Početna Pitanja Dok se približavate vozilom raskrižju u situaciji kao na slici vozite kolnikom bez suvremenog kolničkog zastora. Kako ćete postupiti?

Dok se približavate vozilom raskrižju u situaciji kao na slici vozite kolnikom bez suvremenog kolničkog zastora. Kako ćete postupiti?

Slika pitanja

Odgovori:

Objašnjenje odgovora:

1. Način upravljanja prometom na raskrižju

Prvo što trebamo utvrditi kada prilazimo raskružju je način upravljanja raskrižjem.

Na ovom raskrižju prometom se upravlja prometnim pravilima jer u raskrižju ne postoje niti prometni znakovi, niti prometni semafor, niti ovlaštena službena osoba (npr. prometni policajac).

Ako se na raskrižju upravlja prometnim pravilima, to je znak da se na raskrižju križaju ceste iste važnosti.

2. Redoslijed prolaska vozila raskrižjem


Sada kad znamo da se na raskrižju upravlja prometnim pravilima, sljedeće što moramo odrediti je redoslijed prolaska vozila kroz raskrižje.

Treba primijetiti kako se naše vozilo kreće cestom bez suvremenog kolničkog zastora.

Onaj vozač koji se vozilom uključuje na cestu sa suvremenim kolničkom zastorom s ceste bez suvremenog kolničkog zastora dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom.

Prema tome, bez obzira na to što naše vozilo nailazi crvenom vozilu s desne strane, mi smo ga dužni propustiti jer vozimo cestom bez suvremenog kolničkog zastora.

U takvoj situaciji ne vrijedi pravilo desne strane.

3. Odgovor na pitanje

S obzirom na to da se na raskrižju prometom upravlja prometnim pravilima, naše vozilo vozi cestom bez suvremenog kolničkog zastora, dužni smo dati prednost prolaska crvenom vozilu koje se kreće po cesti sa suvremenim kolničkim zastorom.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!