Početna Blog MAP senzor: Što je i čemu služi? (+ simptomi i problemi)

MAP senzor: Što je i čemu služi? (+ simptomi i problemi)

U ovom blog postu ćeš saznati što je to MAP senzor, čemu služi i na koji način radi.

U drugom dijelu blog posta ću ti objasniti kako prepoznati probleme s MAP senzorom, što ih uzrokuje i ono najbitnije, kako ih spriječiti.

Nastavi čitati.

Sadržaj

  1. Što je MAP senzor?
  2. Razlog postojanja MAP senzora
  3. Način rada MAP senzora
  4. Gdje se nalazi MAP senzor?
  5. Problemi i simptomi neispravnog MAP senzora
  6. Kako spriječiti probleme s MAP senzorom?
  7. Cijena MAP senzora i troškovi zamjene

Što je MAP senzor?


MAP senzor je kratica engleske fraze Manifold Absolute Pressure sensor što se prevodi kao senzor tlaka u usisnoj grani ili senzor tlaka usisa.

MAP senzor mjeri tlak u usisnoj grani motora s ugrađenim turbopunjačima i taj podatak šalje u računalo motora (eng. ECU - Engine Control Unit).

MAP senzor nije isto što i MAF senzor (eng. Mass Air Flow sensor).

MAP senzor mjeri tlak zraka, a MAF senzor mjeri maseni protok zraka u usisnoj grani.

Kod motora bez turbopunjača koristi se jedan, ili MAP, ili MAF senzor, dok se kod motora s turbopunjačem koriste oba.

MAF senzor je najčešće postavljen nešto ranije u usisnoj grani, prije nego što zrak uđe u turbopunjač, a MAP senzor je postavljen nakon turbopunjača, bliže usisu.

Razlog postojanja MAP senzora


U računalu motora postoji modul za upravljanje motorom (eng. ECM - Engine Control Module) koji podatak o apsolutnom tlaku koristi za izračun gustoće i volumnog protoka zraka na temelju kojih kontrolira količinu ubrizgavanja goriva u cilindre.

Jedna od glavnih zadaća računala motora je održati smjesu goriva i zraka optimalnom (u stehiometrijskom) omjeru.

Stehiometrijski omjer goriva i zraka osigurava potpuno izgaranje goriva što znači tih rad motora, nisku potrošnju goriva i male emisije štetnih ispušnih plinova.

Ako dođe do greške u radu MAP senzora, zbog krivih vrijednosti tlaka u cilindre će se ubrizgavati nedovoljno, ili previše, goriva što može oštetiti motor.

Ako MAP senzor detektira previsoki tlak koji može oštetiti motor, ECU će otvoriti wastegate ventil turbopunjača kako bi zrak mogao napustiti usisnu cijev što će smanjiti tlak.

MAP senzor je izuzetno bitna komponenta na vozilu jer podaci o tlaku u usisnoj grani direktno utječu na rad motora.

Način rada MAP senzora


MAP senzor je zapravo vrlo jednostavan uređaj.

Sastoji se od hermetički zatvorenog kućišta, cjevčice koja ulazi u kućište, a na spoju kućišta i cjevčice je fleksibilna silikonska membrana.

U kućištu je referentni tlak koji s unutarnje strane djeluje na silikonsku membranu.

Tlak iz usisne grane preko cjevčice dolazi do kućišta i s druge strane djeluje na membranu.

U ovisnosti o razlici referentnog tlaka i tlaka iz usisne grane membrana se savija.

Pomak membrane se detektira i preko piezoelektričnog kristala pretvara u napon koji se u računalu motora konvertira u vrijednost tlaka zraka.

Kad vozač pritisne papučicu gasa otvara se klapna gasa što povećava količinu zraka u usisnoj grani.

Veća količina zraka povećava tlak zraka koji djeluje na silikonsku membranu u MAP senzoru i savija ju prema unutrašnjosti kućišta.

Pomak silikonske membrane pomiče piezoelektrični kristal što dovodi do promjene napona.

ECM na temelju tog podatka, da bi se održao stehiometrijski omjer smjese goriva i zraka, povećava količinu goriva koje izbacuju brizgaljke.

Kad vozač otpusti papučicu gasa, klapna gasa se zatvara, u usis ulazi manja količina zrak što ima za posljedicu smanjenje tlaka.

Smanjenje tlaka se detektira preko membrane u MAP senzoru, tu promjenu u naponu koristi ECM da bi izračunao i isporučio optimalnu količinu goriva.

U izračunu količine goriva koja se mora isporučiti, uz MAP senzor se koriste podaci o temperaturi zraka i broju okretaja motora.

Zbog toga se u neke MAP senzore ugrađuje termometar koji mjeri temperaturu zraka u usisnoj grani.

Gdje se nalazi MAP senzor?


S obzirom na to da MAP senzor mjeri tlak u usisnoj grani, za pretpostaviti je da se on nalazi upravu u usisnoj grani motora.

Točna pozicija MAP senzora može varirati od modela do modela automobila, no u pravilu se nalazi negdje između turbopunjača i samog usisa u motor.

Takav položaj, za razliku od MAF senzora koji se nalazi postavljen prije turbopunjača, osigurava precizno mjerenje tlaka zraka koji se mijenja pod utjecajem rada turbopunjača i EGR sustava.

Vozila bez turbopunjača nemaju oba jer za to nema potrebe već isključivo jedan, ili MAP, ili MAF senzor.

Problemi i simptomi neispravnog MAP senzora


Simptome koje uzrokuje neispravan MAP senzor je teško ne primijetiti.

Problem je u tome što ih je vrlo teško povezati s MAP senzorom, a jedini način kako zapravo ustanoviti da se radi o kvaru povezanim s MAP senzorom je korištenje OBD2 dijagnostike.

Ovo su neki od najčešćih simptoma koji mogu upućivati na to da je došlo do kvara MAP senzora.

1. Upaljena “check engine” lampica


Paljenje lampice motora (eng. CEL - Check Engine Light) na instrument ploči u kabini je jedna od prvih stvari koja se događa kod neispravnog MAP senzora.

Paljenje check engine lampice je znak da MAP senzor ne radi ili šalje totalno krive podatke o tlaku u usisu.

Kao što sam već napomenuo, check engine lampica se može upaliti za mnoštvo problema pa ju je na prvu vrlo teško povezati s neispravnim MAP senzorom.

Uz pojavu check engine lampice sigurno će se pojaviti i neki drugi simptomi s ove liste na koje tako đer treba obratiti pažnju,

2. Uočljivi problemi u radu motora


Ako MAP senzor ne šalje točan podatak o tlaku u usisnoj grani, računalo će ubrizgavati nedovoljno ili previše goriva u odnosu na količinu zraka.

Prvo što vozač može primijetiti je osjetan pad snage i slabiji odziv na gas što će zasigurno biti popraćeno vibracijama motora pa i cijele karoserije vozila.

Grub rad motora se može osjetiti i dok vozilo stoji i radi u praznom hodu (leru).

U najgorem slučaju će se motor sam od sebe ugasiti.

Radi li se o bogatoj ili siromašnoj smjesi, iskusni automehaničari mogu prepoznati po drugim simptomima poput intenzivnog mirisa goriva i slično.

Detaljne informacija o omjeru goriva i zraka u smjesi se mogu vidjeti korištenjem bilo kojeg OBD2 skenera.

3. Izlazak crnog dima i čađe iz auspuha


Jedan od čestih simptoma neispravnog MAP senzora kod automobila s dizelskim motorom je izlazak intenzivnog crnog dima iz auspuha. 

Izlazak crnog dima i čađe iz auspuha je znak da je smjesa prebogata.

Zbog manjka kisika u smjesi, gorivo nepotpuno izgara i pretvara se u čađu.

Najintenzivniji izlazak čađe iz auspuha je trenutak kad vozač doda gas jer se tada značajno povećava količina goriva u cilindrima.

Povećana količina čađe u ispuhu može zaštopati katalizator i DPF filter.

4. Povećana potrošnja goriva


Kada je map senzor zaprljan, on će u računalo motora slati krivi podatak o tlaku usisa.

Ako je greška unutar referentnih vrijednosti, računalo neće sumnjati već će tako raditi smatrajući da je to stvarna vrijednost tlaka.

Vozač toga neće biti niti svjestan, no računalo će to kompenzirati ubrizgavanjem veće količine goriva.

Jedini način kako posumnjati da nešto nije uredu je praćenjem potrošnje goriva.

Ako je greška u mjerenju primjetna, zbog povećane količine goriva može doći do zatajenja rada cilindara (eng. cylinder misfire).

Ako je neki od cilindara izvan funkcija dolazi do smanjenja snage motora što će vozač kompenzirati pojačavanjem gasa što će prouzročiti veliko primjetno povećanje potrošnje.

Zatajenje rada jednog ili više cilindra bit će popraćeno treptećom check engine lampicom na instrument ploči.

5. Uključenje sigurnosnog moda rada (eng. safe mode ili limp mode)

Kad računalo motora prepozna da tlak u usisnoj grani, koji stvara turbopunjač, nije unutar referentnih vrijednosti, uključit će sigurnosni mod rada motora.

Sigurnosni mod rada uključuje se onda kada postoji velika vjerojatnost da zbog povećanog opterećenja može doći do oštećenja motora.

Da bi se spriječio veliki porast tlaka u usisnoj grani, računalo će otvoriti wastegate ventil kako bi se ispustio višak zraka.

Dok je wastegate ventil otvoren funkcionalnost turbopunjača je minimalna pa će vozač prilikom davanja gasa osjetiti pad snage motora.

Kada se vozilo ugasi, pa ponovno upali, vozilo će se vratiti u normalan mod rada, no ubrzo nakon toga će se zbog istih problema ponovno uključiti sigurnosni mod rada.

6. Pad na eko testu


Ako na svom vozilu ne primijetiš niti jedan od prethodno navedenih simptoma, vjerojatno greška mjerenja MAP senzora nije velika.

No, kad je smjesa prebogata, zbog nedovoljne količine kisika u smjesi gorivo ne izgara potpuno što će sigurno povećati količine štetnih ispušnih plinova.

Te promjene možda neće biti očite vozaču, no sigurno će ih detektirati eko test prilikom redovnog tehničkog pregleda i registracije vozila.

Kako spriječiti probleme s MAP senzorom?


Kada se pojave problemi zbog neispravnog MAP senzora, u većini slučajeva problem zapravo nije u samom MAP senzoru.

MAP senzor detektira da je došlo do promjene tlaka u usisnoj grani, a uzrok promjene može biti u kvaru turbopunjača, nekontroliranom napuštanju zraka na spojevima komponenti usisne cijevi, problem u radu EGR-a, greška na električnim instalacijama i slično.

Prije bilo kakvih radnji na MAP senzoru ili njegove zamjene potrebno je utvrditi što je stvarni uzrok greške.

To se najlakše može napraviti čitanjem grešaka iz dijagnostičke memorije računala motora uz pomoć OBD2 skenera.

Od velike koristi mogu biti trenutni podaci o radu motora dok je on upaljen, a koji se također mogu vidjeti u OBD2 skeneru.

Kada je motor isključen, tlak u usisnoj grani koju prikazuje OBD2 skener bi trebao odgovarati vrijednosti tlaka vanjskog zraka ili 1 bar.

Kada se motor uključi u rad i pritisne papučica gasa, vrijednost tlaka zraka u usisnoj grani bi trebala rasti, a po otpuštanju papučice srazmjerno padati.

Također treba provjeriti električne instalacije koje često, pod utjecajem vlage i drugih čimbenika, mogu stvarati kratke spojeve ili u potpunosti otkazati što će prouzročiti grešku prilikom detekcije tlaka.

Kod starijih automobila događa se da se cjevčica na ulazu u senzor začepi čađom koja preko EGR ventila ulazi u usisnu granu.

Kod većine automobila čišćenje MAP senzora je vrlo jednostavno i brzo.

Potrebno je odvrnuti dva vijka, isprati senzor tekućinom za pranje MAP senzora i vratiti ga natrag.

Ako niti tada MAP senzor ne radi onako kako bi trebao, bit će ga potrebno u zamijeniti novim.

Cijena MAP senzora i troškovi zamjene


U slučaju da dođe do kvara MAP senzora, njegova zamjena je u pravilu vrlo jeftina.

Cijena MAP senzora, ovisno o mark i modelu vozila, kreće se od 25,00 - 75,00 EUR.

S obzirom na to da se senzor nalazi na usisnoj grani motora koja se nalazi na samom vrhu motora, lako je dostupan što zamjenu čini jednostavnom i brzom.

Nakon što se ustanovi da ga treba zamijeniti, većina automehaničara će to odraditi kroz svega 15 - 30 minuta. 

Ipak, ako vozač ignorira simptome kvara MAP senzora, može doći do težih oštećenja motora koji mogu biti izuzetno skupi za popravak.

Ako primijetiš neki od simptoma, a osobito ako se upali ili treperi check engine lampica, što prije zaustavi vozilo i potraži stručnu pomoć automehaničara.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!