Početna Blog Kako saznati stvarnu kilometražu vozila? (4 najbolja načina)

Kako saznati stvarnu kilometražu vozila? (4 najbolja načina)

U ovom tekstu ću ti pokazati 4 najbolja načina kako provjeriti stvarnu kilometražu nekog rabljenog vozila.

Osobno sam ih sve isprobao i svakako ti savjetujem da ih koristiš kako ne bi bio prevaren.

U prvom dijelu teksta ću ti objasniti zašto se vraća kilometraža i kolika je šansa da je kilometraža na nekom vozilu vraćena.

Nakon toga ću ti objasniti prednosti i mane svakog od načina.

Nastavi čitati.

Sadržaj:

  1. Kako provjeriti i saznati stvarnu kilometražu rabljenog vozila?
  2. Zašto se “vraća” kilometraža na vozilima?
  3. Kolika je vjerojatnost da su prijeđeni kilometri “vraćeni”?
  4. Provjera prijeđene kilometraže na računalu vozila
  5. Provjera stvarne kilometraže u ovlaštenom servisu
  6. Provjera stvarne kilometraže u stanici za tehnički pregled vozila
  7. Provjera stvarne kilometraže preko platforme carVertical
  8. Zaključak

Kako provjeriti i saznati stvarnu kilometražu nekog rabljenog vozila?

Najjednostavniji i najbrži način kako možeš provjeriti i utvrditi stvarnu kilometražu nekog vozila je koristeći platformu carVertical.

CarVertical je izuzetno koristan prilikom kupnje rabljenog vozila.


Osim prijeđene kilometraže možeš vidjeti cijelu povijest vozila:

  • osnovne podatke o vozilu,
  • sva prijavljena oštećenja na vozilu,
  • fotografije vozila,
  • promjene vlasništva,
  • je li vozilo ukradeno,
  • je li vozilo korišteno kao taksi ili rent-a-car,
  • itd.

Pogledaj primjer jednog izvješća

Sve što trebaš napraviti je u polje za provjeru upisati registracijsku oznaku ili broj šasije vozila.

Izvještaj o vozilu ćeš kroz nekoliko minuta dobiti na svoj email.

Provjeri prijeđenu kilometražu i povijest vozila

Zašto se “vraća” kilometraža na vozilima?


Najlakše i najsigurnije je kupiti u potpunosti novo vozilo.

Nova vozila dolaze s 0 prijeđenih kilometara, višegodišnjom garancijom proizvođača, a prvi servis treba napraviti tek nakon dvije godine.

Što bi rekli neki: “Pali i vozi”.

Međutim, u većini slučajeva budžet nam to ne dozvoljava ili želimo uštedjeti, pa se odlučujemo za kupnju rabljenog automobila.

Ako si ikada kupovao rabljeno vozilo, složit ćeš se da kupovina rabljenog automobila nikako nije lagan posao.

Prvo pitanje koje ti se nameće nakon što pronađeš neko zanimljivo vozilo je, kako biti siguran da ne kupujem “mačka u vreći”.

Pitanje je na mjestu jer nitko ne želi biti prevaren.

Najbolji način kako smanjiti rizik od prevare je informiranje i određivanje stvarnog stanja vozila.

Većina kupaca se ne razumije u automobile zbog čega im je izuzetno teško odrediti u kojem je vozilo točno stanju.

Automehaničari koji svakodnevno rade s automobilima mogu približno odrediti trenutno stanje vozila, no niti oni ne mogu garantirati da na vozilu nema nekih prikrivenih kvarova zbog kojih će u bližoj budućnosti biti potrebe za mehaničarskim radovima.

Znajući koliko je zapravo teško procijeniti realno stanje vozila, taj “posao” si pojednostavljujemo upravo korištenjem brojke o prijeđenoj kilometraži vozila.

Primjerice, uzmi u obzir dva vozila, jedno s 30 000 i drugo sa 180 000 prijeđenih kilometara.

Kupcu koji gleda oglase na internetskim oglasnicima, promatrajući brojke o prijeđenoj kilometraži vrlo je lako odrediti koji automobil je manje korišten, a koji više.

Neki vozači više paze na svoje vozilo dok ga drugi načinom svoje vožnje mogu svjesno ili nesvjesno uništavati, zbog jednostavnosti korištenja prijeđenoj kilometraži dajemo veći značaj nego li je to uistinu tako.

Uzimajući u obzir neiskustvo i neznanje kupaca, ispostavlja se kako je prijeđena kilometraža jedan od najbitnijih faktora prilikom određivanja vrijednosti vozila kod kupnje i prodaje.

Toga su svjesni i prodavači pa se zbog veće zarade odlučuju na “skidanje” ili “vraćanje” prijeđenih kilometara na vozilu.

Kolika je vjerojatnost da su prijeđeni kilometri “vraćeni”?

Ako se profesionalno ne baviš automobilima nisi niti svjestan koliko je čest slučaj vraćanja kilometraže kod rabljenih automobila.

Iako se svake godine na redovnom tehničkom pregledu zabilježava prijeđena kilometraža vozila, stanice za tehnički pregled te brojke ne uspoređuju i ako primijete vozilo sa spuštenom kilometražom, to nisu dužne prijaviti MUP-u.

Svi mi vjerujemo kako je ipak većina poštenih i kako nam se to ne može dogoditi, sve dok to ne iskusimo na vlastitoj koži.

Automehaničari i profesionalci upozoravaju kako je na tržištu izuzetno veliki broj rabljenih vozila sa spuštenom kilometražom i s povećanjem uvezenih automobila rapidno raste.

Iako je prikrivanje stvarne prijeđene kilometraže na vozilima u Hrvatskoj kazneno djelo zbog kojeg se ide u zatvor, želja za većom zaradom pohlepnih prodavača je puno jača.

Kupci koji kupe vozilo sa smanjenom kilometražom nisu ni na koji način zakonom zaštićeni.

Jedino što u takvim situacijama preostaje je pokretanje privatne tužbe, no uzimajući u obzir brzinu i efikasnost hrvatskog pravnog sustava, takav pothvat se najčešće ne isplati.

Osim toga, ne mora značiti da je kilometražu vratio trenutni vlasnik vozila, možda je to napravila osoba koja je posjedovala vozilo prije njega.

Najbolji način kako se zaštititi od prevare je prikupljanje što većeg broja informacija o vozilu prije same kupnje koji bi dali naslutiti da nešto s vozilom nije uredu.

Jedno od najbitnijih stvari koju treba utvrditi prilikom kupnje rabljenog vozila je odgovara li brojka o prijeđenoj kilometraži vozila iz oglasa stvarnoj prijeđenoj kilometraži.

Ovo su 4 načina kako utvrditi stvarnu kilometražu rabljenog vozila:

  1. Provjera prijeđene kilometraže na računalu vozila,
  2. Provjera stvarne kilometraže u ovlaštenom servisu,
  3. Provjera stvarne kilometraže u stanici za tehnički pregled vozila,
  4. Provjera stvarne kilometraže preko platforme carVertical.

Na kraju teksta ću ti pokazati kako prepoznati ako je prijeđena kilometraža vraćena.

1. Provjera prijeđene kilometraže u računalu vozila


Vraćanje kilometraže izvodi se uz pomoć posebnog računalnog programa spajanjem vlastitog računala na računalo vozila.

Ok, ako je netko promijenio prijeđenu kilometražu u računalu vozila, kako je onda moguće saznati stvarnu kilometražu iz istog tog računala?

Moguće je ako je osoba koja je izvršavala izmjenu broja prijeđenih kilometara to napravila samo na jednom računalu.

Podaci o broju prijeđenih kilometara najčešće se pohranjuju na više mjesta unutar vozila.

Ovisno o proizvođaču vozila, podaci o prijeđenom broju kilometara mogu biti pohranjeni u instrument ploči, mjenjaču, ABS sustavu, volanu, vratima, pa čak i u ključu vozila.

Ako brojevi o prijeđenoj kilometraži na svim jedinicama u kojima se zapisuju nisu jednaki, velika je vjerojatnost da je kilometraža na tom vozilu vraćena.

Kada se na svim mjestima podatak o prijeđenoj kilometraži izmjeni, ovom metodom je praktički nemoguće otkriti ako je netko radio izmjene na prijeđenoj kilometraži ili ne.

Kao što možeš primijetiti, podaci o prijeđenoj kilometraži zapisani u sustavima na vozilu su skloni manipulacijama.

Zamisli što se događa kada je na vozilu potrebno zamijeniti dio na kojem je pohranjena informacija o prijeđenim kilometrima koja se prikazuje na instrument ploči.

Prilikom ugradnje automehaničar u taj novi dio mora upisati ispravnu brojku prijeđenih kilometara kako bi se ona prikazala na ekranu.

Pretpostavljam da shvaćaš kamo to vodi?

Ovlašteni automehaničari se vjerojatno neće upuštati u poslove s vraćanjem kilometraže kako ne bi ugrozili svoju reputaciju i snosili ogromne financijske posljedice.

Međutim, ako to mogu ovlašteni automehaničari, onda to može i bilo tko drugi.

Informacije o prijeđenoj kilometraži iz sustava u vozilu možeš vidjeti koristeći bilo koji OBD2 skener.

2. Provjera stvarne kilometraže u ovlaštenom servisu


Većina ovlaštenih servisera vozila je dužna prilikom svakog servisa ili popravka zabilježiti trenutnu prijeđenu kilometražu vozila.

Analiza tih povijesnih zapisa može dati naslutiti da je prijeđena kilometraža vozila vraćena.

Najlakši način kako analizirati podatke je njihovim postavljanjem na vremensku crtu i to od najstarijeg prema najmlađem.

U svakom zapisu na vremenskoj crti iznos prijeđene kilometraže ne smije biti manji nego li je to u zapisima koje su po vremenu prethodili tom zapisu.

Logično i normalno je da kako vrijeme prolazi, da se korištenjem vozila kilometraža kontinuirano povećava.

U slučaju da je u nekom od zapisa iznos prijeđene kilometraže vozila manji nego u nekom od prethodnih zapisa, to je znak da je došlo do manipulacije tj. vraćanja broja kilometara.

Svi ovlašteni servisi određenog proizvođača vozila su umreženi i dijele podatke o povijesti vozila.

Zbog toga se na ovaj način u ovlaštenim servisima u Hrvatskoj mogu provjeriti i vozila iz uvoza koja su održavana u ovlaštenim servisima u drugim dijelovima svijeta, primjerice u Njemačkoj.

Problem se pojavljuje kada vozilo nije održavano u ovlaštenim servisima već kod nekih automehaničara koji nisu dio službene servisne mreže.

Usluge u ovlaštenim servisima su u pravilu skuplje u odnosu na lokalne automehaničare što je jedan od glavnih razloga zbog kojeg ih vlasnici vozila izbjegavaju.

Ovlašteni servisi opravdavaju svoju cijenu većom kvalitetom usluge i ugradnjom originalnih dijelova dok nešto jeftiniji neovlašteni servisi ugrađuju zamjenske dijelove i često ne prate standarde koje zahtijevaju proizvođači vozila.


Još jedan od problema kod ovog načina provjere prijeđene kilometraže vozila je taj što ovlašteni servisi daju pristup podacima o vozilu isključivo vlasniku vozila.

Da bi dobio izvještaj o povijesti zapisa o prijeđenoj kilometraži vozila iz ovlaštenog servisa bit će ti potrebna prometna dozvola ili punomoć vlasnika vozila što ponekad može biti problem.

U oglasima rabljenih vozila prodavatelji često tvrde kako je vozilo redovno održavano u ovlaštenim servisima potvrđujući to slikama fizičke servisne knjige.

Podacima u fizičkoj servisnoj knjizi su podložni manipulacijama jer ih apsolutno bilo tko može popuniti.

S druge strane, podatke dobivene od strane ovlaštenog servisa nije tako jednostavno krivotvoriti i ako vlasnik vozila tvrdi da je vozilo održavano u ovlaštenom servisu, svaki ozbiljan kupac ima puno pravo zatražiti od vlasnika kopiju podataka iz servisa.

Svakom prodavatelju bi trebalo biti u interesu zadovoljiti zahtjeve kupca, a pogotovo ovakve koji vode prema sigurnoj prodaju.

Ako se prodavatelj počne izmotavati izlikama kako ne može ili nema vremena otići do ovlaštenog servisa po tražene podatke, velika je vjerojatnost da nešto skriva.

Takve prodavače izbjegavaj u širokom luku.

Ako vozilo nije održavano u ovlaštenom servisu, nije sve izgubljeno, nastavi čitati.

3. Provjera stvarne kilometraže u stanici za tehnički pregled vozila


Da bi vozilo moglo sudjelovati u prometu na cestama, ono mora biti tehnički ispravno i registrirano.

Prilikom svakog tehničkog pregleda, baš kao i u ovlaštenom servisu, djelatnici stanice za tehnički pregled zabilježavaju trenutno stanje prijeđene kilometraže vozila.

Prednost ovog načina u odnosu na prethodni je u tome što apsolutna sva vozila, neovisno o tome gdje se održavaju, imaju zapisane podatak o prijeđenoj kilometraži.

Postavljanjem na vremensku crtu i uspoređivanjem zapisa o prijeđenoj kilometraži može se jednostavno utvrditi ako je kilometraža vozila u nekom trenutku vraćena.

Također treba obratiti pažnju na to ako je razlika u prijeđenoj kilometraži između dva zapisa vrlo mala.

Takve male razlike u iznosima prijeđene kilometraže treba napomenuti i raspraviti s prodavateljem.


Problem kod ovog načina provjere prijeđenih kilometara vozila je taj što se potvrda može dobiti isključivo uz predočenje prometne dozvole fizičkim dolaskom u bilo koju stanicu za tehnički pregled.

Zbog toga, kao kupac, ne možeš samostalno izvaditi potvrdu, no možeš zatražiti prodavatelja da izdvoji malo svog vremena kako bi otišao do prve stanice za tehnički pregled i izvadio potvrdu.

Ako prodavatelj zaista želi prodati vozilo, to mu ne bi trebalo predstavljati nikakav problem jer nakon što dođe u stanicu za tehnički pregled, za dobivanje potvrde trebat će mu svega nekoliko minuta.

Cijena izdavanja potvrda o stanju brojača kilometara na redovnim tehničkim pregledima je oko 3 EUR.

Jedan slučajeva kada stanice za tehnički pregled neće biti korisne je kod uvezenih vozila.

S obzirom na to da takva uvezena vozila nisu odrađivala tehničke preglede u Hrvatskoj, stanice za tehnički pregled vjerojatno neće imati dovoljnu povijest podataka koja bi mogla poslužiti za utvrđivanje je li kilometraža vraćena.

Nastavi čitati jer postoji rješenje i za takve situacije.

4. Provjera stvarne kilometraže preko platforme carVertical


Pretpostavlja se kako je na Hrvatskom tržištu preko 50 % uvezenih rabljenih vozila.

To ne bi bio nikakav problem da se ne radi o državama u kojima je zabilježena najviša stopa vraćanja prijeđene kilometraže (Njemačka, Austrija, Francuska i Italija).

Ta provjeru prijeđene kilometraže kod takvih vozila upravo je idealan carVertical.

CarVertical je platforma koja prikuplja podatke o povijesti vozila širom svijeta, obrađuje ih i na jednostavan način prikazuje svojim korisnicima.

Osim prijeđene kilometraže, carVertical sadrži druge podatke o povijesti vozila koji bi ti mogli biti korisni tijekom kupnje rabljenog vozila:

  • sva prijavljenim oštećenjima na vozilu,
  • popis opreme,
  • fotografije vozila,
  • promjene vlasništva,
  • je li vozilo ukradeno,
  • je li vozilo korišteno kao taksi ili rent-a-car,
  • itd.

Pogledaj primjer izvještaja

Najveće prednosti su to što je provjera izuzetno brza, a za provjeru je potrebne informacija o registraciji vozila ili broj šasije (VIN). 

Sve što trebaš napraviti je u polje za provjeru upisati broj šasije (ili registarsku oznaku) vozila, napraviti uplatu, a izvještaj će ti doći na email u sve ka nekoliko minuta od uplate.

Može se dogoditi da carVertical za neko vozilo nema podataka, no u takvim situacijama imaš pravo na potpuni povrat novca.

Provjeri prijeđenu kilometražu i povijest vozila

Zaključak

Provjera prijeđene kilometraže jedna je od najbitnijih stvari kako odrediti pravo stanje vozila prilikom kupnje.

Nepoznavanje pravog stanja vozila i potencijalno vraćena kilometraža predstavlja povećan rizik skupih popravaka u bliskoj budućnosti.

Možemo zaključiti kako ne postoji način na koji se u potpunosti sa sigurnošću može utvrditi da na vozilu nisu vraćeni kilometri.

Ipak, postoje načini koji nam pomažu u otkrivanju takvih vozila.

Zbog velikog rizika od vraćanja kilometraže, stručnjaci savjetuju izbjegavanje kupovine uvezenih vozila od preprodavača.

Savjetuje se kupovina rabljenih vozila od privatnih osoba, idealno prvih vlasnika, koja su kao nova kupljena u Hrvatskoj, redovno servisirana u ovlaštenim servisima i garažirana. 

Takva vozila je izuzetno teško pronaći.

Bez obzira od koga se kupuje vozilo, najbolje kako se zaštitit od prevare jer provjera prijeđene kilometraže metodama opisanim u ovom tekstu.

Idealno bi bilo provjeriti kilometražu na sva četiri načina ili što je više moguće.

Dobivene brojeve o prijeđenoj kilometraži postavi na vremensku crtu i utvrdi postoje li anomalije tj. padovi u prijeđenoj kilometraži.

Neke metode su besplatne dok se druge naplaćuju.

Nemoj da ti bude žao uložiti par eura u provjeru, jer trošak popravka vozilu na kojem su vraćeni kilometri može biti značajan, a ako se radi o kvarovima na motoru, možda i nemoguć.

Po meni najlakši način je provjera putem platforme carVertical jer se stvarna kilometraža može provjeriti bez prisustva vlasnika vozila i bez njegovog znanja.

U slučaju da nema podataka za traženo vozilo, carVertical ti vraća novac.

https://www.carvertical.com/hr/primjer-izvjesca?a=postanivozac&c=648757b4


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!