Početna Blog Poticaji za kupnju električnih vozila u 2024. (detaljan vodič)

Poticaji za kupnju električnih vozila u 2024. (detaljan vodič)

U ovom blog postu ću ti objasniti sve što trebaš znati o programu sufinanciranja električnih vozila u 2024. godini.

Prvo ću ti objasniti se najbitnije detalje koje moraš znati ako razmišljaš o kupnji električnog vozila uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Na kraju je detaljno opisan postupak prijave i savjeti koji će ti pomoći da što jednostavnije i lakše dođeš do svoje potpore.

Ovaj vodič je “živi” dokument koji će se konstantno ažurirati sa svim najnovijim informacijama kada one budu dostupne u javnosti.

Nastavi čitati.

Sadržaj:

  1. Poticaji za kupnju električnih vozila u 2024. godini
  2. Koliki iznos potpore je moguće dobiti?
  3. Koja se vozila sufinanciraju?
  4. Tko sve može sudjelovati i ostvariti pravo na sufinanciranje?
  5. Postupak prijave za sufinanciranje kupnje električnih vozila
  6. Obrada prijave
  7. Potpisivanje ugovora i isplata sredstava potpore

Poticaji za kupnju električnih vozila u 2024. godini


Na stranicama Fonda objavljeno je kako 2024. godine nastavljaju sa sufinanciranjem kupnje energetski učinkovitih vozila za građane (fizičke osobe).

Najavljeno je kako će kroz program potpora pod nazivom “Vozimo ekonomično” građanima na raspolaganju biti ukupno 15 milijuna eura.

To je najveći iznos potpora od kada se one dodjeljuju.

U 2022. godini za potpore bilo osigurano ukupno 14,3 milijuna eura od kojih je fizičkim i pravnim osobama bilo dostupno oko 13,7 milijuna eura, dok je 700 tisuća eura bilo predviđeno za javi sektor.

Prema navodima zaposlenika Fonda, ove godine se planiraju dva zasebna natječaja, jedan isključivo za fizičke osobe, a nakon njega, drugi, namijenjen pravnim osobama.

Natječaj još uvijek nije objavljeno, no iz poziva za iskaz interesa za proizvođače i prodavače vozila saznajemo kako su uvjeti za dodjeljivanje sredstava i način dodjele vrlo slični onima iz 2022. godine.

To znači da će fizička osoba moći dobiti potporu za kupnju samo jednog vozila, a pravne osobe za kupnju jednog ili više vozila.

Natječajem se ne može sufinancirati kupnja rabljenih, već isključivo novih vozila.

Osim potpuno električnih vozila, ovom potporom bit će moguće sufinancirati kupnju plug-in hibridnih (PHEV) vozila i vozila na vodik.

Uz automobile (M1 kategorija), građani će uz potporu moći kupiti motocikle, mopede, četverocikle (L1-7 kategorije), a pravne osobe još i cestovna vozila za prijevoz putnika (M2 i M3 kategorije), te cestovna vozila za prijevoz tereta (N kategorija).

Maksimalna potpora koju fizička osoba može dobiti za kupnju potpuno električnog automobila iznosit će 9.000,00 EUR, za plug-in hibridno vozilo 5.000,00 EUR, a za električne motocikle i druga vozila L kategorije, 2.500,00 EUR.

Maksimalan iznos potpore ograničen je do 40 % vrijednosti vozila, a ukupna vrijednost vozila ne smije prelaziti 50.000,00 EUR (uključujući popust i PDV).

Vozila pogonjena vodikom nemaju ograničenje maksimalne ukupne vrijednosti.

Najveći problem kod natječaja je način na koji se potpore dodjeljuju zbog kojeg postoji šansa da svi zainteresirani ne dobiju traženu potporu.

Građani svoj interes za kupnju vozila sufinanciranog potporom iskazuju prodavačima koji ih potom prijavljuju na natječaj.

Potpore se razmatraju i dodjeljuju po rednom broju zaprimanja.

S obzirom na iskustvo s natječaja iz prethodnih godina, očekuje se da će i ove godine biti iznimno veliki interes zbog kojeg bi se potpore mogle ponovno podijeliti prema modelu “najbrži prst” ili “tko prvi njegova potpora”.

Međutim, iz Fonda napominju kako imaju mogućnost dodatno povećati ukupan iznos sredstava za sufinanciranje u slučaju da se za to pojavi potreba.

Ipak, treba napomenuti kako je to bilo moguće i kod prethodnih natječaja, no to do sada nikada nije učinjeno.

Nastavi čitati i saznaj više detalja o samom natječaju i postupku prijave za dodjelu sredstava.

Koliki iznos potpore je moguće dobiti?


Prema neslužbenim informacijama, pretpostavlja se kako će 2024. godine za dodjelu potpora za sufinanciranje električnih vozila biti dva odvojena javna poziva, jedan isključivo za fizičke osobe, a drugi za pravne osobe.

Za sada su poznate informacije o iznosima potpora isključivo za fizičke osobe.

Fizička osoba može ostvariti potporu za kupnju najviše jednog vozila.

Maksimalni iznos potpore ovisi o kategoriji i vrsti pogona vozila:

KategorijaPogonNajviši iznos potporeNajviše postotno učešće
M1električni, vodik9.000,00 EUR40 %
M1plug-in hibridni5.000,00 EUR40 %
L1 - L7električni2.500,00 EUR40 %

Za potpuno električne automobile i automobile s pogonom na vodik M1 kategorije moguće je ostvariti potporu u iznosu do najviše 9.000,00 EUR.

Za plug-in hibridne automobile M1 kategorije moguće je ostvariti potporu u iznosu do najviše 5.000,00 EUR.

Za električne motocikle, mopede, četverocikle kategorija od L1 do L7 moguće je ostvariti potporu u iznosu do najviše 2.500,00 EUR.

Osim navedenih iznosa, maksimalni iznos sufinanciranja ograničen je i postotnim učešćem u ukupnom iznosu cijene vozila, a iznosi 40 % ukupne cijene vozila.

Primjerice, ako kupuješ potpuno električni automobil M1 kategorije po cijeni od 30.000,00 EUR, iznos potpore koji ćeš dobiti je iznos ograničen kategorijom vozila i vrstom pogona, a iznosi 9.000,00 EUR.

Nije ograničen postotnim učešćem u cijeni vozila jer je 40 % od cijene vozila iz ovog primjera, 12.000,00 EUR (30.000,00 EUR x 40 %), što je veći iznos od ograničenja kategorije vozila i vrste pogona.

Ako pak kupuješ električni automobil M1 kategorije čija je cijena 20.000,00 EUR, maksimalni iznos potpore ograničen je postotnim učešćem od 40 % cijene vozila, a u ovom slučaju iznosi 8.000,00 EUR (20.000,00 EUR x 40 %).

Podaci o iznosima sufinanciranja električnih vozila za pravne osobe još uvijek nisu poznati, no naznake su da će biti identični ovima za fizičke osobe.

Koja se vozila sufinanciraju?


Programu sufinanciranja električnih vozila u 2024. godini. obuhvaćena su isključivo nova motorna vozila homologirana za cestovni promet u Republici Hrvatskoj koja će nakon kupnje u Republici Hrvatskoj biti prvi put registrirano.

Vozila za koja fizičke osobe mogu ostvariti potporu su potpuno električna vozila, plug-in hibridna vozila i vozila koja za pogon koriste vodik kategorije M1 (automobili) i potpuno električna vozila kategorija od L1 do L7 (mopedi, motocikli, četverocikli i bicikl s pomoćnim motorom).

Iako je u javnom pozivu za sufinanciranje za 2022. godinu bila navedena kategorija L1 u koju spadaju električni bicikli s pomoćnim motorom, naknadno u tekstu poziva je napomenuto da potpore nisu namijenjene sufinanciranju kupnje električnih bicikala i bicikala s pomoćnim električnim motorom.

Električna vozila moraju imati CO2 emisije onečišćenja iznosa 0 g/km, a plug-in hibridna vozila do najviše 50 g/km.

Iako još uvijek nisu poznati uvjeti za dodjelu potpora za pravne osobe, u prošlom javnom pozivu, pravne osobe su uz vozila kategorije M1 i L1 - L7 mogle dobiti potporu za financiranje vozila za prijevoz tereta i putnika, kategorija M2, M3, N1, N2 i N3.

Uz sva već navedena ograničenja, ove godine je postavljeno novo ograničenje maksimalne vrijednosti automobila.

Za razliku od prošlih natječaja, ovog puta se potpora se dodjeljuje za automobile do maksimalne vrijednosti 50.000,00 EUR (uključujući popust i PDV).

Točan popis vozila koja je moguće kupiti uz sufinanciranje bit će poznat tek nakon što proizvođači, generalni zastupnici ili uvoznici motornih vozila Fondu dostave podatke.

Očekuje se kako će Fond u narednim danima objaviti javnim poziv za dodjelu potpora, nakon kojeg će biti poznati detalji o svim modelima vozila koja odgovaraju uvjetima natječaja.

Svi modeli vozila koji udovoljavaju uvjetima natječaja bit će objavljeni u popisu vozila.

Tražiš jeftin električni automobil? 

Pogledaj popis trenutno najjeftinijih električnih vozila.

Tko sve može sudjelovati i ostvariti pravo na sufinanciranje?


Kako Fond još nije objavio tekst javnog poziva za 2024. godinu, nisu poznati točni detalji o tome tko sve može ostvariti pravo na sufinanciranje.

No, pretpostavlja se kako će za fizičke osobe biti identični zahtjevi kao što su bili u javnom pozivu u 2022. godini.

To znači da potporu mogu ostvariti punoljetne fizičke osobe (građani) koje imaju prebivalište na području Republike Hrvatske.

Kao što sam već napomenuo, najavljeno je kako će se sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila za pravne osobe odvijati kroz zaseban javni poziv nakon što završi natječaj za fizičke osobe.

Prema informacijama iz prethodnog natječaja, pravne osobe koje će moći sudjelovati u pozivu mogu biti fizičke osobe (obrtnici i slobodna zanimanja), trgovačka društva i ustanove izvan javnog sektora, vjerske zajednice te neprofitne organizacije, osim udruga i zadruga koje:

  • imaju sjedište na području Republike Hrvatske,
  • nemaju nepodmirenih obveza javnih davanja prema potvrdi Porezne uprave,
  • nemaju poslovne račune u blokadi,
  • ostvaruju pravo na potporu sukladno Programu dodjele de minimis potpora (potpora male vrijednosti) u području zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, ne odnosi se na vjerske zajednice i neprofitne organizacije. 

Potporu neće moći ostvariti fizičke i pravne osobe koje imaju dospjelih nepodmirenih i/ili nereguliranih dugovanja prema Fondu ili ne ispunjavaju sve preuzete ugovorne obveze na temelju prijašnjih dodjela sredstava za sufinanciranje projekata od strane Fonda.

Postupak prijave za sufinanciranje kupnje električnih vozila


S obzirom na to da službeni javni poziv još uvijek nije objavljen, ne znaju se točni detalji, no pretpostavlja se kako će postupak prijave i dodjele potpora biti identičan prošlom javnom pozivu iz 2022. godine.

Fond je raspisao javni poziv za proizvođače, generalne zastupnike ili uvoznike motornih vozila, koji su Fondu prijavili svoja prodajna mjesta i modele vozila koji udovoljavaju uvjetima javnog poziva.

Nakon što budu poznati svi modeli vozila za koje je moguće dobiti potporu, potrebno je odabrati željeni model vozila.

Svi modeli automobila za koje je moguće dobiti potporu će biti objavljeni na web stranicama Fonda.

Prema odabranom modelu treba pronaći prodavača, tj. prodajno mjesto na kojem se vozilo prodaje.

U roku od 14 dana od objave javnog poziva za građane, prodavači prijavljuju sve zainteresirane građane Fondu.

Na prodajnom mjestu, prodavač će kroz posebnu aplikaciju za prijavu izvršiti prijavu i učitati svu potrebnu dokumentaciju (o potrebnoj dokumentaciji detaljnije pročitaj u nastavku teksta).

Nakon prijave, prodavač će ti dati potvrdu o rednom broju prijave i podatke za uplatu minimalnog predujma koji iznosi 7 % iznosa traženih sredstava od Fonda.

Primjerice, ako je iznos potpore koji se traži za potpuni električni automobil u maksimalnom iznosu 9.000,00 EUR, iznos predujma koji treba uplatiti je 630,00 EUR.

Prijava je uspješno dovršena tek po uplati predujma i unošenja dokaza o uplati predujma u aplikaciju za prijavu od strane prodavača.

Rok za uplatu predujma iznosi 8 dana od dana izdavanja potvrde o prijavi.

Po uspješno dovršenoj prijavi, na email ćeš dobiti potvrdu o uspješnoj prijavi.

Ako se prijava ne dovrši u navedenom roku, smatra se da je prijavitelj odustao od kupovine energetski učinkovitog vozila, te se rezervacija briše. 

Prodajno mjesto dužno je izvršiti povrat zaprimljenog obveznog minimalnog predujma prijavitelju u slučaju ako:

  • prijavitelj ne ostvari pravo na sredstva Fonda,
  • prijavitelj ostvari pravo na sredstva Fonda, ali u ugovorenom roku odustane od realizacije kupnje te sukladno ugovornim uvjetima raskine ugovor s Fondom,
  • prodajno mjesto ne isporuči vozilo unutar ugovorenog roka realizacije kupnje, osim u slučaju nastupa „više sile".

Potrebna dokumentacija za prijavu

Prijava fizičke osobe mora sadržavati sljedeću dokumentaciju:

  1. Obostrani sken važeće osobne iskaznice,
  2. Ponudu za kupnju vozila izdanu od strane prodajnog mjesta,
  3. Račun za predujam,
  4. Dokaz o primitku uplate obveznog minimalnog predujma na račun prodajnog mjesta.

Prijava pravne osobe mora sadržavati sljedeću dokumentaciju:

  1. Dokaz o registraciji, važeći na dan prijave na Poziv (izvod iz sudskog ili obrtnog registra ili registra obveznika poreza na dohodak za fizičke osobe koje se bave djelatnostima slobodnih zanimanja, a kojima su to osnovne djelatnosti i koje su po toj osnovi upisane u navedeni registar, odgovarajuće rješenje/potvrdu nadležnih tijela o obavljanju djelatnosti, dokaz o upisu u odgovarajući registar za obavljanje djelatnosti, dokaz o upisu u Registar neprofitnih organizacija pri Ministarstvu financija, ili drugi primjenjivi dokument),
  2. Potvrdu Porezne uprave o podmirenju obveza javnih davanja, ne stariju od 30 dana od dana prijave na Poziv,
  3. Izjavu prijavitelja pod materijalnom i kaznenom odgovornošću, potpisanu i, ako je primjenjiva, ovjerenu od odgovorne/ovlaštene osobe, o:
    1. korištenju PDV-a u računima za utvrđivanje Fondu opravdanih troškova kao pretporeza u obračunskom razdoblju,
    2. osiguranju vlastitih sredstava za provedbu projekta,
  4. Izjavu o primljenim potporama, potpisanu i, ako je primjenjivo, ovjerenu od odgovorne/ovlaštene osobe podnositelja prijave, ne odnosi se na vjerske zajednice i neprofitne organizacije,
  5. Izjavu prijavitelja da ne podliježe kriterijima neprihvatljivosti, potpisanu i, ako je primjenjiva, ovjerenu od odgovorne/ovlaštene osobe podnositelja prijave, ne odnosi se na vjerske zajednice i neprofitne organizacije,
  6. Ponudu za kupnju vozila izdanu od strane prodajnog mjesta,
  7. Račun za predujam,
  8. Dokaz o primitku uplate obveznog minimalnog predujma na račun prodajnog mjesta.

Fond pridržava pravo traženja dostave dodatne dokumentacije po potrebi.

Obrada prijave

Nakon uspješno dovršene prijave Fond će provjeriti podatke i dokumentaciju iz prijave.

U slučaju nepotpune ili neispravne dokumentacije, Fond može zatražiti dopunu prijave, dodatnu dokumentaciju ili pojašnjenje.

U slučaju izmjene ili dopune, prijava dobiva novi redni broj koji se tada smatra rednim brojem podnošenja prijave. 

Pojašnjenje prijave na traženje Fonda ne utječe na redni broj prijave.

Vrlo je bitno prilikom prijave točno ispuniti prijavu i poslati sve tražene dokumente kako ne bi došlo do potrebe za dopunom i izmjenom, tj. dobivanjem novog rednog broja.

U slučaju nedostavljanja dopune ili pojašnjenja u zadanom roku, smatrat će se da je prijavitelj odustao od prijave. 

Ispravne prijave se razmatraju prema rednom broju zaprimanja.

Potpisivanje ugovora i isplata sredstava potpore

Prijave koje udovoljavaju svim uvjetima iz poziva bit će poredane prema rednom broju zaprimanja.

Istim redoslijedom će Fond s prijaviteljima sklopiti ugovore o sufinanciranju, sve dok sva sredstva za sufinanciranje ne budu potrošena.

U slučaju da si odabran za dobivanje potpore, preporučenom poštom na svoju adresu dobiti ćeš odluku i ugovor o sufinanciranju

Ugovor bez odlaganja potpisanog trebaš dostaviti Fondu.

Sredstva će ti biti jednokratno isplaćena u roku 30 dana od kad Fond zaprimi potpunu dokumentaciju za isplatu.

Dokumentacija potrebna za isplatu koju je potrebno dostaviti Fondu:

  • zahtjev za isplatu sredstava,
  • račun za kupljeno vozilo,
  • dokaz o plaćanju računa za vozilo u cijelosti ili potvrda banke (npr. uplatnica, ili potvrda banke)
  • ugovor o kreditu ili financijskom leasingu (u slučaju nabave vozila putem kredita ili financijskog leasinga),
  • potvrdu o sukladnosti pojedinačno pregledanog vozila ili Izjavu o sukladnosti vozila, izdanu i ovjerenu od strane ovlaštenog ispitnog mjesta,
  • presliku prometne dozvole kupljenog vozila (podaci o vlasniku/korisniku vozila moraju odgovarati podacima o podnositelju prijave odnosno korisniku). 

Zahtjev fizičke osobe dodatno mora sadržavati dokument kojim se dokazuje IBAN korisnika (preslika kartice računa na kojoj je vidljiv IBAN ili izvadak o stanju i prometu po transakcijskom računu ili pisana potvrda banke o IBAN-u).

Zahtjev pravne osobe koja je primatelj subvencije dodatno mora sadržavati izjavu o primljenim potporama, potpisanu i, ako je primjenjiva, ovjerenu od odgovorne/ovlaštene osobe korisnika, ne stariju od 30 dana od dana dostavljanja dokumentacije za isplatu. 

Krajnji rok za realizaciju kupnje vozila i dostavu zahtjeva za isplatu s potpunom dokumentacijom u Fond je 31. prosinca 2024. godine.

U slučaju prekoračenja navedenog roka korisnik gubi pravo na sredstva Fonda.

Fond dozvoljava u roku za realizaciju kupnje vozila promjenu opreme vozila dok promjena marke i modela nije dozvoljena

Korisnik bespovratnih sredstava Fonda u obvezi je zadržati u vlasništvu/korištenju sufinancirana vozila dvije godine od datuma prve registracije istih. 

Fond u navedenom razdoblju pridržava pravo provedbe kontrole vlasništva/korištenja sufinanciranih vozila. 

U slučaju da se kontrolom utvrdi nepridržavanje navedenih uvjeta od strane korisnika, Fond pokreće postupak povrata cjelokupnog iznosa isplaćenih bespovratnih sredstava, uvećanog za zakonske zatezne kamate.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!