Početna Ispitna pitanja i odgovori: Pružanje prve pomoći Transport unesrećenih osoba: Na koji način se prevoze i kakav mora biti postupak u toku transporta?

Transport unesrećenih osoba: Na koji način se prevoze i kakav mora biti postupak u toku transporta?


Prijevoz unesrećene osobe do zdravstvene ustanove je zbog zahtjevnosti postupka potrebno prepustiti stručnim osobama kad god je to moguće.

U sklopu postupka prve pomoći obavlja se samo ako nije dostupna hitna medicinska služba ili u slučaju prometne nesreće na zahtjev ovlaštene osobe. (članak 178. Zakona o sigurnosti na cestama)

Postupak i način pravilnog prijevoza unesrećene osobe

Odaberite vozilo koje omogućava pravilan položaj unesrećene osobe tijekom prijevoza.

Imobilizirajte sve teže ozljede.

Imobilizacija se izvodi na mjestu na kojem ste zatekli unesrećenu osobu, a svakako prije stavljanja unesrećene osobe u vozilo.

Unesrećenu osobu, ovisno o ozljedi postavite u pravilan transportni položaj (u tekstu ispod).

Tijekom prijevoza postepeno ubrzavajte i usporavajte i vozite pažljivo preko neravnina kako bi vožnja za unesrećenu osobu bilo što ugodnija.

U slučaju izrazito lošeg kolničkog pokrova na putu prema zdravstvenoj ustanovi, razmislite o odabiru druge rute.

Ponekad je bolje ići dužom rutom s boljim kolničkim pokrovom.

Prilikom odabira zdravstvene ustanove, radije odaberite udaljenije mjesto koje ima bolnicu.

Obavezno provjeravajte životne funkcije unesrećene osobe, te po potrebi primijenite postupke prve pomoći.

Transportni položaji kod prijevoza unesrećenih osoba


Osoba bez svijesti koja diše - Bočni položaj.

Osoba bez svijesti koja diše sa sumnjom na ozljedu kralježnice - Modificirani bočni položaj.

Osoba pri svijesti s ozljedom kralježnice - Ležeći položaj na leđima na ravnoj podlozi uz održavanje glave u neutralnom položaju.

Osoba kod koje je potrebno spriječiti razvijanje šoka (vanjsko i unutarnje krvarenje) - ležeći položaj s podignutim nogama iznad razine srca, 20-30 cm od podloge (autotransfuzijski položaj).

Osoba s ozljedom prsnog koša - Polusjedeći položaj.

Osoba s ozljedom trbuha - Ležeći položaj s nogama savinutim u kukovima i koljenima.

Osoba s ozljedom zdjelice - Ležeći položaj na leđima s ispruženim nogama (između nogu postaviti mekani materijal i imobilizirati sa široko presavijenim trokutastim maramama

Osoba s krvarenjem iz nosa - Poza "mislioca".

Osoba s ozljedom kuka i bedrene kosti – ležeći položaj s ispruženim nogama, između nogu postaviti mekani materijal i imobilizirati sa široko presavijenim trokutastim maramama.

Osoba s ozljedom potkoljenice – ležeći položaj s ispruženim nogama, između nogu postaviti mekani materijal i imobilizirati sa široko presavijenim trokutastim maramama.

Osoba s ozljedom koljena – ležeći položaj, ispod koljena podmetnuti mekani materijal kako bi ga poduprli. Omotati mekani materijal oko zgloba i učvrstiti ga zavojem od sredine potkoljenice do sredine bedra.

Osoba s ozljedom gležnja i stopala – ozlijeđeni dio omotati mekanim materijalom i postaviti u povišeni položaj.Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!