Priručna sredstva za pružanje prve pomoći


Ponekad u trenutku prometne nesreće nemamo pristup standardnim sredstvima za pružanje prve pomoći iz kutije prve pomoći.

Da bi pravovremeno reagirali i čim prije uspješno pružili prvu pomoć, u takvim situacijama bit će potrebno razmišljati "izvan okvira".

Priručna sredstva i materijali za pružanje prve pomoći nisu primarno namijenjeni za pružanje prve pomoći, no s njima se možemo poslužiti kada nemamo pristup standardnim sredstvima namijenjenima za pružanje prve pomoći.

Priručna sredstva i materijale možemo pronaći na i oko mjesta nesreće.

Priručna sredstva za pružanje prve pomoći

Priručna sredstva kod zaustavljanja krvarenja

Kada nemamo sterilne gaze, krvarenje možemo zaustaviti korištenjem čiste tkanine ili odjevnog predmeta.

Kod zaustavljanja obilnog krvarenja, da bi povećali pritisak na ranu, kao kompresivni predmet možemo iskoristiti kamen ili neki sličan čvrsti predmet.

Priručna sredstva za zaštitu

Kada nemamo pristup jednokratnim rukavicama iz kutije prve pomoći, možemo se poslužiti bilo kojim drugim plastičnim rukavicama ili čistim vrećicama.

Priručna sredstva za imobilizaciju

Standardno sredstvo za imobilizaciju dijelova tijela je trokutasta marama.

Kada nemamo trokutastu maramu možemo se poslužiti daščicama, granama, prometnim trokutom, tkaninom, odjećom ili remenom.

Kod transporta unesrećene osobe s ozljedom kralježnice, kao priručno sredstvo za imobilizaciju kralježnice možemo iskoristiti drvenu dasku ili vrata.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!