u pravilu imati veći doseg.

Napunjenosti baterije (krivulja punjenja)


Svaki električni automobil ima krivulju punjenja koja nam govori koliku količinu energije baterija može primiti pri određenom kapacitetu.

Drugim riječima, brzina punjenja baterije nije konstantna nego se mijenja u ovisnosti o tome koliko je baterija napunjena.

Automobila će se puniti različitim brzinama od 0-20 %, 50-70 % i 80-100 %.

To nazivamo krivuljom punjenja baterije i ona je kod svakog modela automobila drugačija. 

Da bi se pojednostavnile stvari, pregledavajući različite krivulje punjenja došlo se do zaključka da je punjenje u pravilu najbrže kada je baterija napunjena između 20 i 80 %, a najsporije pri kapacitetu 80 - 100 %.

Kada je kapacitet baterije ispod 20 % ili iznad 80 %, efikasnost punjenja se znatno smanjuje što znači da se brzina punjenja smanjuje, a vrijeme punjenja znatno produžuje.

Primjerice, Hyundai Ionic 5 se na punjaču snage punjenja 350 kW od 0 do 80 % napuni za oko 18 minuta.

Nakon 80 %, efikasnost punjenja se znatno smanji pa mu je za punjenje od 80 % do 100 % potrebno dodatne 32 minute.

Možeš primijetiti da je za punjenja zadnjih 20 % potrebno dvostruko više vremena nego li za prvi 80 % kapaciteta.

Efikasnost punjenja iznad 80 % kapaciteta baterije je prisilno smanjena zbog sprječavanja pregrijavanja, te kako ne bi došlo do trajnog oštećenja baterije.

Radi uštede vremena prilikom punjenja i zaštite baterije vlasnicima električnih automobila se preporučuje punjenje do najviše 80 % kapaciteta baterije.

Punjenje do maksimalnog kapaciteta od 100 % se preporučuje samo onda kada je to nužno.

Svaki proizvođač električnih automobila u uputstvima za uporabu vozila između ostalog informira vozače o pravilno punjenju.

Koliko zapravo traje punjenje električnih automobila?

Sada kada znaš što sve utječe na vrijeme punjenja, u nastavku teksta ću ti pokazati primjere koliko traje punjenje kod nekih od trenutno najpopularnijih električnih automobila koji se trenutno mogu kupiti.

Nakon toga možeš pročitati nekoliko savjeta kako ubrzati punjenje i povećati domet svog električnog automobila.

Pa krenimo s prvim primjerom.

Renault Twingo


Kapacitet baterije: 23 kWh
WLTP doseg: 190 km
Potrošnja energije: 163 Wh/km
Maksimalna snaga AC punjenja: 22 kW
Maksimalna snaga DC punjenja: -

Punjenje od 0-100 % na AC punjačima:

  • Kučna utičnica 2.3 kW: 11 h
  • Spori AC punjač 3.7 kW: 7 h
  • Brzi AC punjač 7.4 kW: 3 h 30 min
  • Brzi AC punjač 11 kW: 2 h 30 min
  • Brzi AC punjač 22 kW: 1 h 15 min

Renault Twingo je jedan od najjeftinijih električnih automobila pa shodno tome ima vrlo mali kapacitet baterije od svega 23 kWh.

Prema kombiniranom WLTP ciklusu ima doseg od 190 km, a potrošnja električne energije po kilometru je relativno velika u usporedbi s ostalim primjerima, a iznosi 163 Wh/km.

Na kućnoj utičnici će se napuniti do kraja za 11 sati, na sporom AC punjaču za 7 sati, a na brzom AC punjaču za svega 1 sat i 15 minuta.

Instalacija u automobilu Renault Twinga ne podržava punjenje na brzim DC punjačima.

Vjerojatno zbog toga što se baterije manjeg kapaciteta na DC punjačima zbog povećanog zagrijavanja oštećuju..

Renault Twingo je u kombinaciji s brzim AC punjačem idealan za gradske vožnje, a zbog niskom kapaciteta baterija i malog ukupnog dometa se nikako se ne preporučuje za duge vožnje.

U zimskim uvjetima će se brzina punjenja i doseg znatno smanjiti zbog čega će na dužim putovanjima biti potrebno nadopunjavati bateriju, ovisno o udaljenosti, i po nekoliko puta.

Dacia Spring


Kapacitet baterije: 26,8 kWh
WLTP doseg: 230 km
Potrošnja: 139 Wh/km
Maksimalna snaga AC punjenja: 6,6 kW
Maksimalna snaga DC punjenja: 30 kW

Punjenje od 0-100 % na AC punjačima:

  • Kučna utičnica 2.3 kW: 13 h
  • Spori AC punjač 3.7 kW: 8 h
  • Spori AC punjač 7.4 kW: 4 h 30 min
  • Brzi AC punjač 11 kW: 8 h
  • Brzi AC punjač 22 kW: 4 h 30 min

Punjenje od 10-80 % na brzim DC punjačima:

  • Brzi DC punjač 50 kW: (do 30 kW): 38 min

Dacia Spring je također jedan od najjeftinijih električnih automobila, no ima nešto bolje performanse od Renault Twinga.

Kapacitet baterije je malo veći, a iznosi svega 26,8 kWh.

Bez obzira na niski kapacitet baterije, Spring zbog svoje efikasnije potrošnje ima značajno veći domet od 230 km.

Brzina punjenja na kućnoj utičnici i sporim AC punjačima je približno jednaka Twingovom.

Vrijeme punjenja je malo duže zbog nešto većeg kapaciteta baterije.

Za razliku od Twinga, Spring je moguće nadograditi dodatnim paketom opreme s čime dobiva podršku za punjenje na brzim DC punjačima.

Na DC punjačima mu se brzina punjenja značajno uvećava, pa ga je na brzom DC punjaču od 50 kW, od 10 - 80 % moguće napuniti za svega 38 min što će osigurati domet od 184 km.

Treba napomenuti kako mu je maksimalna snaga DC punjenja ograničena na 30 kW pa neće iskoristiti svu maksimalni izlaznu snagu 50 kW DC punjača.

Iako ima nešto veći maksimalni domet od Twinga, Dacia Spring je ipak zamišljena kao automobil za gradsku vožnju.

Za međugradska putovanja bit će potrebno zaustaviti se radi nadopunjavanja baterije, posebno zimi kada je kapacitet baterije znatno smanjen.

Hyundai Kona


Kapacitet baterije: 48,4 kWh
WLTP doseg: 377 km
Potrošnja energije: 146 Wh/km
Maksimalna snaga AC punjenja: 11 kW
Maksimalna snaga DC punjenja: 50 kW

Punjenje od 0-100 % na AC punjačima:

  • Kučna utičnica 2.3 kW: 24 h 45 min
  • Spori AC punjač 3.7 kW: 15 h 30 min
  • Brzi AC punjač 7.4 kW: 7 h 45 min
  • Brzi AC punjač 11 kW: 5 h 15 min
  • Brzi AC punjač 22 kW: 5 h 15 min

Punjenje od 10-80 % na brzim DC punjačima:

  • Brzi DC punjač 50 kW: 61 min
  • Brzi DC punjač 100 kW: 43 min
  • Brzi DC punjač 150 kW: 43 min

Hyundai Kona je po cijeni duplo skuplja od Renault Twinga i Dacie Spring pa zbog toga ima znatno bolje performanse.

Ima solidnu potrošnju energije od 146 Wh/km, no znatno veći kapacitet baterije koji osigurava domet od 377 km.

Na kućnoj utičnici će se napuniti za oko 25 h, na sporom AC punjaču od 3,7 kW za oko 16 sati, a na brzom AC punjaču od 22 kW za oko 5 sati.

Kona ima mogućnost punjenja na brzim DC punjačima s izlaznom snagom do 50 kW što znatno ubrzava punjenje.

Na brzom DC punjaču, izlazne snage 100 kW i više, će se napuniti do 80 % za svega 43 minute što osigurava domet od 300 km.

S Hyundai Konom ćeš se bezbrižno voziti po gradu i na dužim putovanjima.

Ako ti slučajno ponestane dometa, možeš ga vrlo brzo nadopuniti na brzom DC punjaču.

Tesla Model 3


Kapacitet baterije: 57,5 kWh
WLTP doseg: 513 km
Potrošnja energije: 132 Wh/km
Maksimalna snaga AC punjenja: 11 kW
Maksimalna snaga DC punjenja: 100 kW

Punjenje od 0-100 % na AC punjačima:

  • Kučna utičnica 2.3 kW: 29 h 30 min
  • Spori AC punjač 3.7 kW: 18 30 min
  • Brzi AC punjač 7.4 kW: 9 h 15 min
  • Brzi AC punjač 11 kW: 6 h 15 min
  • Brzi AC punjač 22 kW: 6 h 15 min

Punjenje od 10-80 % na brzim DC punjačima:

  • Brzi DC punjač 50 kW: 56 min
  • Supercharger 75 kW: 39 min
  • Supercharger 50 kW: 27 min
  • Brzi DC punjač 175 kW: 25 min
  • Supercharger 250 kW: 25 min
  • Brzi DC punjač 350 kW: 25 min

Tesla Model 3 je najskuplji od svih automobila iz ovih primjera i to se vidi na opremi, tj. performansama koje omogućuje.

Model 3 ima veliki kapacitet baterije od 57,5 kWh i izrazito nisku potrošnju energije od 132 Wh/km što mu omogućuje domet od 513 km.

Brzina punjenja na kućnoj utičnici i na sporim AC punjačima je približno ista brzini kod Hyundai Kone.

Model 3 ima instalaciju u vozilu koja mu omogućuje punjenje na brzim DC punjačima s duplo većom snagom od Hyundai Kone.

S maksimalnom snagom punjenja od 100 kW, od 10 - 80 %, na brzom DC punjaču izlazne snage 150 kW ili više, Model 3 će se napuniti za svega 25 minuta što će osigurati 410 km dosega.

Uz sve uobičajene punionice, sva Tesla vozila imaju pristup i mreži Teslinih Supercharger punionica.

Što je veći broj punionica punjenje je znatno pristupačnije i planiranje puta bilo koje udaljenosti vrlo jednostavno.

Kako ubrzati punjenje električnog automobila?


Na većinu parametara koji utječu na brzinu punjenja na žalost ne možemo utjecati.

Jedini parametar na koji možemo utjecati je odabir električne punionice na kojoj punimo svoj električni automobil.

Prema tome, najefikasniji način kako ubrzati punjenje električnog automobila je korištenje punjača s najvećom snagom koju automobil podržava.

Renault Twingo ne podržava DC punjenje, najveća snaga brzog AC punjenja s kojom ga možemo puniti je 22 kW

S AC punjačem izlazne snage 22 kW baterija Twinga se u potpunosti napuni za 1 h 15 min.

Najveća snaga DC punjenja kod Renault Twinga je 30 kW koja će ga napuniti do 80 % za 38 minuta.

Kod Hyundai Kone najveća snaga DC punjenja je 50 kW koja će ga na punjaču izlazne snage 150 kW napuniti do 80 % za 43 minute.

Tesla Model 3 s maksimalnom snagom DC punjenja od 100 kW će se do 80 % napuniti za svega 25 min.

Hyundai Ionic 5 podržava punjenje na brzom DC punjaču snage 350 kW.

Njegova baterija od 58 kWh će se na brzom DC punjaču od 350 kW napuniti do 80 % za fascinantnih 18 minuta, a to će mu omogućiti domet oko 307 km.

Brzih DC punionica u Hrvatskoj trenutno nema puno, no s godinama će ih biti sve više i više.

Kako nedostatak brzih punjača više neće biti problem, prilikom kupnje automobila treba posebno obratiti pažnju upravo na to koliko je punjenje ograničeno instalacijom unutar samog automobila.

Ako pak puniš automobil kod kuće, najkraće vrijeme punjenja će osigurati trenutno najjači kućni punjač od 22 kW za koji je potrebno imati trofazni priključak i dovoljnu jačinu snage električne mreže u kućanstvu.

Većina kućanstava u Hrvatskoj nema trofazni priključak pa će za njega trebati dodatno nadoplatiti.

Kao što vidiš, nema puno načina s kojima vlasnik vozila može utjecati na smanjenje vremena punjenja.

Međutim, postoje savjeti koji će ti pomoći da i bez brzog punjenja ipak povećaš domet svog vozila.

Kako povećati domet električnog automobila?


U nastavku pročitaj nekoliko savjeta koji će ti pomoći da bez potrebe za dodatnim punjenjem povećaš ukupni domet svog električnog automobila.

Provjeri i održavaj odgovarajući tlak u gumama

Gume s niskim tlakom imaju veći otpor kotrljanja, što znači da motor mora raditi jače kako bi pokrenuo vozilo. 

To troši više energije i smanjuje domet električnog vozila. 

Redovita provjera i održavanje odgovarajućeg tlaka u gumama može povećati domet električnog vozila za do 10 %.

Koristi regenerativno kočenje

Regenerativno kočenje pretvara kinetičku energiju vozila u električnu energiju koja se zatim skladišti u bateriji. 

To znači da se energija koja bi inače bila izgubljena kočenjem može ponovno iskoristiti, što može povećati domet električnog vozila za do 30 %.

Puni automobil preko noći

Punjenje automobila preko noći može povećati domet električnog vozila jer se baterija može napuniti do 100 %, što je maksimalan kapacitet baterije. 

Ako se automobil puni samo djelomično, baterija će biti manje učinkovita i domet će biti manji.

Osim toga, punjenje automobila preko noći je najjeftiniji način punjenja, jer se struja naplaćuje po nižoj cijeni u noćnim satima.

Nadopunjavaj baterije kad god je to moguće


Nadopunjavanje automobila kad god je to moguće može povećati domet električnog vozila jer će baterija uvijek biti barem djelomično napunjena. 

Primjerice, automobil ostavi na punjaču dok si kod kuće, na poslu, za vrijeme posjete trgovačkom centru i slično.

Baterije za električna vozila najbolje funkcioniraju kada su napunjene između 20 % i 80 %. 

Punjenje baterije do 100 % može uzrokovati pregrijavanje baterije i smanjiti njezin vijek trajanja. 

Stoga je najbolje nadopunjavati bateriju na 80 %, a punjenje do 100 % ostavljati za situacije kada je to nužno.

Smanji korištenje grijanja

Grijanje troši energiju iz baterije električnog vozila, što može smanjiti domet za 10-20 %. 

U usporedbi s automobilima s unutrašnjim izgaranjem, grijanje u električnim vozilima je manje učinkovito. 

To je zato što električni motori ne proizvode toplinu kao nusprodukt rada, kao što to čine motori s unutarnjim izgaranjem. 

Stoga električna vozila moraju koristiti dodatne grijače kako bi održala unutrašnjost vozila toplom.

Po hladnom vremenu puni automobil u zatvorenim prostorima

Punjenje električnog vozila u zatvorenom prostoru po hladnom vremenu može povećati domet jer će baterija biti toplija, što će poboljšati njezinu učinkovitost i smanjiti utjecaj hladnoće na domet.

Ukloni nepotrebne stvari iz vozila


Uklanjanje nepotrebnih stvari iz vozila smanjuje težinu vozila, što smanjuje količinu energije potrebne za njegovo pokretanje. 

To može povećati domet električnog vozila za 1-2 % na svaki kilogram koji se ukloni.

Baterije električnih vozila su teške, pa je svaki kilogram koji se ukloni iz vozila značajan. 

Uklanjanje nepotrebnih stvari može uključivati ​​uklanjanje prtljage, sportske opreme, nepotrebnih dokumenata i drugih predmeta koji se ne koriste redovito.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!