Početna Pitanja Što označuje žaruljica na instrumentnoj ploči sa simbolom kao na slici?

Što označuje žaruljica na instrumentnoj ploči sa simbolom kao na slici?

Slika pitanja

Odgovori:

Objašnjenje odgovora:

Što označava upaljena kontrolna svjetiljka za kratka svjetla na kontrolnoj ploči automobila?

Upaljena kontrolna svjetiljka za kratka svjetla na kontrolnoj ploči automobila označava da su prednja kratka svjetla vozila aktivirana.

Kratka svjetla su standardna svjetla koja se koriste za osvjetljavanje ceste tijekom noćne vožnje ili u uvjetima smanjene vidljivosti, poput magle, kiše ili snijega.

Ova svjetla su manje svijetla od dugih svjetala i koriste se kada se susrećete s drugim vozilima ili kada vozite iza drugih vozila kako biste izbjegli zaslijepljivanje vozača iz suprotnog smjera.

Kada vozač aktivira kratka svjetla, svjetiljka na kontrolnoj ploči se upali kako bi ga podsjetila da su kratka svjetla uključena.

To je korisno upozorenje jer vozač treba biti svjestan statusa svjetala i osigurati da ih koristi prikladno u skladu s uvjetima vožnje.

Važno je napomenuti da je obaveza vozača koristiti kratka svjetla noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti kako bi osvijetlili cestu ispred sebe i bili vidljivi drugim sudionicima u prometu.

Korištenje dugih svjetala kada se susrećete s drugim vozilima može zaslijepiti druge vozače i predstavljati opasnost u prometu.

Kontrolna svjetiljka za kratka svjetla podsjeća vozača da održava ispravno postavljeno svjetlo i pridržava se prometnih pravila kako bi se osigurala sigurna vožnja.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!