Početna Blog 15 Najboljih automobila za taksiranje u 2024. (Uber, Bolt)

15 Najboljih automobila za taksiranje u 2024. (Uber, Bolt)

U ovom blog postu ću ti otkriti 15 najboljih automobila za taksiranje u 2024. godini.

Razgovarao sam s taksistima koji voze za Uber i Bolt, a zatim proučio više od 200 različitih modela vozila kako bi pronašao one koji su trenutno najisplativiji za taksiranje.

U opisu svakog modela su njegove najbitnije karakteristike poput potrošnje goriva, troškova održavanja, veličine prtljažnika, i slično.

Za svaki model ću ti objasniti njegove prednosti i mane kao taksi vozila, te ga usporediti s drugim sličnim modelima.

Nastavi čitati.

Najbolja taksi vozila u 2024.

Odabir automobila je nešto kompliciraniji od uobičajenog odabira osobnog automobila za svakodnevnu vožnju.

Automobili za taksiranje su specifični jer uz sve uobičajene zahtjeve, moraju zadovoljiti zahtjeve koji su propisani zakonom i zahtjeve platforme koju taksist planira koristiti za posao (npr. Uber ili Bolt).

Da bi se osobni automobil po zakonu mogao koristiti za javni prijevoz putnika kao taksi mora:

  • zadovoljavati zahtjeve Euro 5 eko norme (od 1.1.2025. zahtjeve Euro 6 norme),
  • imati najmanje 4 odobrenih sjedećih mjesta uključujući sjedalo za vozača,
  • imati duljinu od najmanje 4.000 mm (od 1.1.2025.),
  • imati najmanje četiri bočna vrata ili troja bočna vrata od kojih su vrata u drugom redu sjedala izvedena na desnoj strani vozila,
  • imati ugrađen i ispravan klima-uređaj,
  • imati ugrađen kočni protublokirajući sustav (ABS),
  • imati ugrađeno treće kočiono svjetlo i stražnje svjetlo za maglu,
  • imati ugrađene zračne jastuke najmanje za vozača i suvozača,
  • imati ugrađen uređaj za istodobno uključivanje svih pokazivača smjera, i
  • imati ugrađene sigurnosne pojaseve i naslone za glavu na svim sjedalima.

Većina današnjih novih automobila bez problema će zadovoljiti sve zakonom obvezujuće zahtjeve.

Problem sa zadovoljavanjem navedeni zahtjeva mogu imati starija rabljena vozila koja ne zadovoljavaju Euro 5 (od 1.1.2025. Euro 6) eko normu.

Ako malo bolje proučiš naveden zahtjeve, možeš zaključiti kako se za prijevoz putnika ne mogu koristiti mala gradska vozila koja imaju manje od 5 sjedećih mjesta ili nemaju više od 3 vrata, tj. barem 2 reda sjedala.

Ako planiraš voziti na platformi Uber, da bi vozio skuplje Uber Black ili Comfort vožnje na kojima se više zarađuje, trebaš posjedovati vozilo više klase.

Za Uber XL vožnje u kojima se mogu voziti do 6 putnika trebaš imati vozilo koje bez vozača ima 7 sjedala i modelska godina mora biti 2011. ili novija.

Odabir vozila za taksiranje je vrlo bitno jer upravo vozilo može biti presudno hoće li taksiranje za tebe biti dugoročno isplativo, ili ne.

Idealno vozilo za obavljanje taksi prijevoza ima:

  • nisku potrošnju goriva (osobito u gradu pri malim brzinama)
  • niske troškove održavanja,
  • prihvatljivu početnu cijenu,
  • prostranost i udobnost za vozača i putnike na stražnjoj klupi, i
  • dovoljno velik prtljažni prostor.

Vozila u nastavku liste u većoj ili manjoj mjeri zadovoljavaju tražene zahtjeve.

Nekoliko vozila s vrha liste briljiraju u svim aspektima zbog čega baš te modele taksisti najčešće odabiru, a to potvrđuje i njihov veliki broj na našim cestama.

Pa krenimo redom.

15. MG 5 Long


Početna cijena: 37,900.00 EUR
Doseg: do 400 km
Troškovi održavanja: Niski
Veličina prtljažnika: 479 l
Broj putnika: 5
Tvorničko jamstvo: do 7 godina ili prijeđenih 150,000 km

MG 5 je prostrani  električni karavan, a idealan je za taksiste zbog izuzetno niskih troškova vožnje.

Kad kažem niski troškovi, onda mislim stvarno niski jer s električnim vozilima, ako ih puniš na kućnom punjaču, možeš prijeći 100 km za manje od 2 EUR.

Za prijeći istu udaljenost s hibridnim vozilom koji su izuzetno mali potrošači će ti u najboljem slučaju trebati 6 EUR.

Za doseg se ne moraš brinuti jer MG 5 model s većom baterijom ima doseg do 400 km što bi trebalo biti dovoljno za dnevne potrebe prosječnog taksista koji vozi po gradu.

Druga velika prednost električnih vozila za taksiste je to što električna vozila nije potrebno održavati u istoj mjeri kao vozila koja pokreću motori na fosilna goriva.

Električno vozilo je toliko jednostavno za održavanje da ga uz minimalnu obuku možeš u potpunosti samostalno održavati što značajno smanjuje dugoročne troškove.

Osim veće početne cijene, veća mana koju vidim kod MG vozila je to što je MG relativno nova na tržištu električnih automobila, pa se još uvije ne zna koliko su njihova vozila kvalitetna i pouzdana.

Taksistima isključivo ispravna vozila donose prihode, a u trenutku kad se nešto pokvari, dok je vozilo na popravku, izostaje zarada.

To može biti vrlo problematično, osobito na početku.

Taksiranje s električnim vozilom zbog veće početne cijene iziskuje veće početno ulaganje, no ako uz posjedovanje brzog kućni AC punjač za električna vozila, taksiranje na struju će se dugoročno sigurno isplatiti.

14. Volkswagen Golf Variant 2.0 TDI


Početna cijena: 30.134,67 EUR
Kombinirana potrošnja goriva: 4,3 l/100 km
Eko norma: Euro 6
Troškovi održavanja: Srednji
Veličina prtljažnika: 605 l
Tvorničko jamstvo: do 6 godina ili do prijeđenih 150.000 km

S Volkswagen Golfom praktički ne možeš pogriješiti.

Za taksiranje je najbolja opcija karavanska izvedba Golfa pod nazivom Variant koja nudi prostranu stražnju klupu i jedan od najvećih prtljažnih prostora u ovoj klasi automobila.

Golf će imati najmanju potrošnju je u kombinaciji s dobro poznati Volkswagenovim dizelskim 2.0 TDI motorom koji kombinirano troši svega 4,3 l/100 km.

Dizelski motori su poznati po niskoj potrošnji, no možda nisu najbolji izbor za taksiste u većim gradovima koji uglavnom voze na niskim brzinama, dok dizelski motori postižu najmanju potrošnju na dužim vožnjama na većim brzinama.

Problem kod dizelaša su nešto veći troškovi održavanja, no s obzirom na to da su dijelovi za Volkswagen vozila vrlo pristupačni, pretpostavljam da je održavanje Golfa značajno povoljnije nego održavanje sličnih modela drugih marki.

Jedinu veću manu kod Golfa vidim u relativno visokoj početnoj cijeni.

To je u jednu ruku opravdano jer je Golf provjereno i pouzdano vozilo, a osobito s dizelskim motorom po kojem je Volkswagen poznat.

Ako ti cijena od preko 30.000,00 EUR ne predstavlja problem, Golf može biti odlično vozilo za taksiranje, no svakako uzmi u obzir i druga vozila koja možda mogu ponuditi nešto više, po nižoj cijeni.

Primjerice, Škoda Octavia koja je praktički isto vozilo kao i Golf, može biti bolji izbor jer joj je početna cijena nešto niža od ove koju ima Golf.

Alternativa sa značajno manjom početnom cijenom može biti Ford Focus koji je trenutno jedno od najpopularnijih taksi vozila.

13. Fiat Tipo Station Wagon HB 1.5 e-Hybrid


Početna cijena: 30.911,00 EUR
Kombinirana potrošnja goriva: 5,1 km/100 km
Eko norma: Euro 6
Troškovi održavanja: Srednji
Veličina prtljažnika: 440 l
Tvorničko jamstvo: 24 mjeseca bez ograničenja kilometraže

Fiat Tipu sam dao prednost nad Golfom jer Tipo dolazi s opcijom hibridnog pogona koji je za taksiste daleko bolja opcija od dizelskog motora.

Po kombiniranoj potrošnji rekli bi da potrošnja goriva nije ništa posebno spektakularna, no brzo bi se prevarili.

Kako je Tipo hibrid, ima izuzetno nisku potrošnju goriva na malim i srednjim brzinama kojima se taksisti najviše voze, a koja iznosi svega 4,1 l/100 km.

Svakako preporučujem nabavku karavanskog modela Station Wagon koji nudi više prostora na stražnjoj klupi.

Prtljažnik Tipa je manji od onog koji imaju Golf, Octavia ili Corolla, no sasvim je dovoljan. 

Problem kod Fiat Tipa vidim u relativno većoj cijeni zbog toga što je to ipak vozilo nešto niže klase, no cijena od 30.911,00 EUR.

Kad malo bolje pogledaš slična vozila, shvatit ćeš da je Tipo Station Wagon u kombinaciji s hibridnim pogonom i dalje jedan od najjeftinijih hibridnih vozila ovog tipa  na tržištu.

Ako ti cijena predstavlja problem, osim s hibridnim pogonom, Tipo možeš nabaviti i s dizelskim motorom koji kombinirano troši 4,1 l/100 km, a početna cijena mu je značajno niža.

12. Renault Clio dCi 100


Početna cijena: 20.590,00 EUR
Kombinirana potrošnja goriva: 4,1 - 4,7 l/100 km
Eko norma: Euro6D-Full
Troškovi održavanja: Srednji
Veličina prtljažnika: 391 l
Tvorničko jamstvo:
2 godine

Renault Clio je gradski automobil srednje klase idealan za Uber i Bolt taksiste koji uglavnom voze po gradu.

Najbolja stvar kod Clia je relativno niska početna cijena dizelskog modela koji je napravljen da troši što manje goriva.

Clio je jedan od najpopularnijih Renaultovih modela pa osim kao dizel, dolazi s benzinskim motorom, hibridnim pogonom i na plin.

Loša stvar kod Clia je to što ima relativno malo prostora na stražnjoj klupi u odnosu na veće karavane i SUV-ove, te manji prtljažnik.

Ako planiraš voziti taksi u većim gradovima te mane ti vjerojatno neće stvarati problem jer su gradske vožnje u pravilu vrlo kratke.

Alternativa dizelskom motoru može biti Clio s pogonom na plin čija početna cijena je skoro ista, ili nešto skuplji model s hibridnim pogonom koji će se više isplatiti na duže vrijeme.

Ako pak tražiš neko veće vozilo, s većim prtljažnikom i više prostora na stražnjoj klupi, odlična alternativa može biti Renault Megan s dizelskim motorom.

11. Renault Megane Grandtour Blue dCi 115 EDC


Početna cijena: 30.340,00 EUR
Kombinirana potrošnja goriva: 4,5 - 5,0 l/100 km
Eko norma: Euro6D-Full
Troškovi održavanja: Srednji
Veličina prtljažnika: 563 l
Tvorničko jamstvo: 2 godine

Renault Megane u karavanskoj izvedbi je još jedan vrlo popularan automobil za taksiranje na našim cestama.

To ne iznenađuje jer se može kupiti isključivo s dizelskim motorom koji je izuzetni štedljiv.

Troši između 4,5 i 5 l/100 km što nije manje od hibridnih automobila, no i dalje izuzetno nisko s obzirom na veličinu vozila.

Megan Grandtour je udoban, prostran, ima velik prtljažnik i malo troši, no to dolazi s nešto većom početnom cijenom u odnosu na manja vozila poput Clia.

Megane Grand Tour je cijenom taman u sredini.

Od vozila Volkswagen Grupacije je jeftiniji za oko 1.000,00 EUR, no i dalje skuplji od Ford Focusa.

Bolja alternativa je Ford Focus koji je s dizelskim motorom u karavan izvedbi jeftiniji za oko 1.000,00 EUR.

10. Ford Focus 1.5 EcoBlue 115KS A8


Početna cijena: 28.790,00 EUR
Kombinirana potrošnja goriva: 4,3 l/100 km
Eko norma: Euro 6
Troškovi održavanja: Srednji
Veličina prtljažnika: 575 l
Tvorničko jamstvo: 2 godine

Ford Focus dolazi s opcijama pogona s dizelskim i benzinskim motorom.

Iako je početna cijena modela s benzinskim motorom nešto niža, taksistima će zbog značajno niže potrošnje biti zanimljiviji model s dizelskim motorom.

U karavanskoj izvedbi, unutrašnjost je prostrana i prtljažnik je dovoljno velik da zadovolji putnike s puno prtljage.

Osim cijene, Focusova velika prednost je niska potrošnja, a najveća mana viši troškovi održavanja kao što je to slučaj i kod svih drugih vozila s dizelskim motorom.

Automobil iste klase koje može ima manju potrošnju u gradskoj vožnji je hibridna Toyota Corolla, no ona ima veću početnu cijenu za oko 4.000,00 EUR.

Također treba naglasiti kako najjeftiniji model s dizelskim motorom dolazi s automatski mjenjačem bez potrebe za dodatnom nadoplatom.

Ford Focus je danas jedan od najboljih automobil za taksiste s dizelskim motorom, a to potvrđuje njegova velika popularnost među taksistima.

Jeftinija alternativa karavanskoj verziji može biti običan Focus s 5 vrata, no to znači i manje mjesta na stražnjoj klupi i u prtljažniku.

9. Dacia Sandero 1.0 ECO-G 100


Početna cijena: 15.100,00 EUR
Kombinirana potrošnja goriva:  5,4 (benzin) - 7,0 (plin) l /100 km
Eko norma: Euro 6D-Full
Troškovi održavanja: Srednji
Veličina prtljažnika: 328 l
Tvorničko jamstvo: 3 godine

Ako počneš malo pratiti koje aute taksisti voze, vrlo brzo češ shvatiti da je jedan od najpopularnijih upravo Dacia Sandero.

Dacia Sandero je popularan iz dva razloga.

Prvi, Sandero je najjeftinijih novi automobil koji se trenutno može kupiti u Hrvatskoj.

I drugi, nema modela s dizelskim motorom, no jedan je od rijetkih automobila koji ima model s tvornički ugrađenom plinskom instalacijom i može se voziti isključiv ona plin.

Vožnja na plin je izrazito jeftina jer je plin 50 % jeftiniji od goriva.

Problem sa Sanderom je taj što je to mali gradski automobil koji nema puno mjesta u unutrašnjosti i prtljažniku.

Drugi, možda još veći problem je to što je Sandero napravljen da bude što jeftiniji što znači da iskustvo i komfor u vožnji nisu na razini nekih skupljih automobila, a ne nudi niti model s automatskim mjenjačem.

To možda nije toliki problem za putnike koji se uglavnom voze na kratke relacije, već za vozača koji više sati u komadu mora sjediti unutar vozila i voziti ga.

Ako ti to dozvoljava budžet, možda je bolja alternativa uzeti malo skuplje, a veće i udobnije vozilo, primjerice Dacia Duster.

8. Dacia Duster 1.5 Blue dCi 115


Početna cijena: 23,600.00 EUR
Kombinirana potrošnja goriva: 4,8 l/100 km
Eko norma: Euro 6D-Full
Troškovi održavanja: Srednji
Veličina prtljažnika: 478 l
Tvorničko jamstvo: 3 godine

Dacia Duster je najjeftiniji SUV s dizelskim motorom i jedan od najjeftinijih automobila s dizelskim motorom na cijelom tržištu.

Osnovni model dolazi s benzinskim motorom i ugrađenom plinskom instalacijom, no za taksiste je zbog niže potrošnje ipak više isplativ model s dizelskim motorom.

Iako je vrlo jeftin, Duster je vrlo prostran, a vožnja je vrlo ugodna zahvaljujući ugodnim sjedalima.

Potrošnja goriva je odlična, a u kombiniranom WLTP ciklusu iznosi svega 4,8 l/100 km.

Potrošnja je nešto malo veća od drugih automobila s dizelskim motorom s ove liste, no to je logično s obzirom da se radi o SUV vozilu.

Ako tražiš još jeftinije vozilo, alternativa je isto Duster ali s benzinskim motorom i plinskom instalacijom.

Dacia je najjeftiniji SUV na ovoj listi, a skuplje alternative su hibridni Kia Niro ili električni Škoda Enyaq.

7. Hyundai i30 1.0 TGDI 120 ISG 6MT karavan


Početna cijena: 19.555,00 EUR
Kombinirana potrošnja goriva: 5,5 l/100 km
Eko norma: Euro 6d
Troškovi održavanja: Srednji
Veličina prtljažnika: 602 l
Tvorničko jamstvo: 5 godina bez ograničenja kilometraže

Hyundai i30 karavan je jedan od najjeftinijih automobila koje taksisti najčešće kupuju.

Početna cijena je izrazito jeftina, vrlo je prostran i udoban za vožnju, no problem je to što nema model s opcijom dizelskog motora.

i30 dolazi s opcijom odabira između dva benzinska motora, 1.0 TGDI koji troši manje i jači, 1.5 DPI koji troši malo više.

S obzirom na to da taksisti preferiraju što manju potrošnju, dugoročno se više isplati 1.0 TGDI.

Za model s automatski mjenjačem potrebno je nadoplatiti oko 3.000,00 EUR.

Ako ti budžet to dozvoljava, bolja, ali skuplja alternativa s dizelskim motorom je Ford Focus karavan, a s hibridnim pogonom, još skuplja, Toyota Corolla.

6. Škoda Enyaq Charge


Početna cijena: 45.950,00 EUR
Doseg: 557 km
Troškovi održavanja: Niski
Veličina prtljažnika: 585 l
Tvorničko jamstvo: 6 godina ili do prijeđenih 150.000 km

Škoda Enyaq je električni SUV a od svih drugih električnih vozila s ističe po izuzetno velikom dosegu.

Enyaq na jednom punjenju može prijeći do 557 km što je više nego dovoljno prosječnom vozaču taksija, pa čak i zimi kada se doseg zbog hladnog vremena može smanjiti i do 40 %.

Enyaq je udoban i prostran, a s obzirom na to da je električno vozilo, nema manualni mjenjač zbog čega je vrlo praktičan i lagan za upravljanje i po gradu u najvećim gužvama.

Najveća mana Enyaqa je visoka početna cijena u odnosu na ostale automobila s liste, no treba napomenuti kako je njegova cijena, ako se uspoređuje s ostalim sličnim električnim vozilima, izrazito povoljna.

Ako kupuješ električno vozilo, svakako savjetujem nabavku brzog kućnog punjača koji će ti značajno smanjiti trošak vožnje.

Ako električno vozilo puniš kod kuće, razliku u cijeni možeš nadoknaditi kroz godinu ili dvije, ovisno o tome koliko ga voziš.

Osobno smatram da su električna vozila budućnost, a kako im početna cijena bude padala, viđat ćemo ih sve više na našim cestama.

Jeftinije SUV alternative Enyaqu su hibridni Kia Nio ili još jeftiniji dizelaš Dacia Duster.

5. Škoda Octavia Combi 2.0 TDI


Početna cijena: 29.640,05 EUR
Kombinirana potrošnja goriva: 4,1-4,2 l/100 km
Eko norma: Euro 6
Troškovi održavanja: Srednji
Veličina prtljažnika: 600 l
Tvorničko jamstvo: 6 godina ili do prijeđenih 150.000 km

Škoda Octavia Combi je karavanska izvedba Octavie, a po svim karakteristikama podsjeća na Golf Varianta.

To je i logično jer su Octavia i Golf modeli automobila iste grupacije.

Veličina je praktički jednaka, kao i Golf, Octavia ima prostranu unutrašnjost i jedan od najvećih prtljažnika od svih sličnih automobila.

Dizelski motor TDI 2.0 je svima dobro poznat, osobito po niskoj potrošnji koja se najviše osjeti na autocesti.

Taksisti većinom voze manjim brzinama po gradovima, pa je možda bolja opcija vozilo s hibridnim pogonom, no hibridi su u startu puno skuplji od dizelaša što nekim kupcima može predstavljati problem.

Troškovi održavanja novih dizelskih automobila se u početku ne razlikuju puno od onih s benzinskim motorima i hibridnim pogonom, no s većom kilometražom postaju nešto veći.

Ako si planirao kupiti Golfa, Škoda Octavia se čini kao bolja alternativa jer je nešto malo jeftinija, a dobivaš praktički isto vozilo.

Odlična jeftinija alternativa s dizelskim motorom je Ford Focus, a s hibridnim pogonom Toyota Corolla Touring Sports ili Dacia Jogger Hybrid.

4. Dacia Jogger Hybrid


Početna cijena: 29.500,00 EUR
Kombinirana potrošnja goriva: 4,8 - 5,8 l/100 km
Eko norma: Euro 6DFull
Troškovi održavanja: Niski
Veličina prtljažnika: 708 l
Tvorničko jamstvo: 3 godine

Dacia Jogger je prvi automobil Dacie s hibridnim pogonom.

Jogger (prije njega Logan) s benzinskim motorom je, zbog svoje niske početne cijene, opcije s pogonom na plin i prostrane unutrašnjosti, jedan vrlo popularan automobil kod taksista.

S pojavom hibridnog pogona Jogger je postao još bolji jer mu je značajno smanjena potrošnja goriva, osobito na malim i srednjim brzinama na kojima taksisti u pravilu najviše voze.

Po WLTP mjerenju hibridni Jogger na malim i srednjim brzinama u prosjeku troši oko 4,3 l/100 km.

Dacia je poznata po jeftinim automobilima, a isto vrijedi i za hibridnog Joggera.

Jogger hibrid s početnom cijenom ispod 30.000,00 EUR je zapravo jedan od jeftinijih hibrida s ove liste.

Hibridi imaju nešto veće početne cijene, no ne smijemo zaboraviti kako uz njih dolazi automatski mjenjač što je također jedna od velikih prednosti za taksi vozače.

Slični, a skuplji automobili su Fiat Tipo i Toyota Corolla, a jeftiniji je jedino Yaris Cross.

Ako ti je početna cijena hibridne verzije Joggera izvan budžeta, postoji jeftiniji Jogger s benzinskim motorom i pogonom na plin.

3. Toyota Yaris Cross Hybrid


Početna cijena: 28.725,00 EUR
Kombinirana potrošnja goriva: 4,4 - 5,0 l/100 km
Eko norma: EURO 6 AP
Troškovi održavanja: Niski
Veličina prtljažnika: 397 l
Tvorničko jamstvo: 5 godina ili do prijeđenih 100.000 km

Kad spomenemo Toyotu i hibridna vozila, odmah u glavi imamo nisku potrošnju.

Upravo je niska potrošnja najveći adut Yaris Crossa.

Yaris Cross je mali SUV koji u gradu, na malim i srednjim brzinama troši samo 3,3 l/100 km.

Da nisam nikad vozio običnog Yarisa, kada bi mi netko rekao da hibridi troše toliko malo, ne bi mu vjerovao.

Međutim, isprobao sam ga i ostao zaprepašten jer po gradu zaista troši toliko koliko Toyota govori.

Početna cijena Yaris Crossa je relativno niska s obzirom na to da se radi o potpuno hibridnom SUV automobilu.

Jedna od najvećih mana mu je nedostatak prostora koji je izuzetno bitan kod taksiranja.

Sjedenje na zadnjoj klupi je udobno no nema puno mjesta jer je Yaris Cross izrađen na platformi od običnog Yarisa.

Niti prtljažnik se ne može mjeriti s karavanskim izvedbama drugih automobila, no zadovoljit će većinu putnika.

Ako tražiš ipak nešto većeg hibridnog SUV-a, svakako obrati pažnju na model Kia Niro.

2. Kia Niro HEV


Početna cijena: 31.799,00 EUR
Kombinirana potrošnja goriva: 4,4 - 4,7 l/100 km
Eko norma: Euro 6
Troškovi održavanja: Srednji
Veličina prtljažnika: 451 l
Tvorničko jamstvo: do 7 godina ili do prijeđenih 150.000 km

Kia Niro se može kupiti kao potpuni hibrid, plug-in hibrid ili električno vozilo.

S obzirom na visoke početne cijene električnih vozila, smatram da je još uvijek najbolji izbor za taksiste hibridni Niro.

Kia Niro je na visokom drugom mjestu zbog svoje nevjerojatno niske potrošnje goriva, a koja je jedna od najbitnijih stavki prilikom odabira automobila za taksiranje.

Potrošnja goriva je izuzetno niska pri malim brzinama na kojima Niro vozi isključivo na električnu energiju, a benzinski motor se pali se samo pri ubrzavanjima i na velikim brzinama.

Unutrašnjost je prostrana, pogotovo stražnja klupa koja će biti udobna i visokim osobama, a bez problema se na stražnjim sjedalima mogu voziti 3 odrasle osobe.

Strah da u Niru neće biti mjesta za prtljagu je neopravdan jer će prtljažnik zapremnine od 451 litre će zadovoljiti potrebe i onih putnika s mnoštvom prtljage.

Jedini problem koji bi ti mogao predstavljati Niro je njegova visoka početna cijena koja prelazi psihološku granicu od 30.000 EUR.

Iako je viša od većine vozila s ove liste, smatram da je cijena opravdana jer osnovni model dolazi s mnoštvom opreme koja se u drugim automobilima dodatno naplaćuje.

S obzirom na to da ga pogoni benzinski motor, troškovi održavanja su umjereni, a novi automobili dolaze sa 7 godina tvorničke garancije koja je jedna od najvećih na tržištu. 

Ako prilikom kupnje vozila možeš platiti nešto više, svakako savjetujem kupovinu Nira koji će se kroz godine, zbog izuzetno niske potrošnje sigurno isplatiti.

Ako tražiš jeftiniji SUV, svakako uzmi u obzir Daciu Duster ili Yaris Cross, a ako si pak spreman za potpunu elektrifikaciju, pogledaj Škodu Enyaq.

1. Toyota Corolla Touring Sports Hybrid


Početna cijena: 33.785,00 EUR
Kombinirana potrošnja goriva: 4,4 - 4,9 l/100 km
Eko norma: Euro 6 AP
Troškovi održavanja: Niski
Veličina prtljažnika: 596 l
Tvorničko jamstvo: 5 godina ili do prijeđenih 100.000 km

Toyota Corolla Touring Sports karavan s hibridnim pogonom je najbolji automobil za taksiste.

Ima dvije velike prednosti nad većinom drugim automobila.

Prva je izuzetno niska potrošnja goriva zbog hibridnog pogona.

Poneki automobili s dizelskim motorima po kombiniranom WLTP ciklusu mogu imati nešto nižu potrošnju.

No, kada se uzme u obzir potrošnja u gradu na niskim brzinama, tada hibridima ne može apsolutno nitko parirati.

Osim, naravno električna vozila, koja pak imaju svoje mane.

Druga velika prednost Corolle u karavanskoj izvedbi je prostrana stražnja klupa i ogroman prtljažnik.

Vožnja s Corollom je udobna kao i kod Yaris Crossa, no ima puno više prostora na stražnjoj klupi.

Troškovi održavanja kod hibridnih Toyota vozila su relativno niski, posebno u usporedbi s troškovima održavanja vozila s dizelskim motorom.

Najveća mana Corolle je relativno visoka početna cijena.

No, treba uzeti u obzir da je Corolla hibridni karavan koji u paketu dolazi s automatskim mjenjačem.

U usporedbi sa sličnim karavanima s dizelskim motorima, kao što su Volkswagen Golf, Fiat Tipo i Škoda Octavia, ispada da je početna cijena Corolle zapravo realna.

Osobno kada bi kupovao novo taksi vozilo, sigurno bi uzeo Toyotu Corollu Touring Sports.

Jeftinije alternative s hibridnim pogonom su Dacia Jogger hibrid i Yaris Cross.

Alternativa s dizelskim motorom je Ford Focus, a na struju MG5.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!