Početna Blog Pravilo desne strane (desnoga): Što je i kada se primjenjuje?

Pravilo desne strane (desnoga): Što je i kada se primjenjuje?

U ovom blog postu ću ti objasniti što je to pravilo desne strane i kako ga primijeniti.

Osim toga, objasnit ću ti sve situacije u prometu kada se ono koristi i kako na ispravan način postupiti.

Nakon što pročitaš ovaj blog post znat ćeš sve što jedan vozač mora znati o pravilu desne strane.

Nastavi čitati.

Sadržaj:

  1. Što je pravilo desne strane (pravilo desnoga)?
  2. Kada se primjenjuje pravilo desne strane?
  3. Pravilo desne strane na raskrižju
  4. Pravilo desne strane s drugačijim položajem ceste s pravom prednosti
  5. Pravilo desne strane u “T” raskrižju
  6. Pravilo desne strane u kružnom toku (rotoru)
  7. Pravilo desne strane na raskrižju s cestom bez suvremenog kolničkog zastora
  8. Pravilo desne strane na raskrižju s ulazom u parking
  9. Pravilo desne strane u susretu s vozilima s pravom prednosti prolaska
  10. Pravilo desne strane u susretu s vozilima pod pratnjom
  11. Pravilo desne strane u susretu s vozilima na tračnicama

Što je pravilo desne strane (pravilo desnoga)?

Pravilo desne strane jedno je od najosnovnijih prometnih pravila koje svaki vozač mora poznavati.

Pravilo desne strane (pravilo desnoga) govori da je na raskrižju cesta iste važnosti ili u susretu s drugim vozilom vozač dužan propustiti vozilo koje nailazi s njegove desne strane.

Uz pravilo desne strane, na cestama iste važnosti još vrijedi i pravilo da vozilo koje skreće u lijevo dužno propustiti vozila koja zadržavaju smjer kretanja ili skreću u svoju desnu stranu.

Kada se primjenjuje pravilo desne strane?

Pravilo desne strane se primjenjuje u sljedećim situacijama:

  • kada na raskrižju nema znakova (promet na raskrižju nije upravljan niti ovlaštenom osobom, niti semaforom, niti prometnim znakovima),
  • kada nailazimo na raskrižje označeno prometnim znakom ceste iste važnosti,
  • kada je promet na raskrižju upravljan znakovima ali je cesta s pravom prednosti drugačije pozicionirana.

Na većini raskrižja u Republici Hrvatskoj promet se upravlja prometnim znakovima ili semaforom, dok se pravilo desne strane primjenjuje isključivo na raskrižjima s vrlo malim protokom prometa.

Pravilo desne strane samo po sebi nije toliko komplicirano, no vozači ga zaboravljaju ili se prilikom njegove primjene zbune baš zbog toga što ga ne često ne prakticiraju.

Kada nam se nakon dugo vremena pojavi raskrižje na kojemu moramo primijeniti pravilo desne strane, ostajemo zbunjeni i ne znamo što napraviti.

Kako su takva raskrižja s malim protokom prometa i niskim brzinama vožnje, prometne nesreće su vrlo rijetke.

U nastavku ću ti objasniti sve situacija u prometu u kojima se koristi pravilo desne strane (desnoga).

Pravilo desne strane na raskrižju


Pravilo desne strane primjenjuje se na raskrižju u kojem se prometom ne upravlja prometnim niti znakovima, niti semaforima, niti znakovima koje daju ovlaštene osobe (npr. policajac ili prometnik).

Kada se na raskrižju gdje su sve ceste iste važnosti nađu dva ili tri vozila, prema pravilu desne strane, dužni smo propustiti vozilo koje nam nailazi s desne strane.

Ako pak mi nailazimo drugom vozilu s desne strane, imamo prednost prolaska.

Pravilo desne strane se ne primjenjuje kada se vozilima koja prolaze raskrižjem ne presijecaju putanje kretanja.

U takvim situacijama svi automobili bez potrebe za propuštanjem prolaze raskrižjem.


Kada su na raskrižju bez znakova, semafora i ovlaštene osobe vozila na suprotnim stranama, primjenjuje se pravilo da je vozač koji skreće ulijevo dužan propustiti vozilo koje zadržava smjer kretanja ili skreće u svoju desnu stranu.


Kada su na raskrižju tri vozila, pravo prednosti prolaska ima ono vozilo koje sa svoje desne strane nema vozila i ono ide prvo.

Sva ostala vozila ne prolaze raskrižjem dok s njihove desne strane nalazi vozilo koje nije prošlo raskrižjem.


Zbog specifičnosti pravila desne strane, u situacijama kada imamo prednost prolaska, raskrižjima se trebamo kretati uz povećan oprez.

Sporije kretanje uz povećan oprez omogućit će nam potrebno vrijeme reakciju u slučaju ako drugi vozači pogriješe ili nisu sigurni tko ima pravo prednosti.

Situacija s primjenom pravila desne strane se komplicira kada se na raskrižju nađu vozila sa sve četiri strane.

Ako na raskrižje na kojem se primjenjuje pravilo desne strane u istom trenutku naiđu vozila iz sva četiri smjera, tada se uz pravilo desne strane, u isto vrijeme primjenjuje pravilo da je vozač koji skreće u lijevo dužan propustiti vozilo koje zadržava smjer kretanja ili skreće u svoju desnu stranu.

Više prometnih situacija o pravilu desne strane na ovakvom raskrižju možeš vidjeti u kategoriji ispitnih pitanja - Odvijanje prometa na raskrižju.

Pravilo desne strane u “T” raskrižju


Pravilo desne strane u “T” raskrižju nije toliko jednostavno kao ono u konvencionalnom raskružju.

S obzirom na to da su u “T" raskrižju sve tri ceste koje se spajaju ceste iste važnosti, pravilo desne strane nije jedino pravilo koje određuje prednost prolaska.

U “T” raskrižju, osim pravila desne strane, prednost prolaska uređena je i pravilom koje govori da prednost prolaska na cesti iste važnosti ima ono vozilo koje zadržava smjer kretanja ili skreće u svoju desnu stranu.

Tada, vozilo koje skreće u lijevo mora propustiti vozilo koje zadržava smjer kretanja ili skreće u svoju desnu stranu.


Zbog kombinacije ovih pravila i položaja vozila u raskrižju, “T” raskrižje može biti zbunjujuće čak i za vrlo iskusne vozače.

Dobra stvar je ta što su takva “T” raskrižja na kojima se primjenjuje pravilo desne strane izuzetno rijetka pojava.

Osobno se ne sjećam da sam u svojih više od 10 godina kako vozim naišao na jedno ovakvo raskrižje.

Ako i jesam, na takvom raskrižju je protok prometa toliko rijedak da sam prilikom prolaska raskrižjem bio jedino vozilo u tom trenutku.


Ovo su neke od situacija koje se mogu dogoditi na “T” raskrižju na kojem se za upravljanje prometom koristi pravilo desne strane, a pojavljuju se na ispitu iz prometnih propisa i sigurnosnih pravila:

Postoji jedna iznimka kada se na raskrižju na kojem se prometom upravlja znakovima ipak koristi pravilo desne strane.

Upravo o tome pročitaj u nastavku.

Pravilo desne strane s drugačijim položajem ceste s pravom prednosti


Ovo je najčešći način na koji ćeš se susretati s pravilom desne strane u današnjem prometu.

Deblja linija na dopunskoj ploči označava cestu s prednošću prolaska, a tanja linija sporednu cestu.

Vozila koja na raskrižje nailaze glavnom cestom zbog prometno znaka “Cesta s prednošću prolaska” imaju pravo prednosti prolaska nad vozilima koja nailaze sporednim cestama označenim znakom “Raskrižje s cestom s prednošću prolaska”.

Sporedna cesta također može biti označena prometnim znakom “Stop” što znači da se vozači prije ulaska u raskrižje moraju  potpunosti zaustaviti (pravilo 3 sekunde).

Kada se dva vozila u isto vrijeme na raskrižju nađu na glavnim cestama (deblje linije), prema pravilu desne strane, vozač koji nailazi s desne strane ima prednost.

Drugim riječima, ako se nalaziš na glavnoj cesti (deblja linija), a s desne strane ti je također sporedna cesta (deblja linija), dužan si propustiti vozila sa svoje desne strane.


Kada se dva vozila u isto vrijeme nađu na raskrižju nađu na sporednim cestama (tanke linije), prema pravilu desne strane, vozač koji nailazi s desne strane ima prednost.

Drugim riječima, ako se nalaziš na sporednoj cesti (tanka linija), a s desne strane ti je također sporedna cesta (tanka linija), dužan si propustiti vozila sa svoje desne strane.


Prvi kroz raskrižje ide ono vozilo koje nailazi glavnom cestom (debljom linijom), a s desne strane mu se nalazi sporedna cesta (tanka linija).

Drugi kroz raskrižje ide ono vozilo koje nailazi glavnom cestom (debljom linijom), a s desne strane mu se nalazi druga glavna cesta (deblja linija).

Treći kroz raskrižje ide vozilo koje nailazi sporednom cestom (tankom linijom), a s desne strane mu se nalazi glavna cesta (deblja linija).

Zadnji kroz raskrižje ide vozilo koje nailazi sporednom cestom (tankom linijom), a s desne strane mu se nalazi druga sporedna cesta (tanka linija).


Više prometnih situacija o pravilu desne strane na ovakvom raskrižju možeš vidjeti u kategoriji ispitnih pitanja - Odvijanje prometa na raskrižju.

Pravilo desne strane u kružnom toku (rotoru)


Pravilo desne strane na kružnom toku je vrlo rijetka pojava u Hrvatskoj.

Na većini kružnih tokova u Hrvatskoj promet je upravljan je znakovima.

Kada je promet upravljan znakovima, u pravilu, prednost se daje vozilima koja se kreću unutar kružnog toka.

Vozila koja nailaze i žele se uključiti u kružni tok, zbog postavljenih prometnih znakova “Raskrižje s cestom s prednošću prolaska” i “Obavezno zaustavljanje” (znak Stop), moraju ustupiti prednost prilaska vozilima u kružnom toku.

Tijekom vožnje kružnim tokom treba biti oprezan jer postoje iznimke kada vozila koja se kreću kružnim tokom nemaju prednost, tj. moraju propustiti vozila koja ulaze u kružni tok.

Postoje dvije situacije kada je to slučaj.

Prva je ta kada vozila koja nailaze i ulaze u kružni tok prometa ostvaruju prednost zbog prometnog znaka “Cesta s prednošću prolaska” postavljenog na ulaz u kružni tok, dok vozila koja voze kružnim tokom moraju postupiti prema prometnom znaku “Raskrižje s prednošću prolaska”.

Druga je kad promet na kružnom toku nije upravljan prometnim znakovima, niti semaforima, niti ovlaštenom osobom.

Tada vrijedi pravilo desne strane.

U tom slučaju, vozila koja voze kružnim tokom moraju propustiti vozila koja ulaze u kružni tok jer ima nailaze s njihove desne strane.

Pravilo desne strane na raskrižju s cestom bez suvremenog kolničkog zastora


Vozač je dužan propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju ulazi i kad ta cesta nije prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska ako vozilom ulazi s ceste bez suvremenoga kolničkog zastora na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom.

Tako možemo zaključiti kako pravilo desne strane ne vrijedi na raskrižju između ceste sa suvremenim kolničkim zastorom i ceste bez suvremenog kolničkog zastora na kojem se prometom ne upravlja znakovima, semaforima ili ovlaštenom osobom.

Cestom sa suvremenim kolničkim zastorom smatra se cesta s kolničkim zastorom napravljenim od asfalta, betona ili kocki.

Cestom bez suvremenog kolničkog zastora smatra se cesta s kolničkim zastorom napravljenim od makadama, šljunka, pijeska ili zemlje.

Pravilo desne strane na raskrižju s ulazom u parking

Na raskrižju ceste s ulazom u parkiralište, iako nema prometnih znakova za upravljanje prometom, ne primjenjuje se pravilo desne strane.

Parkiralište se smatra cestom manje važnosti zbog čega vozač koji izlazi iz parkirališta mora ustupiti prednost prolaska vozilu koje nailazi cestom.

S obzirom na to da cesta u odnosu na parking ima veću važnost, vozilo koje se kreće cestom ima pravo prednosti prolaska, tj. nije dužno propustiti vozilo koje izlazi iz parkinga.

Pravilo desne strane u susretu s vozilima s pravom prednosti prolaska


Vozila s pravom prednosti prolaska su vozila koja daju posebne zvučne i svjetlosne znakove plave boje.

To mogu biti vozila:

  • hitne službe,vozila policije,
  • sanitetskog prijevoza,
  • vatrogasne službe,
  • civilne zaštite, unutarnjih poslova,
  • vojske.

Vozila s pravom prednosti prolaska imaju prednost prolaska pred svim vozilima osim pred vozilima pod pratnjom i vozilima koja voze kroz raskrižje kojim se prometom upravlja semaforima ili znacima ovlaštene osobe.

Pravilo desne strane nema utjecaj na vozila s pravom prednosti prolaska.

Neovisno o tome imamo li prednost, ili ne, na raskrižju na kojem se za upravljanje prometa koristi pravilo desno strane, uvijek moramo propustiti vozila s pravom prednosti prolaska.

Pravilo desne strane u susretu s vozilima pod pratnjom

Vozilima pod pratnjom smatraju se vozila koja prate pripadnici policije i vojne policije u posebnim policijskim vozilima opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova crvene i plave boje.

Takva vozila smatraju se vozilima pod pratnjom za vrijeme dok se ti znakovi daju.

Na vozila pod pratnjom se također ne primjenjuje pravilo desne strane.

Vozila pod pratnjom, vodeći brigu o sigurnosti drugih sudionika u prometu, imaju pravo prednosti prolaska u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila koja se kreću raskrižjem na kojem se prometom upravlja semaforima ili znacima ovlaštene osobe.

Vozač koji na cesti susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom dužan je zaustaviti svoje vozilo, te se držati naredbi koje im daju osobe iz pratnje i kretanje nastaviti tek nakon što prođu sva vozila pod pratnjom.

Pravilo desne strane u susretu s vozilima na tračnicama

Pravilo desne strane prema vozilima koja se kreću tračnicama ne vrijedi.

Vozila na tračnicama imaju pravo prednosti nad drugim vozilima.

To znači da kada se nađemo na raskrižju na vozila na tračnicama, moramo ih propustiti, bez obzira s koje strane se kreću.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!