Početna Blog Što je mrtvi kut? - Zašto i kako ga provjeravamo?

Što je mrtvi kut? - Zašto i kako ga provjeravamo?

U ovom blog postu ti donosim sve što trebaš znati o “mrtvom” kutu.

Do kraja teksta ćeš znati što je to “mrtvi” kut i gdje se točno nalazi u odnosu na tvoje vozilo.

Još bitnije, bit ćeš svjestan važnosti provjeravanja “mrtvog” kuta i naučit ćeš pravilan način provjere “mrtvog” kuta.

Nastavi čitati.

Sadržaj

  1. Što je to “mrtvi kut” i gdje se nalazi?
  2. Zašto provjeravamo “mrtvi” kut?
  3. Kada treba provjeravati “mrtvi” kut?
  4. Kako pravilno provjeriti skriveno područje “mrtvog” kuta?
  5. Ostala nevidljiva područja (“mrtvi” kutevi) oko vozila
  6. Pomagala i sustavi za otkrivanje područja “mrtvog” kuta
  7. Opasnost “mrtvog” kuta kod drugih vozila
  8. Česta pitanja i odgovori

Što je to “mrtvi kut” i gdje se nalazi?


“Mrtvi” kut je, prema definiciji, vozačevom pogledu skriveno područje oko vozila.

Pažljivo promatrajući definiciju možemo zaključiti kako je napisana vrlo generalno ostavljajući za sobom mnoštvo neodgovorenih pitanja:

  • Da li je “mrtvi” kut jedna površina ili ih ima više?
  • Gdje se te površne točno nalazi u odnosu na vozilo?
  • Kolike veličine je površina “mrtvog” kuta i što ju omeđuje?

Kada govorimo o “mrtvom” kutu, najčešće mislimo na područja s bočnih stražnjih strana vozila koja vozač ne može vidjeti  iz svog položaja za volanom gledajući u unutarnje i bočne vozačke retrovizore.

Ta područja vozač može vidjeti isključivo pomicanjem glave preko brade u lijevu ili desnu stranu pogledom kroz prozore na bočnim stranama vozila.

S obzirom na to da se drugi sudionici u prometu koji se nalaze u području “mrtvog” kuta ne mogu vidjeti u retrovizorima, prije obavljanja bilo koje radnje, vozači su dužni napraviti provjeru prometnih uvjeta koja uključuje i provjeru područja “mrtvog” kuta.

Iako kada raspravljamo o “mrtvom” kutu najčešće mislimo na skrivena područja s bočnih strana vozila, treba napomenuti da se “mrtvim” kutem ne smatraju isključivo ta bočna područja, već sva skrivena područja oko vozila.

Osim na bočnim stranama vozila, takva vozaču skrivena područja mogu se nalaziti ispred i iza vozila, i također ih nazivamo “mrtvi” kut.

Veličina i položaj područja “mrtvog” kuta razlikuje se i ovisi o modelu i dizajnu samog vozila.

“Mrtvi” kut kod automobila


Kod osobnih automobila najproblematičniji su “mrtvi” kutevi s bočnih strana vozila.

Uz bočne, kod nekih automobila pojavljuju se i “mrtvi” kutevi s prednje i stražnje strane vozila.

Proizvođači vozila su prepoznali opasnosti koje mogu nastati zbog “mrtvih” kuteva, pa ih koristeći suvremene tehnologije pokušavaju maksimalno smanjiti.

Jedan od načina koji značajno ublažava područje “mrtvog” kuta je postavljanje savijenih bočnih zrcala.

S druge strane, zbog abnormalne zakrivljenosti zrcala, pogledom u takva zrcala vozač dobiva iskrivljenu sliku zbog čega se ona ne bi smjela koristiti za procjenu udaljenosti i brzine drugih sudionika u prometu.

Neka bočna vozačka zrcala su toliko iskrivljena da neki proizvođači na njima ostavljaju pisanu poruku, kako bi svaki put kada se u njih pogleda, podsjetili vozače da ih se ne koriste za procjenu udaljenosti i brzine.

Bez obzira na sve pokušaje proizvođača niti uz svu suvremenu tehnologiju “mrtvi” kut nije moguće u potpunosti spriječiti.

“Mrtvi” kut kod teretnih vozila (npr. kamiona)


S povećanjem veličine vozila područje “mrtvog” kuta se eksponencijalno povećava.

Osim za vozače takvih velikih vozila, “mrtvi” kut jer vrlo opasan i za druge sudionike u prometu koji se kreću oko takvih vozila.

Zbog povećanih skrivenih područja, kretanje oko većih vozila je znatno rizičnije od kretanja oko manjih osobnih automobila.

S obzirom na svoju veličinu, oblik karoserije i nepostojanje unutarnjeg vozačkog zrcala teretna vozila imaju dodatna skrivena područja ispred i iza vozila.

Da bi se što više smanjila područja “mrtvog” kuta, kod takvih se vozila ugrađuje dodatna oprema koja pomaže i olakšava njihovu provjeru. 

Jedno od jeftinih, a vrlo efikasnih rješenja je ugradnja dodatnog para retrovizora koji su zakrenuti tako da otkrivaju ta kritična područja.

Bez obzira na to, svaki sudionik u prometu (vozač osobnog automobila, biciklist, pješak, itd.) dužan je, osim na druge sudionike i imovinu, paziti sam na sebe.

Kada se svojim vozilom krećemo u blizini drugih vozila, preporuka je izbjegavati poziciju u kojoj bi im se mogli naći u “mrtvom” kutu. 

To se posebno odnosi na kamione i druga teretna vozila kojima su skrivena područja znatno veća zbog čega je vozačima takvih vozila puno teže uočiti druge sudionike koji se kreću oko njih.

Zašto provjeravamo “mrtvi” kut?


Prema zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozač koji namjerava na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju vozilom ne smije započeti takvu radnju ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu ili imovinu.

Takve radnje mogu biti:

  • uključivanje u promet,
  • prestrojavanje,
  • mijenjanje prometne trake,
  • pretjecanje,
  • obilaženje, zaustavljanje, skretanje u desno ili lijevo, 
  • polukružno okretanje uz pomoć bočne ulice,
  • polukružno okretanje u raskrižju,
  • vožnja unatrag,
  • itd.

Također, prije započinjanja navedenih radnji vozač je dužan uvjeriti se da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu, vodeći pritom računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja.

Kazna zbog nepoštivanja prometnih propisa najmanja je posljedica za vozača zbog neprovjeravanja prometnih uvjeta u području “mrtvog” kuta.

Provjeru prometnih uvjeta, koja uključuje i provjeru “mrtvog” kuta bi prvenstveno trebali raditi zbog vlastite sigurnosti, sigurnosti ostalih sudionika u prometu i imovine.

Glavna svrha provjere “mrtvog” kuta (i općenito provjere prometnih uvjeta) nije uzaludno okretanje glavom da se zadovolji instruktora, ispitivača ili prometne propise.

Cilj provjere “mrtvog” kuta je uočavanje vozila ili imovine koja se u tom području nalaze kako ih ne bi ugrozili ili oštetili.

Ako uočimo neko vozilo, drugog sudionika u prometu ili imovinu u “mrtvom” kutu, trebamo pravovremeno odustati od namjeravane radnje ili na drugi način reagirati kako bi se spriječila prometna nesreća.

U slučaju da je situacija čista, tj. da smo se nakon provjere prometnih uvjeta i “mrtvog” kuta uvjerili kako u potpunosti na siguran način možemo izvršiti namjeravanu radnju, možemo nastaviti s izvođenjem te radnje.

Kada treba provjeravati “mrtvi” kut?

S obzirom na to da je “mrtvi” kut dio provjere prometnih uvjeta, provjeravamo ga svaki put kada provjeravamo prometne uvjete izvan vozila.

Prema tekstu iz zakona, prometne uvjete dužni smo provjeriti svaki put kada na cesti ili nekoj drugoj prometnoj površini namjeravamo napraviti neku radnju.

Fraza “neka radnja” u teoriji bi značila da provjeru radimo prije bilo koje radnje.

Naravno, to nema smisla jer bi većinu vremena tijekom vožnje radili isključivo provjere.

U praksi, provjeru prometnih uvjeta u pravilu radimo svaki put prije nego što vozilom planiramo promijeniti smjer kretanja.

Primjeri radnji prije kojih trebamo napraviti provjeru prometnih uvjeta navedene su u prethodnom poglavlju.

Kako pravilno provjeriti skriveno područje “mrtvog” kuta?


Provjera “mrtvog” kuta je zadnja provjera u postupku provjere prometnih uvjeta izvan vozila.

S obzirom na to da se skrivena područja “mrtvog” kuta koja trebamo provjeriti nalaze s bočnih stražnjih strana vozila, provjeravamo ih okretom glave preko ramena i pogledom kroz bočna stakla na vozilu.

Kod vozila koja nemaju stražnja bočna stakla (npr. radna vozila i kamioni), kod kojih fizičkim okretom glave nije moguće provjeriti područje “mrtvog” kuta, postavljaju se dodatna vanjska zrcala ili drugi suvremeni sustavi koji otkrivaju ta skrivena područja.

Ostala nevidljiva područja (“mrtvi” kutevi) oko vozila

Prijevod engleskog naziva za “mrtvi” kut (eng. blind spot) možda više odgovara pravom značenju tog pojma.

To u prijevodu znači “nevidljivo područje”.

Osim uobičajenih “mrtvih” kuteva na bočnim stranama vozila, postoje ona manja nevidljiva područja koja toliko ne primjećujemo tijekom uobičajene vožnje, no mogu biti problematična tijekom parkiranja ili vožnje unatrag.

Nevidljiva područja kod parkiranja vozila

Postoji uzak prostor tik uz vozilo koji vozač iz svoje pozicije tijekom vožnje, baš poput bočnih “mrtvih” kuteva, ne vidi.

Da stvar bude još gora, za razliku od bočnih “mrtvih” kuteva koje možemo provjeriti pogledom preko ramena, ovo usko skriveno područje nikako ne možemo vidjeti iz vozila.

Ako već neko vrijeme voziš u autoškoli ili si iskusan vozač, vjerojatno možeš pretpostaviti da se radi o uskom skrivenom pojasu koje se prostire cijelom dužinom oko automobila, a primjećujemo ga prilikom parkiranja vozila.

To područje posebno radi probleme kod parkiranja dugačkih i širokih vozila, pa nerijetko nakon što parkiramo vozilo, obilazimo ga i provjeravamo da li se u potpunosti nalazi unutar parkirnog mjesta.

Nevidljiva područja zbog karoserije vozila


Postoji još nekoliko uskih nevidljivih područja koja vozačima stvaraju probleme tijekom vožnje.

To su područja koja zaklanjaju dijelovi karoserije vozila između pojedinih prozora na vozilu.

Za takva nevidljiva područja nema nikakvih pomagala već je potrebno pomaknuti položaj glave ili cijeli automobil iz trenutne pozicije.

Na sreću, nevidljiva područja koja zaklanjaju spojevi karoserije nisu toliko velika i vrlo rijetko vozačima stvaraju probleme.

Nevidljiva područja ispred i iza teretnih vozila

Osim izrazito velikih bočnih “mrtvih” kuteva, teretna vozila imaju neuobičajeno velike “mrtve” kuteve neposredno ispred i iza vozila.

Područje neposredno ispred velikih teretnih vozila vozaču je nevidljivo zbog robusne konstrukcije samog vozila.

Područje iza teretnog vozila nevidljivo je zbog toga što su takva vozila namijenjena za prijevoz tereta koji se nalazi u stražnjem dijelu vozila ili u prikolici koju vuku za sobom.

Zbog toga vozači nemaju preglednost nad prostorom iza vozila, a ponekad niti nemaju ugrađeno unutarnje vozačko zrcalo.

Radi vlastite sigurnosti, kretanje neposredno ispred i iza teretnih vozila treba izbjegavati.

Pomagala i sustavi za otkrivanje područja “mrtvog” kuta


Proizvođači vozila svjesni su opasnosti zbog “mrtvog” kuta i drugih  skrivenih područja oko vozila.

Da bi povećali sigurnost prometa, proizvođači konstantno razvijaju i unaprjeđuju sustave koji smanjuju veličinu skrivenih područja i pomažu vozačima što lakše prepoznati i reagirati kada se u tim kritičnim pozicijama nalaze drugi sudionici u prometu ili imovina.

U nastavku pročitaj više o tehničkim rješenjima i opremi vozila koja ti može pomoći s problemom “mrtvog” kuta.

Zakrivljena bočna zrcala

Veličinu područja “mrtvog” kuta s bočnih strana vozila možemo znatno smanjiti pravilnim prilagođavanjem sjedala i bočnih vozačkih retrovizora.

Međutim, proizvođači vozila su se dosjetili kako dodatno smanjiti skrivena područja “mrtvog” kuta s bočnih strana vozila.

U većini vozila ugrađena su zrcala s ispupčenim krajevima koja povećavaju vidljivi prostor s bočnih strana vozila.

Zbog takvog ispupčenja, slika koju u njima vidimo može biti iskrivljena pa se bočna vozačka zrcala ne preporučuju za procjenu udaljenosti i brzine drugih sudionika u prometu.

Pomoćna ogledala za “mrtvi” kut


Ugradnja pomoćnih ogledala za smanjenje “mrtvog” kuta je jednostavno i vrlo efikasno rješenje kako doskočiti problemu “mrtvog” kuta kod većih vozila.

Radi se o tome da se uz uobičajena bočna zrcala ugrade dodatna manja zrcala koja su zakrenuta tako da otkrivaju područje “mrtvog” kuta.

S obzirom na velika skrivena područja, neka teretna vozila dolaze s već ugrađenim pomoćnim zrcalima za “mrtvi” kut.

Kod osobnih automobila to nije praksa no mogu se posebno kupiti i samostalno vrlo jednostavno ugraditi.

Sustav za uočavanje vozila u “mrtvom” kutu

Novi automobili i automobili viših klasa dolaze s ugrađenim sustavima za uočavanje vozila u “mrtvom” kutu.

Sustav detektira druge sudionike u prometu i imovinu u području “mrtvog” kuta uz pomoć senzora koji se nalaze s bočnih strana vozila.

Kada sustav zaključi da se netko približava ili nalazi u “mrtvom” kutu, vizualno ili zvučnim signalom upozorava vozača.

Upozorenje se najčešće očituje prikazom svjetlosnog ili trepćućeg simbola na ogledalu retrovizora.

Sustav je vrlo efikasan, no nerijetko je dio dodatne opreme vozila koju treba dodatno platiti što nekim kupcima može biti odbojno.

Parking senzori i kamere za parkiranje


Kao što i sam naziv govori, parkirni senzori i kamere za parkiranje služe za bolju preglednost nevidljivog uskog pojasa uz rub automobila koje nam stvara problem tijekom parkiranja i manevriranja vozilom kroz uske prolaze.

Ovo nevidljivo područje posebno je problematično kod dugačkih i širokih vozila, najčešće viših klasa, koja dolaze opremljena ovom opremom.

Parking senzori i kamere postavljeni su s prednje i stražnje strane vozila.

Parking senzori uz pomoć elektromagnetskih valova detektiraju prepreke i zvučnim signalom upozoravaju vozača o udaljenosti do prepreka.

Parking kamere služe za prijenos slike iz okoline do vozača u kabini dajući mu mogućnost vizualne procjene udaljenosti do prepreke.

Niže klase vozila često su opremljene isključivo parking senzorima, dok više klase zvučni signal  senzora upotpunjuju vizualnim prikazom od kamere koja dodatno poboljšava iskustvo vožnje.

Ova oprema je izrazito efikasna i korisna, no nerijetko izostavljena prilikom kupnje vozila zbog toga što se dodatno naplaćuje.

Opasnost “mrtvog” kuta kod drugih vozila

Trebamo znati prepoznati položaj “mrtvog” kuta kod drugih vozila i pokušati ga izbjegavati kad god je to moguće.

Najčešća prometna nesreća uzrokovana neprovjeravanjem područja “mrtvog” kuta je prilikom skretanja.

Vodi računa o tome da veća vozila imaju znatno veća skrivena područja od osobnih automobila.

Teretna vozila imaju znatno veće “mrtve” kuteve od osobnih automobila, osobito na desnoj strani vozila.

Najčešća nesreća zbog “mrtvog” kuta kod teretnih vozila događa se prilikom prestrojavanja iz jedne u drugu traku tijekom kojeg dolazi do udara u osobno vozilo koje se nalazi u skrivenom području.

Tijekom vožnje obrati pažnju na područja “mrtvih” kuteva drugih vozila i kad god je to moguće, zbog vlastite sigurnosti, izađi iz tih skrivenih područja.

Česta pitanja i odgovori

Koliko dugo treba gledati “mrtvi” kut?

Onoliko dugo dok ne shvatiš informaciju na kojoj ćeš bazirati svoju odluku nastaviti obavljanja radnje ili ne.

Drugim riječima, dok se ne uvjeriš da je obavljanje planirane radnje sigurno ili ustanoviš da se u “mrtvom” kutu nalazi neki sudionik u prometu ili imovina.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!