Početna Blog Prilagođavanje sjedala, upravljača i vozačkih ogledala

Prilagođavanje sjedala, upravljača i vozačkih ogledala

U ovom blog postu ću ti objasniti kako pravilno prilagoditi sjedalo, upravljač i vozačka ogledala u automobilu.

Na prvu pomisao ovo možda zvuči pomalo trivijalno i totalno nebitno.

No, pravilno postavljanje je izuzetno bitno jer znatno povećava sigurnost i udobnost tijekom vožnje, te smanjuju rizik prometne nesreće i nastanka ozljeda.

U nastavku saznaj kako korak po korak podesiti sjedalo, upravljač i vozačka ogledala baš po sebi.

Nastavi čitati.

Sadržaj

  1. Prilagođavanje sjedala, upravljača i vozačkih ogledala
  2. Video: Prilagođavanje sjedala, upravljača i ogledala
  3. Prilagođavanje sjedala
  4. Prilagođavanje upravljača (volana)
  5. Prilagođavanje vozačkih ogledala (retrovizora)
  6. Bonus: Pravilno vezanje sigurnosnog pojasa

Prilagođavanje sjedala, upravljača i vozačkih ogledala

Neovisno o tome jesi li iskusan vozač ili početnik, moraš znati kako pravilno prilagoditi sjedalo, upravljač i vozačka ogledala.

Pravilno prilagođena sjedala, upravljač i vozačka ogledala su osnovni preduvjet za sigurnu i ugodnu vožnju u automobilu.

Upravo iz tog razloga se ova prilagođavanja u autoškoli uče već na prvom satu s instruktorom, a uvježbavaju sve do izlaska na ispit.

Ovo su neke od najbitnijih prednosti pravilno namještenog sjedala, upravljača i ogledala:

  • bolja upravljivost automobilom,
  • manji umor tijekom dugih vožnji,
  • bolja preglednost izvan automobila i smanjeni “mrtvi” kutevi,
  • smanjen rizik od nastanka ozljeda za vrijeme vožnje i kod prometne nezgode, i
  • smanjen rizik od ozljede zbog otvaranja zračnog jastuka.

Sjedalo, upravljač i ogledala moraju biti podešeni tako da osiguraju sigurnu i ugodnu vožnju, dobru preglednost izvan vozila, te vidljivost svih bitnih podataka na instrument ploči.

Prije nego što kreneš, također moraš znati kako je vrlo bitan redoslijed prilagođavanja jer prilagodba svakog sljedećeg elementa ovisi o onom prethodnom.

Pravilan redoslijed je takav da se prvo prilagođava sjedalo (udaljenost, naslon, visina, naslon za glavu), zatim položaj upravljača i na kraju položaj unutarnjeg i vanjskih ogledala.

Pa krenimo redom!

Video: Prilagođavanje sjedala, upravljača i vozačkih ogledala

Prilagođavanje sjedala

Sjedalo se prilagođava dok je automobil ugašen i osiguran od nekontroliranog kretanja.

Mogućnosti podešavanja sjedala ovise o proizvođaču, klasi i opremljenosti automobila.

Ovo su najčešće mogućnosti prilagođavanja sjedala:

  • prilagođavanje po udaljenosti od upravljača i papučica,
  • prilagođavanje po visini od podloge,
  • prilagođavanje nagiba naslona sjedala,
  • prilagođavanje naslona za glavu, i
  • prilagođavanje potpore za lumbalnu kralježnicu.

Kontrole za prilagođavanje sjedala mogu biti mehaničke i električne.

Električne kontrole, kod vozila viših klasa, često dolaze s dodatnom funkcionalnošću memoriranja postavki prilagodbe sjedala. 

Funkcija memoriranja postavki sjedala omogućuje da se na pritisak gumba pohrane trenutne postavke položaja sjedala, te ponovno na zahtjev povrate i sjedalo automatski postave u željenu poziciju.

Prilagođavanje udaljenost sjedala (naprijed - natrag)


Kod sjedala s mehaničkim kontrolama, udaljenost sjedala podešava se povlačenjem metalne ručice ispod sjedala, te fizičkim pomicanjem sjedala naprijed i natrag.

Kod sjedala s električnim kontrolama sjedalo se pomiče unaprijed i unatrag pritiscima na gumbe koji su najčešće pozicionirani s bočne strane sjedala prema vratima.

Udaljenost sjedala od kontrolne ploče i pedala idealna je kada, dok sjediš uspravno naslonjen na sjedalo, možeš bez naprezanja pritisnuti papučicu spojke skroz do kraja.

Kod vozila s automatskim mjenjačem, papučicu gasa.

Ako ne možeš skroz do kraja pritisnuti papučicu spojke ili gasa, pomakni sjedalo prema naprijed.

Pripazi na to da se tijekom pritiskanja papučice do kraja, ne smije podizati kuk (stražnjica) sa sjedala.

Pritisak od početka do kraja treba biti ugodan i uz minimalni pomak ostatka tijela vozača.


Sjedalo treba pomaknuti prema naprijed ako je noga prilikom stiskanja papučice u potpunosti ispružena.

Kada je papučica u potpunosti pritisnuta, noga mora biti malo savijena u koljenu.

S druge strane, sjedalo treba udaljiti kada je noga previše savijena dok papučica nije pritisnuta, tj. kada je koljeno znatno povišeno od tla u odnosu na but i kuk noge.

Prilikom prebacivanja noge s papučice gasa na papučicu kočnice, koljeno ne smije udarati o upravljač.

Tada je potrebno udaljiti sjedalo ili podignuti upravljač prema gore (podešavanje upravljača objašnjeno je u nastavku teksta).

Prilagođavanje visine sjedala (gore - dolje)


Većina suvremenih automobila ima mogućnost prilagodbe visine sjedala.

Visina sjedala najčešće se prilagođava pritiskom i povlačenjem ručice koja se nalazi na bočnoj strani sjedala prema najbližim vratima.

Visinu sjedala treba podesiti za što veću preglednost iz vozila kroz vjetrobransko staklo.

Preglednost je najbolja kada su oči vozača pozicionirane u visini unutarnjeg zrcala.

Ta visina bi trebala biti dovoljna da vozač jasno može vidjeti cestu preko volana, ali ne previsoka da glava dotiče strop vozila. 


Idealna visina sjedala je visina pri kojoj vozač pogledom kroz vjetrobran može vidjeti oznake na kolniku ispred vozila i svjetla na horizontalno postavljenom semaforu iznad vozila.

Ta će visina sjedala nakon podešavanja unutarnjeg zrcala osigurati preglednost iza vozila kroz zadnje staklo (podešavanje zrcala je objašnjeno u nastavku teksta).

Nakon što je visina sjedala podešena, ponovno do kraja pritisnemo papučicu spojke (ili gasa kod vozila s automatskim mjenjačem) radi provjere da je udaljenost i dalje optimalna.

Prilagođavanje nagiba naslona sjedala


Kod vozila s mehaničkim kontrolama, nagib naslonjača se podešava na kotač koji se na donjem dijelu naslona s bočne strane sjedala prema najbližim vratima.

Kod vozila s električnim kontrolama sjedala, podešavanje nagiba naslona sjedala izvodi se pritiskom na gumbe koji se također nalaze na bočnoj strani sjedala prema najbližim vratima.

Nagib naslona sjedala je nagib kada je naslon postavljen pod kutem od oko 100-110 stupnjeva u odnosu na tlo.

Takav nagib naslonjača rasteretit će opterećenje vertikalno opterećenje na kralješke kralježnice.

Idealan nagib naslona sjedala ovisi o dužini ruku vozača.

Kod idealne pozicije naslona sjedala, kada je vozač u potpunosti naslonjen i ruke su ispružene naprijed prema upravljaču, zapešća ruku bi trebala dodirivati gornji rub upravljača.


Upravljač treba biti postavljen tako da možete držati ruke na njemu s blago savijenim laktovima.

Ako zamislimo da je upravljač sat i vozač postavi ruke na pozicije 9 i 3 sata, ruke ne bi smjele biti ispravljene, već blago opuštene.

Takav položaj naslona i ruku će omogućiti ugodno i pravovremeno okretanje upravljača tijekom vožnje isključivo pomicanje ruku, bez pomicanje ramena i leđa prema naprijed.

Ruke ne bi smjele biti jako savijene da ograničavaju vozača u okretanju upravljača.

Osim toga, treba osigurati dovoljnu udaljenost (minimalno 25 cm) vozača od upravljača kako ne bi došlo do ozljede prilikom otvaranja zračnog jastuka u slučaju prometne nesreće.

Kada podesiš naslon sjedala, ponovno provjeri jesu li udaljenost i visina sjedala optimalne.

Prilagođavanje naslona za glavu


Naslon za glavu prilikom prilagođavanja sjedala često ignoriramo, no naslon za glavu je izuzetno važno dobro prilagoditi.

Pravilno podešen naslon za glavu umanjit će ozljedu vratne kralježnice kod prometne nesreće zbog udara vozila sa stražnje strane.

Idealna postavka naslona za glavu je pozicija u kojoj je razina najisturenijeg dijela glava u istoj razini s najisturenijim dijelom naslona za glavu.

U toj poziciji je udaljenost između glave i naslonjača minimalna što će kod udara ublažiti udarac i trzaj glave, te smanjiti vjerojatnost nastanka ozljede vratne kralježnice.

Prilagodba potpore za lumbalni dio kralježnice


Potpora za lumbalni dio kralježnice uglavnom imaju noviji automobili.

To je funkcija koja se nalazi unutar naslonjača sjedala u ravnini donjeg dijela leđa (lumbalni dio kralježnice).

Kako sam naziv govori, ovo je isključivo potpora za lumbalni dio kralježnice pa tako treba biti i podešena.

Potpora za lumbalni dio kralježnice postavlja se do te mjere da aktivacija potpore ispuni prazan prostor lumbalnog tijela kralježnice dok je vozač u potpunosti naslonjen u sjedalu.

Memoriranje postavki sjedala

U slučaju kada više osoba vozi jedan automobil pojavljuje se problem da je potrebno svaki put kada se promjeni vozač iznova podešavati sjedalo.

Neki noviji automobili i automobili više klase imaju funkcionalnost memoriranja postavki sjedala.

U tom slučaju se preporučuje memorati postavke pozicije sjedala kako ne bi svaki put kada netko drugi vozi automobil imali potrebu ponovno namještati sjedalo.

Gumbi za memoriranje sjedala najčešće se nalaze na najbližim vratima ili na bočnoj strani sjedala prema najbližim vratima.

Postavke sjedala se pohranjuju tako da se gumb za memoriranje pritisne i drži nekoliko sekundi, a vraćaju tako da se gumb pritisne jedanput.

Prilagođavanje upravljača (volana)


U većini automobila upravljač je moguće podešavati po pravcu pomicanjem lijevo, desno, gore dolje i po dubini pomicanjem prema sebi i od sebe.

Preporučena pozicija upravljača je pozicija kada se on nalazi u sredini gore pomaknut skroz u dubinu što dalje od vozača.

Prilagođavanje upravljača po pravcu (lijevo, desno, gore ili dolje) preporučuje se onda kada iz trenutne pozicije vozač ne vidi sve informacija na instrument ploči.

Pomicanjem upravljača gore i dolje pronađi optimalnu poziciju u kojoj je preglednost instrument ploče, a posebno onih najbitnijih instrumenata poput brzinomjera i broja okretaja motora, najbolja.

Dubina upravljača mora biti takva da vozač, kao što je već spomenuto u tekstu ranije, zapešćima opušteno ispruženih ruku dodiruje vrh upravljača, te da se prilikom okretanja upravljača ne mora naginjati prema naprijed.

Također, upravljač mora biti dovoljno udaljen od vozača tako da ga ne ograničava prilikom okretanja upravljača, te kako ne bi došlo do ozljede nakon otvaranja zračnog jastuka prilikom prometne nezgode.


Prilagođavanje vozačkih ogledala (retrovizora)

Vozačka ogledala (retrovizori) se prilagođavaju tek nakon što se prilagodi sjedalo.

Ako prethodno nije prilagođeno sjedalo, vrati se na početak teksta i kreni s podešavanjem sjedala.

Ispravno postavljena ogledala osigurat će da vozač sjedeći u svom sjedalu u što manje pokreta glave ima preglednost na prometno situacijom koja se odvija iza i s bočnih strana vozila.

Unutarnje vozačko ogledalo


Unutarnje ogledalo prilagođava se mehanički pomicanjem rukama.

Možemo ga zakretati oko središnje točke u svim smjerovima (lijevo, desno, gore i dolje).

Unutarnje ogledalo vozaču daje preglednost nad prometnom situacijom iza vozila kroz stražnje staklo.

Unutarnje ogledalo treba postaviti tako da se iz sjedeće pozicije vozača tijekom vožnje pogledom u unutarnje ogledalo u potpunosti vidi zadnje staklo automobila.

Ako se u ogledalu vidi cijelo zadnje staklo to znači da kroz njega u cijelosti možemo vidjeti prometnu situaciju iza vozila.

Ovisno o konstrukciji automobila i preferencijama vozača moguće ga je pomaknuti niže ili više kako bi preglednost ceste bio što bolji.

Bočna vanjska vozačka ogledala


Kod starijih automobila, bočna vanjska ogledala mogu prilagođavaju se mehanički okretanjem ručice koja se nalazi na poziciji retrovizora s unutarnje strane vozila.

Kod novijih automobila i automobila više klase, bočna vozačka ogledala se podešavaju elektronički pritiskom na tipke koje se nalaze na vozačevim vratima.

Lijevo i desno bočno ogledalo se pozicioniraju na identičan način.

Bočna ogledala trebaju biti postavljena tako da se u dijelu ogledala bliže vozilu djelomično vidi naše vozilo.

Naše vozilo treba zauzimati oko jednu petinu ogledala, a znatno veći dio ogledala treba prikazivati cestu i prometnu situaciju s bočne strane vozila.

Zbog djelomičnog prikaza našeg vozila u ogledalu možemo lakše procijeniti brzinu kretanja i udaljenost od vozila koje nailaze s bočnih strana.

Zatim je potrebno podesiti bočna ogledala po visini.

Idealna pozicija bočnih ogledala po visini je pozicija u kojoj se linija koja dijeli zemlju od neba (horizont) nalazi na sredini ogledala.

Lijevo bočno ogledalo je idealno prilagođeno ako se kvaka vozačevih vrata vidi u krajnjem donjem desnom kutu, a lije kada se kvaka suvozačevih vrata vidi u krajnjem donjem lijevom kutu ogledala.


Nakon što je podešeno prvo ogledalo, ne zaboravi podesiti i ono na drugoj strani.

Prije izvođenja postupaka parkiranja unatrag i polukružnog okretanja uz pomoć bočne ulice, bočna ogledala možemo dodatno prilagoditi kako bi ih što jednostavnije izveli.

Nakon toga ih je potrebno vratiti u položaj prilagođen za uobičajenu vožnju.

Bonus savjet: S obzirom na to da su bočna vozačka ogledala izvedena u obliku leće (zakrivljena), nisu optimalna za procjena udaljenosti od vozila koja nailaze straga. 

Za točniju procjenu udaljenosti od vozila koja nailaze sa stražnje strane, kad god je to moguće, preporučuje se koristiti unutarnje ogledalo.

Bonus: Pravilno vezanje sigurnosnog pojasa


Nikada nemoj započeti vožnju bez vezanja sigurnosnog pojasa.

Brojna istraživanja su pokazala kako vezanje sigurnosnog pojasa u većini prometnih nesreća spašava život i smanjuje rizik od teških tjelesnih ozljeda.

Sigurnosni pojas se pravilno postavlja tako da gornja traka pojasa prelazi preko ramena, a donja traka preko prepona.

Gornja traka ne smije biti postavljena da prolazi ispod pazuha. 

Ako vozilo ima funkciju podešavanja gornjeg ulaza sigurnosnog pojasa po visini, treba ga podesiti tako da gornja traka ne dodiruje vrat osobe.

Donja traka ne smije prelaziti preko trbuha, već isključivo preko prepona.

Pojas niti na jednom svom dijelu ne smije biti presavinut niti labav, već dobro zategnut.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!