Imobilizacija vratne kralježnice

Svaki put kada ozlijeđena osoba pretrpi ozbiljniju ozljedu, žali se na bol u glavi, vratu ili leđima, ima penetracijsku ozljedu, razderotinu ili kontuziju glave i vlasišta, ima promijenjeno stanje svijesti, ili je bez svijesti iz nepoznatog razloga, treba razmišljati o imobilizaciji vratne kralježnice.

Ako osoba ne diše, započnite postupak oživljavanja.

Kod osobe koja diše, imobilizacija vratne kralježnice započinje ručnom stabilizacijom vratne kralježnice, a nastavlja se postavljanjem ovratnika za imobilizaciju vratne kralježnice.

Imobilizacija vratne kralježnice rukama i ovratnikom


Ovratnik za imobilizaciju vratne kralježnice podupire glavu i vrat te održava neutralan položaj vratne kralježnice i podsjeća ozlijeđenog da ne miče glavu i vrat.

Ovratnik za imobilizaciju vratne kralježnice nije dio standardnih sredstava i materijala za pružanje prve pomoći u kutiji prve pomoći.

Zbog toga se preporučuje pozvati hitnu medicinsku pomoć i sve do dolaska hitne medicinske pomoći održavajte vratnu kralježnicu u neutralnom položaju rukama.

Osim rukama, vratna kralježnica se može imobilizirati priručnim sredstvima koje zateknemo na mjestu nesreće.

Izrada i postavljanje ovratnika od priručnih sredstava


Priručna sredstva koja mogu poslužiti za izradu ovratnika i imobilizaciju vrata i vratne kralježnice su novine, karton, ručnik ili neki drugi sličan predmet.

Izmjerite visinu vrata unesrećene osobe prstima svoje ruke, te u toj veličini napravite smotak od novina, kartona ili ručnika.

Smotak obavijte trokutastom maramom.

Pripremljeni ovratnik oprezno omotajte oko vrata unesrećene osobe pazeći da ga previše ne stegnete.

Slobodne završetke ovratnika zavežite na prednjoj strani vrata.

Transport unesrećene osobe s ozljedom vratne kralježnice

Nikada ne transportirajte unesrećenu osobu s ozljedom kralježnice, već pozovite hitnu medicinsku pomoć i to prepustite profesionalcima.

U slučaju prijeke potrebe transporta unesrećene osobe sa sumnjom na ozljedu kralježnice imobilizirajte kralježnicu uz pomoć tehnike rolanja.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!