Početna Blog Dopunska strelica na semaforu: Što znači i tko ima prednost?

Dopunska strelica na semaforu: Što znači i tko ima prednost?

U ovom članku ću ti razjasniti sve vezano uz dopunske strelice na raskrižju.

Raskrižja s dopunskom strelicom su vrlo je česta pojava, pogotovo u većim gradovima, a jako malo vozača ih razumije.

Da stvar bude još gora, veliki broj vozača su uvjereni i ponašaju se totalno suprotno od onoga što zakon o prometu na cestama propisuje.

Nakon čitanja točno ćeš znati tko i kada ima prednost kada prolazi raskrižjem na dopunsku strelicu.

Nastavi čitati.

Sadržaj

  1. Dopunska zelena strelica na semaforu
  2. Dopunska strelica smještena uz zeleno svjetlo
  3. Dopunska strelica postavljena u raskrižju
  4. Razlika između dopunske strelice u Zagrebu i drugih gradova

Dopunska zelena strelica na semaforu

Svjetlo na semaforu s dopunskom zelenom strelicom, od običnog zelenog svjetla, razlikuje se po tome što kada ga gledamo nema oblik kruga već strelice usmjerene u određenom smjeru kretanja.

Značenje dopunske zelene strelice zbunjuje vozače jer može biti postavljena na dva načina koje zakon različito tumači (Zakon o sigurnosti prometa na cestama, članak 20). 

Dopunska zelena svjetleća strelica na semaforu može biti postavljena:

  • kao dopunsko prometno svjetlo smještena s odgovarajuće strane prometnog svjetla i to na visini na kojoj se nalazi zeleno svjetlo, i
  • kao dopunsko prometno svjetlo za skretanje ulijevo postavljeno kao zasebno prometno svjetlo za izlazak iz raskrižja.

Upravo način na koji je smještena čini bitnu razliku između te dvije strelice.

U nastavku ću ti objasniti kako se ponašati u oba slučaja.

Dopunska strelica smještena uz zeleno svjetlo

Dopunska svjetleća zelena strelica smještena s odgovarajuće strane prometnog svjetla na visini na kojoj se nalazi zeleno svjetlo glavnog semafora je uobičajeni način smještanja dopunske zelene strelice.

Tada vozilo koje nailazi raskrižjem, a upaljena je zelena dopunska strelica, se smije kretati raskrižjem isključivu u smjeru u kojem pokazuje dopunska strelica čak i za vrijeme dok je na glavnom semaforu upaljeno žuto ili crveno svjetlo (Zakon o sigurnosti prometa na cestama, članak 60).

Bitno je napomenuti da smo, ako raskrižjem prolazimo dok je upaljena zelena dopunska strelica, dužni propustiti sva vozila i druge sudionike u prometu koji se kreću tom cestom (Zakon o sigurnosti prometa na cestama, članak 60).

To mogu biti pješaci koji stupaju na pješački prijelaz ili vozila koja se kreću tom cestom.

Kada se dopunska zelena strelica nalazi smještena pokraj uobičajenog semafora u razini zelenog svjetla, ona može biti izvedena kao lijeva ili desna dopunska strelica.

Desna dopunska strelica


Desna dopunska svjetleća zelena strelica smještena uz glavni semafor u razini zelenog svjetla je najčešći način na koji se ona smješta.

Kada je upaljena omogućava vozilima da prođu kroz raskrižje i skrenu u desno bez obzira na to što je na glavnom semaforu upaljeno crveno ili žuto svjetlo.

Vozila koja skreću u desno za vrijeme dopunske zelene strelice dužna su propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom i pješake koji nailaze pješačkim prijelazom.

Vozila koja se kreću tom cestom mogu biti vozila koja prolaze kroz raskrižje s lijeve prema desnoj strani i vozila koja nailaze s desne strane i u raskrižju se polukružno se okreću.

Vozila koja nailaze s desne strane mogu se polukružno okretati kada je na glavnom semaforu upaljeno zeleno svjetlo ili kad se kreću raskrižjem da dopunsku lijevu strelicu.

Dopunska zelena strelica za desno najčešće je upaljena upravo u isto vrijeme kada i dopunska strelica za lijevo za vozila koja nailaze s desne strane cestom u koju se uključujemo.

Takva vozila koja se polukružno okreću na lijevu dopunsku strelicu ulaze u suprotni tok prometa u koji se istovremeno uključuju i vozila koja prolaze raskrižjem na desnu dopunsku strelicu.

Treba primijetiti kako u oba slučaja vozila prolaze na dopunsku strelicu. 

Jedni na desnu, a drugi na lijevu dopunsku strelicu.


Prednost imaju ona vozila koja se polukružno okreću jer se ona ne uključuju na cestu, ona se već nalaze na toj cesti, a jedino mijenjaju smjer kretanja.

S druge strane, ona vozila koja se kreću na desnu dopunsku strelicu, uključuju se na tu cestu i zbog toga moraju propustiti sva druga vozila, pa tako i ona koja se polukružno okreću.

Za to pravilo veliki broj vozača ne zna već misle da kada na dopunsku strelicu skreću u desno, da oni kao desni skretači imaju prednost.

Ili pak kada je više traka u ulici na koje se uključuju, da oni koji skreću na dopunsku strelicu u desno moraju skrenuti u krajnju desnu prometnu traku, a oni koji se polukružno okreću u krajnju lijevu, što je totalno krivo.

Oni koji se polukružno okreću imaju prednost i mogu birati bilo koju prometnu traku iako u pravilu uvijek skreću u krajnju lijevu ili u prvu lijevu u koju mogu skrenuti s obzirom na luk skretanja.

Lijeva dopunska strelica

Lijeva dopunska strelica smještena uz glavni semafor u razini zelenog svjetla je rjeđi slučaj postavljanja dopunske strelice.

Kada skrećemo u lijevo, na lijevu dopunsku strelicu, također moramo propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom i pješake koji nailaze pješačkim prijelazom.

To znači da moramo propustiti vozila koja nailaze iz suprotnog smjera i kreću se ravno ili skreću desno u bočnu ulicu s naše lijeve strane u koju mi kao lijevi skretač planiramo skrenuti.

Ako raskrižje prolazimo na lijevu dopunsku strelicu i polukružno se okrećemo, imamo prednost nad vozilima koja iz lijeve bočne ulice na desnu dopunsku strelicu skreću u desno.

Kada cesta za suprotni tok prometa u koju se prilikom polukružnog okretanja uključujemo ima više prometnih traka, možemo odabrati bilo koju prometnu traku.

Nepisano pravilo je to da bi vozila koja se polukružno okreću trebala ući u krajnju lijevu ili prvu lijevu traku s obzirom na luk skretanja tako da krajnju desnu traku ostave slobodnu za vozila koja na dopunsku strelicu skreću u desno.

S druge strane, ako vozila koja se polukružno okrenu iz bilo kojeg razloga moraju ući u krajnju desnu prometnu traku (npr. da skrenu u dvorište), imaju prednost.

Dopunska strelica postavljena u raskrižju


Dopunska zelena svjetleća strelica postavljena kao zasebno prometno svjetlo za izlazak iz raskrižja postavlja se u iznimnim situacijama kada služi isključivo kao svjetlo za izlazak iz raskrižja.

Kada kažemo da je postavljena u raskrižju onda mislimo da nije postavljena poput glavnih svjetala ispred raskrižja u koje ulazimo već unutar raskrižja. 

Najčešće je to pozicija s druge strane raskrižja u odnosu na položaj vozila koje stoje pred semaforom, tj. sa zadnje strane glavnog semafora za vozila iz suprotnog toka prometa.

Dopunska strelica je postavljena tako da bi bila vidljiva vozilima koja se nalaze unutar raskrižja.

Kada je na glavnom semaforu za željeni smjer kretanja upaljeno crveno svjetlo, a u raskrižju je upaljena zelena dopunska strelica, vozila koja još nisu ušla u raskrižje moraju se  zaustaviti, tj. ne smiju nastaviti kretanje kroz raskrižje u smjeru upaljene dopunske strelice (Zakon o sigurnosti prometa na cestama, članak 61).

Ta dopunska strelica služi isključivo za vozila koja se već nalaze u raskrižju.


Vozila koja su već ušla u raskrižje smiju ga napustiti, ali isključivo u smjeru u kojem pokazuje dopunska zelena strelica.

Vozila koja napuštaju raskrižje dužna su propustiti sve druge sudionike u prometu koji se kreću tom cestom.

To mogu biti pješaci koji stupaju na nogostup, a upaljeno im je zeleno svjetlo ili vozila koja se kreću tom cestom.

Kada se dopunska zelena strelica nalazi smještena u raskrižju, ona je izvedena isključivo kao lijeva dopunska strelica.

Još treba znati kako vozač ne smije vozilom ući u raskrižje ako je gustoća prometa takva da je očito da će se morati zaustaviti u raskrižju ili na obilježenom pješačkom prijelazu i tako ometati ili onemogućiti promet pješaka ili vozila koja dolaze s bočnih cesta (Zakon o sigurnosti prometa na cestama, članak 62).

Razlika između dopunske strelice u Zagrebu i u drugim gradovima

Kao što možeš primijetiti, dopunska strelica za izlazak iz raskrižja je dosta jednostavna, dok raskrižje s postavljenom dopunskom strelicom uz glavni semafor u ravnini zelenog svjetla može dosta zakomplicirati situaciju u samom raskrižju.

Da bi doskočili tom problemu i pojednostavnili raskrižja s dopunskom strelicom, prometni inženjeri u većim gradovima poput Zagreba su se dosjetili kako dodatno povećati sigurnost na takvim raskrižjima.

Zakon govori kako onaj vozač koji prolazi raskrižjem na dopunsku strelicu mora propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom i pješake koji nailaze pješačkim prijelazom.

Da bi se izbjegla kolizija s tim vozilima i pješacima, u velikim gradovima, dok je upaljena dopunska strelica, drugim vozilima i pješacima, koji bi mogli utjecati na vozila koja prolaze raskrižjem na dopunsku strelicu, na semaforu je upaljeno crveno svjetlo.


Tako se vozačima koji prolaze na dopunsku strelicu osigurava nesmetan prolaz, a vozilima i pješacima koji bi ih mogli ugroziti zabranjuje kretanje s ciljem povećanja sigurnosti.

S druge strane, u manjim gradovima i drugim mjestima u hrvatskoj gdje je prometna situacija jednostavnija i nema potrebe za ovim rješenjem, u trenutku prolaska na dopunsku strelicu, vozači moraju paziti da ne oduzmu prednost drugim vozačima koji nailaze tom cestom i propuste pješake koji prelaze cestu pješačkim prijelazom.

Koliko je to rješenje dobro za vozače na većim raskrižjima u većim gradovima, u neku ruku nije dobro jer se pravila ponašanja u raskrižjima s dopunskom strelicom, primjerice u Zagrebu i u Šibeniku razlikuju.

Kada napuštaš mjesto u kojem najčešće voziš sjeti se ovoga pravila i povećaj oprez dok se krećeš raskrižjem s dopunskim strelicama.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!