Početna Blog Prijepis i prijenos vlasništva vozila (postupak i cijena u 2024)

Prijepis i prijenos vlasništva vozila (postupak i cijena u 2024)

U ovom blog postu ćeš saznati sve što trebaš znati o prijepisu, tj. prijenosu vlasništva vozila nakon kupoprodaje ili darivanja.

Osobno sam nedavno sudjelovao u nekoliko kupoprodaja vozila zbog čega sam iz prve ruke imao priliku proći kroz postupak prijepisa vozila iz perspektive, i kupca, i prodavača.

Osim toga, kontinuirano pratim novu regulativu i pravilnike kako bi ovaj vodič uvijek bio ažuriran s najnovijim podacima i cijenama.

Nastavi čitati.

Sadržaj

  1. Što je prijepis ili prijenos vlasništva vozila?
  2. Kada se radi prijepis ili promjena vlasništva vozila?
  3. Gdje se može napraviti promjena vlasništva vozila?
  4. Postupak prijenosa vlasništva vozila
  5. Potrebni dokumenti za prijenos vlasništva vozila
  6. Troškovi prijenosa vlasništva vozila

Što je prijepis ili prijenos vlasništva vozila?

Prijepis ili prijenos vlasništva vozila je postupak u kojem se vlasništvo vozila prebacuje s jedne fizičkih ili pravne osoba na drugu.

Vozilo može imati jednog ili više vlasnika.

Prijenos vlasništva vozila u pravilu se sastoji od odjave vozila s prethodnog vlasnika i zatim prijave vozila na novog vlasnika.

Kada se radi prijepis ili promjena vlasništva vozila?


Najčešći slučaj promjene vlasnika vozila je nakon kupoprodaje vozila.

Osim prilikom kupoprodaje, promjena vlasništva vozila radi se i prilikom darivanja vozila, odnosno nakon potpisivanja darovnog ugovora.

Zakonski rok da novi vlasnik napravi prijepis vozila na sebe je 15 dana od potpisivanja kupoprodajnog ili darovnog ugovora.

Preporuka je da se prodavač i kupac odmah nakon potpisanog ugovora o kupoprodaji zajedno upute u najbližu stanicu za tehnički pregled i naprave prijepis vozila na novog vlasnika.

Razlog tomu je što se često dogodi da novi vlasnik vozila zanemari ili zaboravi napraviti prijepis vozila u roku 15 dana od kupoprodaje i riskira plaćanje kazne.

S drug strane, kupcu je bitno da novi vlasnik što prije prebaci vlasništvo vozila kako bi izbjegao potencijalne probleme i plaćanje kazni za prometne prekršaje koje napravi novi vlasnik.

Ako novi vlasnik vozila ne registrira vozilo na svoje ime ili ga ne odjavi u propisanom roku, osoba na koju je vozilo registrirano (stari vlasnik) može stanici za tehnički pregled vozila podnijeti zahtjev da rješenjem ukine registraciju vozila.

Gdje se može napraviti promjena vlasništva vozila?


Promjena vlasništva vozila ili prijepis se može napraviti u bilo kojoj stanici za tehnički pregled vozila unutar registracijskog područja prebivališta trenutnog (novog) vlasnika vozila.

Primjerice, ako prodavač iz Zagreba prodaje vozilo kupcu iz Rijeke, prijenos vlasništva vozila bi se u pravilu trebao napraviti u stanici za tehnički pregled u Rijeci ili bilo kojoj drugoj stanici za tehnički pregled vozila koja se nalazi u RI registracijskom području.

Promjena vlasništva se može obaviti i u stanicama za tehnički pregled izvan registracijskog područja prebivališta odnosno sjedišta vlasnika vozila.

Primjerice, prijepis vlasništva se može napraviti u stanici za tehnički pregled prebivališta prethodnog vlasnika (prodavatelja).

U tom slučaju, potrebno se minimalno 30 dana ranije pisanim zahtjevom najaviti stanici za tehnički pregled u kojoj se planira obaviti prijenos vlasništva.

Na temelju vlastitog iskustva prodaje i kupovine nekoliko rabljenih vozila, mogu potvrditi da iako to zakon nalaže, nikad prije prijepisa nisam morao prethodno najaviti svoj dolazak u stanicu za tehnički pregled.

Još jednom ponavljam, da bi se izbjegli potencijalni budući problemi, preporučuje se da se kupac i prodavatelj odmah po sklopljenom kupoprodajnom ugovoru upute u najbližu stanicu za tehnički pregled, te naprave promjenu vlasništva vozila.

Postupak prijenosa vlasništva vozila


Postupak prijenosa vlasništva vozila je vrlo jednostavan i traje svega nekoliko minuta.

Iako promjenu vlasništva vozila kupac može napraviti samostalno, idealno bi bilo da prodavatelj također bude nazočan u trenutku prijepisa.

Za to postoje dva valjana razloga.

Prvi, da se prodavatelj uvjeri da je kupac promijenio vlasništvo vozila kako mu potencijalno ne bi bile naplaćene kazne za parkiranje i prometne prekršaje koje napravi novi vlasnik.

Dok se ne promijeni vlasništvo u stanici za tehnički pregled, iako je potpisan kupoprodajni ugovor, u MUP-u se kao vlasnik vozila još uvijek vodi prodavatelj.

Drugi, da u slučaju greške u podacima ili bilo kakvih problema s ugovorom, može s prodavateljem razriješiti situaciju i osigurati pravovremen prijepis vozila.

Kada novi vlasnik u stanici za tehnički pregled zatraži prijenos vlasništva, djelatnik će ga zatražiti potrebne dokumente (popis potrebnih dokumenata pročitaj u nastavku teksta).

Prvi korak u promjeni vlasništva vozila je odjava vozila s prethodnog vlasnika vozila (s prodavatelja).

Ako kupac ne zadržava registarske pločice koje se trenutno nalaze na vozilu, potrebno ih je skinuti s vozila i predati djelatniku stanice za tehnički pregled.

Nakon što je vozilo odjavljeno, slijedi postupak prijave vozila na novog vlasnika.

Ako vozilo prije odjave nije imalo važeću prometnu dozvolu, potrebno je napraviti tehnički pregled i registraciju vozila.

Zadnji uvjet za prijavu vozila na novog vlasnika je plaćanje troškova prijenosa čiji iznos ovisi o vrsti, starosti i snazi vozila.

Po završetku prijepisa, novi vlasnik dobiva novu prometnu dozvolu, u slučaju zamjene registarskih pločica, nove registarske pločice.

Nastavi čitati i saznaj koja dokumentacija je potrebna za prijepis vozila i kako izračunati točan iznos troškova prijepisa.

Potrebni dokumenti za prijenos vlasništva vozila


Da bi se kupac vozila upisao kao novi vlasnik vozila, potrebna je sljedeća dokumentacija:

  • dokaz o vlasništvu vozila (račun, kupoprodajni ugovor, darovni ugovor, pravomoćno rješenje suda i sl.),
  • prometna dozvola,
  • dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila (ako je istekla valjanost prometne dozvole),
  • dokaz o plaćenim propisanim obvezama (porez, upravna pristojba), i
  • osobni identifikacijski dokument (osobna iskaznica ili putovnica).

Kod kupoprodaje vozila, dokazom o vlasništvu vozila smatra se originalni kupoprodajni ugovor vozila.

Ugovor o kupoprodaji motornog vozila potpisan između prodavatelja i kupca za potrebe prijepisa vozila ne mora biti ovjeren kod javnog bilježnika.

Prodavatelj prilikom kupoprodaje kupcu predaje važeću prometnu dozvolu vozila koja predstavlja dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila.

Ako je vozilo odjavljeno i nema važeću prometnu dozvolu, prije postupka prijepisa vozilo mora proći tehnički pregled, imati važeću policu osiguranja od automobilske odgovornosti i proći postupak registracije.

Dokaz o plaćenim propisanim obvezama je dokument kojeg kupac dobiva od šalterskog radnika prilikom prijepisa, nakon što plati troškove upravne pristojbe (više od troškovima pročitaj u nastavku teksta).

Ako vlasnik dokazuje vlasništvo nad vozilom darovnim ugovorom, a vozilo mu nije darovalo dijete, roditelj ili supružnik, umjesto upravne pristojbe, dužan je platiti 4 % poreza na katalošku vrijednost vozila.

Prijepis vozila može napraviti isključivo osoba čije se ime i OIB  nalazi na kupoprodajnom (ili darovnom) ugovoru, a to dokazuje predočenjem svoje osobne iskaznice ili putovnice.

Ako vlasnik vozila iz nekog razloga ne može samostalno obaviti prijepis, to umjesto njega, uz punomoć, može napraviti netko drugi.

Troškovi prijenosa vlasništva vozila


Ukupni troškovi prijenosa vlasništva vozila u pravilu se sastoje od:

  • troškova odjave vozila, 
  • troškova upravne pristojbe ili poreza,
  • troškova registarskih pločica, i
  • troškova izdavanja nove prometne dozvole.

Troškove prijepisa vozila u pravilu plaća kupac, tj. novi vlasnik vozila, no ugovorom o kupoprodaji vozila može biti definirano drugačije.

Troškovi odjave vozila

Administracijski troškovi odjave vozila plaćaju se stanici za tehnički pregled, a iznose 1,90 EUR.

Troškovi upravne pristojbe ili poreza


Upravna pristojba je naknada koja se plaća prilikom stjecanja vlasništva vozila (automobila i motocikla).

Stjecanjem vlasništva nad vozilom smatra se kupoprodaja ili dobivanje vozila darovnim ugovorom.

Upravna pristojba se ne plaća:

  • kada se kupuje vozilo od pravne osobe (na vozilo za koje je već plaćen porez),
  • kada se prepisuje darovnim ugovorom od roditelja, djeteta ili bračnog partnera,
  • za sanitetska vozila, dostavnih vozila i vozila posebno prilagođena za prijevoz osoba s invaliditetom te pick-up vozila s dvostrukom kabinom,
  • za vozila koja se pokreću na električni pogon,
  • za vozila čija emisija ugljičnog dioksida iznosi 0 g/km, i
  • za vozila starija od 30 godina i svrstana su u kategoriju starodobnih vozila (oldtimeri).

Kod darovnog ugovora od osobe koja nije roditelj, dijete ili supružnik ne plaća se upravna pristojba, ali se plaća 4 % poreza na katalošku vrijednost vozila.

Proze na katalošku vrijednost vozila u nekim situacijama može biti veći od upravne pristojbe pa se u određenim situacijama zbog smanjenja troškova prijepisa više isplati kupoprodaja vozila.

Iznos upravne pristojbe može se vrlo lako izračunati, a ovisi o starosti vozila i jačini motora.

Trošak upravne pristojbe za automobile

Za izračun točnog iznosa upravne pristojbe za automobile potrebno je pomnožiti snagu vozila u kW s iznosom u eurima po kW u ovisnosti o godini starosti (iz tablice ispod).

Godina starosti motornog vozila utvrđuje se prema godini proizvodnje motornog vozila.

Trošak upravne pristojbe za automobile izračunava se po formuli:

Upravna pristojba = snaga (kW) x iznos u ovisnosti o godini starosti po kW (EUR)

Primjerice, za automobil starosti 2 godine snage motora 110 kW, trošak upravne pristojbe pri promjeni vlasništva iznosio bi 656,70 EUR (5,97 x 110).

Godine starosti

Iznos u eurima po kW

≤ 1

6,64

2

5,97

3

5,31

4

4,65

5

3,98

6

3,32

7

2,65

8 – 10

1,99

11 – 14

1,33

15 – 18

0,66

19 – 20

0,40

21 – 30

0,13

Trošak upravne pristojbe za motocikle, mopede i bicikle

Za izračun točnog troška upravne pristojbe za motore i bicikle potrebno je pomnožiti zapremninu motora u cm3 s iznosom u eurima po cm3 u ovisnosti o godini starosti (iz tablice ispod).

Trošak upravne pristojbe za motocikle izračunava se po formuli:

Upravna pristojba = zapremnina motora (cm3) x iznos u ovisnosti o godini starosti po cm3 (EUR)

Godine starosti

Iznos u eurima po cm3

≤ 1

0,40

2

0,37

3

0,32

4

0,27

5 – 7

0,21

8 – 10

0,16

11 – 14

0,11

15 – 18

0,05

19 – 20

0,03

21 – 30

0,01


Troškovi registarski pločica


Kada novi vlasnik prilikom prijepisa mijenja registarske pločice dužan je platiti naknadu za registarske pločice i administrativnu naknadu za izdavanje registarskih pločica.

Naknada za registarske pločice ovisi o vrsti vozila, vrsti registarskih pločica i brzini izrade, a kreće se od 5,00 do 265,45 EUR.

Administrativna naknada za izdavanje registarskih pločica iznosi 2,29 EUR.

Troškovi izdavanja nove prometne dozvole

Naknada za zamjenu ili izdavanje nove prometne dozvole iznosi 6,86 EUR.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!