Početna Blog Što je EGR ventil? - Način rada, problemi, čišćenje (vodič)

Što je EGR ventil? - Način rada, problemi, čišćenje (vodič)

Nakon čitanja ovog blog posta ćeš znati što je EGR ventil, čemu služi i na koji način radi.

U drugom dijelu blog posta ću ti objasniti kako prepoznati probleme s EGR sustavom, što ih uzrokuje i ono najbitnije, kako ih što brže i jeftinije otkloniti.

Nastavi čitati.

Sadržaj

  1. Što je EGR ventil?
  2. Razlog postojanja EGR ventila
  3. Način rada EGR sustava i uloga EGR ventila
  4. Vrste EGR ventila
  5. Uzroci kvara EGR ventila
  6. Prepoznavanje problema s EGR ventilom
  7. Čišćenje EGR ventila
  8. Troškovi zamjene EGR ventila
  9. Gdje se nalazi EGR ventil u automobilu?
  10. Kako spriječiti kvar EGR ventila?
  11. Uklanjanje EGR ventila ("EGR delete")

Što je EGR ventil?


EGR je kratica engleske fraze, Exhaust Gas Recirculation, što u prijevodu znači recirkulacija ispušnih plinova ili povrat ispušnih plinova.

EGR je metoda kojom se kod suvremenih automobila pogonjenih motorima s unutrašnjim izgaranjem vraćaju ispušni plinovi s ispuha na ulaznu granu motora kako bi se spriječio nastanak štetnih dušikovih oksida (NOx).

EGR ventil je glavni dio cjelokupnog EGR sustava automobila, a služi za kontrolu količine ispušnih plinova koja se vraća u određenom režimu rada motora.

Osim kratice EGR, u slobodnom govoru od starijih mehaničara se često može čuti i kratica AGR koja dolazi od njemačke riječi Abgasrückführungsventil koja se prevodi kao ventil za povrat ispušnih plinova.

Razlog postojanja EGR ventila


Glavni razlog postojanja EGR sustava su sve rigorozniji propisi Europske unije koji kontinuirano smanjuju propisanu razinu maksimalne količine štetnih ispušnih plinova koje novi automobili smiju ispuštati u atmosferu.

Da bi proizvođači mogli nastaviti proizvoditi nove automobile morali su pronaći načine koji će zadovoljiti tražene zahtjeve.

Jedan od načina kako smanjiti količinu štetnih dušikovih oksida (NOx) u ispuhu automobila je ugradnja EGR sustava.

EGR sustav se u početku ugrađivao isključivo u vozila s dizelskim motorima, no zbog povećanja zahtjeva danas je sastavni dio i svih novih automobila pogonjenih benzinskim motorom.

Dušik (N) je sastavni dio zraka kojeg udišemo i sam po sebi nije opasan za ljudsko zdravlje i atmosferu.

Međutim, u postupku sagorijevanja na visokim temperaturama unutar benzinskih i dizelskih motora spaja se s kisikom (O2), te kao nusprodukt nastaju štetni spojevi dušikovih oksida (NOx).

Takvi štetni kemijski spojevi s ostalim ispušnim plinovima izlaze u atmosferu kroz ispušni sustav automobila, te potiču stvaranje stakleničkih plinova i negativno utječu na zdravlje ljudi.

U nastavku pročitaj kako radi EGR sustav i na koji način smanjuje nastanak dušikovih oksida.

Način rada EGR sustava i uloga EGR ventila


Najvažniji dijelovi EGR sustav suvremenih automobila su:

  • povratne cijevi,
  • EGR ventila, i
  • hladnjaka ispušnih plinova.

Povratna cijev spaja ispuh automobila kroz kojim prolaze ispušni plinovi s usisnom granom kroz koju u komoru izgaranja ulazi svjež zrak iz atmosfere.

Tako dio ispušnih plinova recirkulira, tj. prolazi kroz povratnu cijev do usisne grane gdje se miješa s vanjskim zrakom iz atmosfere, a zatim ponovno sudjeluju u postupku sagorijevanja.

Zbog miješanja s ispušnim plinovima, smjesa sa zrakom iz atmosfere ima smanjenu količinu kisika i veću vlažnost što utječe na smanjenje temperatura koje se razvijaju prilikom izgaranja.

Manji udio kisika u smjesi i manja temperatura izgaranja smanjuju nastanak štetnih NOx plinova.

EGR sustav može smanjiti udio štetnih NOx plinova u ispuhu i do 70%, a kod benzinskih motora može utjecati na smanjenje potrošnje goriva i količinu emisija ugljikovog dioksida (CO2).

Da bi se u određenim režimima rada povećala efikasnost i spriječila potencijalna oštećenja motora, sustav uz pomoć EGR ventila kontrolira količinu ispušnih plinova koji recirkuliraju.

Pri hladnom startu motora EGR ventil je u potpunosti zatvoren jer u smjesi treba biti što veći omjer kisika kako bi se postigle što brže postigle veće temperature izgaranja i motor što prije zagrijao na radnu temperaturu.


Kako se motor zagrijava, tako se EGR ventil sve više otvara kako bi se zbog povrata ispušnih plinova smanjio omjer kisika u smjesi.

Smanjenje kisika u smjesi za posljedicu ima smanjenje temperature izgaranja i smanjuje stvaranje štetnih NOx spojeva.

Kada vozač stisne gas, da bi motor osigurao maksimalnu moguću snagu, EGR ventil će zatvoriti dovod ispušnih plinova.

Tada će u smjesi zraka koja sudjeluje u izgaranju bit će veća količina kisika zbog koje će se povećati temperature izgaranja i količina proizvedenih štetnih NOx plinova.

Nakon postizanja željene brzine vožnje, zahtjev za snagom će se smanjiti, a EGR ventil će se ponovno otvoriti kako bi se smanjile emisije štetnih NOx plinova.

Nakon što se automobil ugasi, EGR ventil će se u potpunosti zatvoriti kako bi se pri ponovnom paljenju motor mogao što prije zagrijati.

Da bi sustav bio što efikasniji u sprječavanju nastanka štetnih NOx plinova, EGR sustav nekih automobila uključuje hladnjak za ispušne plinove.

Hladnjak za ispušne plinove uz pomoć antifriza smanjuje temperaturu ispušnih plinova prije nego li se pomiješaju sa zrakom iz atmosfere na usisu.

Na taj način se dodatno smanjuje temperatura izgaranja što u konačnici za posljedicu ima smanjenje stvaranja NOx spojeva kako bi bili u skladu s propisanim normama.

Vrste EGR ventila


Iako postoji nekoliko specifičnih vrsta EGR ventila, oni se generalno dijele na EGR ventile pokretane vakuumski i EGR ventile pokretane elektronički.

Vakuumski su stariji i može ih se pronaći na starijim automobilima, dok svi noviji automobili imaju suvremene elektronički pokretane EGR ventile.

Dizelski visokotlačni EGR ventili

Ovi EGR ventili preusmjeravaju ispušne plinove prije nego prođu kroz DPF filter (eng. diesel particulate filter), dok su još uvijek pod visokim tlakom.

Takvi plinovi u sebi sadrže čađu i ulje zbog čega se u EGR ventilu može stvoriti talog i naslage koje ga s vremenom mogu začepiti.

Ispušni plinovi se kroz povratnu cijev vraćaju u usis ili direktno u cilindre.

Dizelski niskotlačni EGR ventili

Kod niskotlačnih dizelskih EGR ventila ispušni plinovi se kroz povratnu cijev vraćaju na usis nakon što prođu kroz DPF filter.

Takvi ispušni plinovi su čisti i u pravilu ne sadrže čađu i ulje zbog što sprječava nakupljanje taloga u EGR ventilu.


Benzinski EGR ventili

Benzinski EGR ventili funkcioniraju vrlo slično visokotlačnim dizelskim EGR ventilima.

Ispušni plinovi se uvlače u usisnu cijev vakuumom od strane cilindra, a protok se kontrolira stupnjem otvorenosti EGR ventila.

Vakuumski upravljani EGR ventili

Vakuumski upravljani EGR ventili koriste vakuumski solenoid za mijenjanje vakuuma na dijafragmi koji otvara i zatvara EGR ventil. 

Neki ventili imaju senzor povratne veze preko kojeg računalo dobiva informaciju o položaju EGR ventila.

Digitalni EGR ventili

Digitalni EGR ventili imaju solenoid ili elektromotor, te senzor koji detektira položaj ventila. 

Protok ispušnih plinova kod digitalnog EGR ventila se kontrolira promjenom položaja nakon dobivanja električnog signala od strane računala.

Uzroci kvara EGR ventila


Tijekom uobičajenog rada, EGR ventili su izloženi utjecaju otrovnim, vlažnim i vrućim ispušnim plinovima koji ih s vremenom troše i uništavaju.

Međutim, najčešći uzrok kvara EGR ventila su naslage čađe koje u njega ulaze s ispušnim plinovima.

Njihovo taloženje s vremenom može fizički zaglaviti EGR ventil i spriječiti ga od pokretanja što može dovesti do prekomjernih količina štetnih NOx plinova u ispuhu i poremećaja u radu motora.

Iako poremećaji u radu motora u pravilu nisu opasni za vozača, njihovo ignoriranje može dovesti do vrlo skupih trajnih oštećenja motora.

Osim nakupine čađe, EGR može prestati raditi i zbog drugih uobičajenih problema kao što su mehanička oštećenja kućišta i električnih žica, oštećenje brtvi i gubitak vakuuma i slično.

Ako primijetiš neki od simptoma koji mogu ukazivati na problem u radu EGR sustava, nemoj ih ignorirati već što prije potraži stručnu pomoć automehaničara.

U nastavku pročitaj kako prepoznati probleme s EGR ventilom.

Prepoznavanje problema s EGR ventilom

EGR ventil se tijekom vožnje u ovisnosti o mnoštvu parametara konstantno otvara i zatvara kako bi propustio točno određenu količinu ispušnih plinova.

Kada je ventil potpuno ili djelomično blokiran, zbog neadekvatnog omjera kisika u cilindrima, u određenim režimima rada motora će doći do poremećaja u njegovom radu.

Paljenje “Check engine” lampice


Sustavi regeneracije ispušnih plinova u suvremenim automobilima su opremljeni mnoštvom različitih senzora koji prate njegov rad.

Nakon što senzori detektiraju da nešto nije uredu s EGR ventilom ili EGR sustavom, upalit će se svima vrlo dobro poznata “check engine” lampica na upravljačkoj ploči automobila.

Postoji mnoštvo razloga zbog kojih će se lampica upaliti, a točan razlog je moguće otkriti očitavanjem koda greške korištenjem OBD2 skenera.

Najčešći kodovi za greške EGR sustava su:

  • P0400: Problem s protokom ispušnih plinova
  • P0401: Nedovoljan protok ispušnih plinova
  • P0402: Prevelik protok ispušnih plinova
  • P0403: Prekid rada EGR sustava
  • P0404: Problem u radu EGR ventila
  • P0405: Nisko očitanje senzora A
  • P0406: Preveliko očitanje na senzoru A
  • P0407: Nisko očitanje senzora B
  • P0408: Preveliko očitanje na senzoru B
  • P1403: EGR nizak solenoid
  • P1404: Položaj EGR ventila se ne poklapa s položajem igle ventila
  • P1405: EGR visok solenoid
  • P1406: Greška položaja igle EGR ventila

Međutim, EGR ventil se često ne pokvari iznenadno, već se njegova efikasnost kontinuirano pogoršava sve dok u potpunosti ne otkaže.

U takvim situacijama se kod nekih automobila “Check engine” lampica neće upaliti sve dok se on u potpunosti ne zaglavi i ne prestane raditi.

Zbog toga je bitno prepoznati znakove u radu motora koji bi mogli ukazivati na to da EGR sustav ne radi ispravno.

Nemiran rad motora u praznom hodu


Ako se EGR ventil zaglavi u otvorenom položaju ispušni plinovi će ulaziti u usisnu granu i u režimu rada motora kada bi EGR ventil trebao biti zatvoren.

Primjerice, dok je motor u praznom hodu ili prilikom paljenja kada u motor treba doći što više kisika da bi se što prije zagrijao na radnu temperaturu.

Motor u tom slučaju može biti vrlo nemiran u radu u leru, a nakon hladnog paljenja može dolaziti do gašenja motora.

Gubitak snage motora

Gubitak snage motora se može osjetiti ako je EGR ventil zaglavljen u oba položaja no češće se događa kada je EGR ventil zaglavljen u otvorenoj poziciji.

Gubitak snage proizlazi iz toga što se pri pritisak na papučicu gasa EGR ventil ne zatvara i dozvoljava prolazak ispušnih plinova koji smanjuju udio kisika u smjesi.

Zbog manjka kisika u cilindru gorivo ne može u potpunosti izgorjeti zbog čega se degradiraju performanse automobila.

Povećana potrošnja goriva

Automobil troši više goriva kada je EGR ventil stalno otvoren. 

To se događa zato što je temperatura izgaranja niža pa gorivo ne izgara na optimalnoj temperaturi, a rezultat svega je manja učinkovitost što vozilo pokušava nadoknaditi većom potrošnjom goriva.

Gašenje motora u leru

Kao i kod nemirnog rada, ako je EGR ventil konstantno otvoren, može doći do potpunog gašenja motora u praznom hodu (leru).

Miris goriva u kabini


Kada se EGR ventil zaglavi u otvorenom položaju, povećan je dotoka ispušnih plinova u usisnu granu, pa pri niskim okretajima motora zbog nedostatka kisika gorivo neće u potpunosti izgorjeti.

To će značajno povećati količinu plinova ugljikovodika iz ispušne cijevi koji imaju miris goriva.

Taj intenzivan miris može se osjetiti i u kabini vozila.

Povećane emisije ispušnih plinova

Kada je EGR ventil zaglavljen u potpuno zatvorenom položaju, zbog veće količine kisika u usisnoj grani dolazi do veće temperature izgaranja koja potiče stvaranje štetnih dušikovih oksida.

Ta veća količina dušikovih oksida najčešće se primijeti tek prilikom mjerenja ispušnih plinova na redovnom tehničkom pregledu.

Zvukovi lupkanja u motoru

Ako se EGR ventil zaglavi u zatvorenom položaju i ne propušta ispušne plinove u usisnu granu, ponekad se iz motora mogu čuti čudni zvukovi koji podsjećaju na lupkanje čekića.

To se događa zato što se pri niskom broju okretaja gorivo rano zapali jer prerano dostigne visoku temperaturu. 

Osim toga, mogu se dogoditi i detonacije koje nastaju nakon zbog dodatnog neplaniranog paljenja smjese nakon uobičajenog paljenja.

Navedeni problemi nisu rezervirani isključivo za EGR sustav, već se mogu pojaviti pri greškama i kvarovima u nekim drugim sustavima.

Primjerice, neispravne svjećice, kratki spoj žica svjećica, začepljen filtre goriva, kvar pumpe za gorivo, problemi sa senzorima motora, itd.

Ako primijetiš neki od navedenih simptoma ili nešto neuobičajeno na svom vozilu, da bi se izbjegla veća i trajna oštećenja, što prije zaustavi vozilo i potraži stručnu pomoć automehaničara.

Ako automehaničar ustanovi da je problem u EGR ventilu, on će ga u ovisnosti u kojem je stanju i kakav je kvar, ili očistiti, ili u najgorem slučaju u potpunosti zamijeniti novim.

Čišćenje EGR ventila


Poznato je kako se čađa pomiješana s uljem pri uobičajenom radu motora kontinuirano taloži u EGR ventilu.

Da bi se osigurao normalan nesmetan rad motora i povećao životni vijek EGR ventila, čađu je potrebno preventivno čistiti.

To je posebno bitno kod automobila s dizelskim motorima koji izgaranjem dizelskog goriva ispuštaju povećanu količinu čađe.

Čišćenje EGR ventila nije komplicirano no traži strpljenja i vremena.

Nakon što pronađeš EGR ventil, potrebno ga je odspojiti od motora.

Da bi se EGR ventil mogao izvaditi, ponekad će biti potrebno osloboditi mjesto oko samog ventila uklanjanjem drugih dijelova poput filtra zraka.

Za čišćenje će ti biti potrebno:

  • veća plastična posuda ili korito,
  • ravni odvijač,
  • sredstvo za čišćenje EGR ventila,
  • žičana četka,
  • zaštitna oprema (rukavice, zaštitna maska i naočale).

Nakon što postavi EGR ventil u plastično korito, prvo sastruži svu čađu s kućišta koristeći ravni odvijač.

Pri struganju pazi da ne dođe to oštećenja kućišta ili nekog drugog dijela EGR ventila.

Nakon struganja, preostale dijelove EGR ventila prekrivene čađom natopi sredstvom za čišćenje EGR ventila.

Sredstvo koristi prema uputama proizvođača i pazi da sredstvo ne dođe u dodir s dijelovima koji se pod njegovim utjecajem mogu oštetiti.

Po potrebi za uklanjanje čađe koristi žičanu četku.

Nakon što je čađa u potpunosti uklonjena sa svih dijelova EGR ventila, vrati ga natrag na njegovo predviđeno mjesto, a potom prema uputama proizvođača provjeri radi li ispravno.

Za provjeru rada EGR ventila bit će ti potrebna posebna dijagnostička oprema.

EGR ventil korištenjem može bit oštećen, pa čišćenje neće pomoći, već će ga biti potrebno zamijeniti novim.

Troškovi zamjene EGR ventila


Troškovi zamjene EGR ventila su vrlo varijabilni jer ovise o:

  • cijeni EGR ventila,
  • troškovima rada automehaničara.

Ukupni troškovi zamjene EGR ventila su u prosjeku oko 400,00 EUR.

Cijena EGR ventila

Cijena EGR ventila najviše ovisi o vrsti motora i starosti automobila tj. kompleksnosti samog EGR ventila.

Raspon cijena EGR ventila kreće se od 30,00 EUR za starije benzince, pa preko 300,00 do 500,00 za jače dizelske motore.

Prosječna cijena EGR ventila iznosi oko 150,00 EUR.

Uz cijenu samog EGR ventila mehaničari mogu zaračunati troškove dodatnog potrošnog materijala.

Troškovi rada automehaničara

Troškovi rada automehaničara su varijabilni, a najčešće ovise o lokaciji radionice i o tome radi li se o ovlaštenoj ili neovlaštenoj radionici.

Mehaničari u pravilu svoj rad naplaćuju po satu.

Sat rada automehaničara se kreće između 20,00 i 50,00 EUR.

S obzirom na to da kod novih automobila zamjena EGR ventila često traži kalibraciju za koju je potrebno imati posebnu opremu, svakako preporučujem da zamjenu EGR ventila prepustiš automehaničarima.

Gdje se nalazi EGR ventil u automobilu?


Pozicija EGR ventila se kod svake marke i modela vozila nešto razlikuje i ovisi o položaju motora, no nije ga teško pronaći.

Najčešće se nalazi pri vrhu motora u blizini cilindara, u blizini usisne grane motora koju spaja s ispušnom cijevi iz koje dovodi ispušne plinove na usis.

Ponekad se EGR ventil nalazi u blizini ispušne grane motora iz koje preusmjerava ispušne plinove na usis.

Kako spriječiti kvar EGR ventila?


Kao što već znaš, čišćenje EGR ventila se u pravilu obavlja fizičkim uklanjanjem s vozila i korištenjem alata i specijalnih sredstava za čišćenje.

To je ujedno i najbolji način čišćenja, međutim to je dugotrajan i naporan posao koji većina vozača neće moći obaviti samostalno, već će vozilo morati odvesti kod automehaničara.

Ipak, postoji način čišćenja EGR ventila bez potrebe za fizičkim skidanjem ventila s vozila.

Da bi se EGR ventil pročistio, automehaničari preporučuju povremenu vožnju automobila na niskim brzinama pri većem broju okretaja.

Takav način vožnje će povećati protok ispušnih plinova i tako potaknuti izlazak čađe i ulja iz kućišta EGR ventila.

Sličan postupak se preporučuje i za čišćenje DPF filtra.

Taloženje čađe u EGR ventilu može se spriječiti redovitom vožnjom automobila brzinama iznad 50 km/h na otvorenoj cesti ili autocesti.

Takva procedura pročišćavanja zagušenog EGR ventila ili DPF filtra u slobodnom govoru se često naziva “ispuhivanje” ili “propuhivanje”.

Vožnja automobila u gradu na niskim brzinama i malim udaljenostima će ubrzati nakupljanje čađe u EGR ventilu.

Uklanjanje EGR ventila ("EGR delete")


Neki vlasnici vozila smatraju kako EGR sustav smanjuje performanse njihovih vozila, pa se odlučuju na uklanjanje EGR ventila iz vozila.

Vožnja vozila bez EGR ventila, zbog povećane emisije štetnih dušikovih oksida, može ostaviti značajne posljedice na ekologiju i život ljudi.

Osim toga, vozila s uklonjenim EGR ventilom nisu zakonski legalna za prometovanje na javnim cestama.

Takva vozila često ne zadovoljavaju propisane norme i ispuštaju više štetnih plinova nego li je to dozvoljeno zbog čega ne mogu proći tehnički pregled i registraciju.

Ako se iz nekog nerazumnog razloga odlučiš za uklanjanje EGR ventila, trebaš znati kako postupak uklanjanja nije jednostavan kao što se na prvu čini.

Osim fizičkog uklanjanja uređaja, postupak uključuje i rekalibriranje sustava što mogu napraviti isključivo specijalizirani mehaničari.

Kako proizvođači automobila nisu predvidjeli korištenje vozila na takav način, vožnja automobila bez EGR filtra može trajno oštetiti motor i nikako se ne preporučuje.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!