Početna Pitanja Zbog čega je vozač dužan prilagoditi brzinu kada se vozilom približava prijelazu ceste preko željezničke pruge u istoj razini?

Zbog čega je vozač dužan prilagoditi brzinu kada se vozilom približava prijelazu ceste preko željezničke pruge u istoj razini?

Odgovori:

Objašnjenje odgovora:

Promet na prijelazu preko željezničke pruge

Vozač koji se vozilom približava prijelazu ceste preko željezničke pruge u istoj razini dužan je kretanje vozila prilagoditi tako da ga može zaustaviti pred uređajem za zatvaranje prometa na prijelazu ili pred uređajem za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka, odnosno da može zaustaviti vozilo prije nego što stupi na željezničku prugu.

Prijelaz ceste preko željezničke pruge osigurava se odgovarajućim prometnim znakom, branicima ili polubranicima i uređajima za davanje znakova kojima se nagovještava približavanje vlaka.

Prijelaz ceste preko željezničke pruge koji je zaštićen ili nezaštićen, najavljuje se prometnim znakovima približavanja prijelazu na 240 m, 160 m i 80 m.

Vozač koji vozilom prelazi preko željezničke pruge u istoj razini dužan je to činiti s posebnim oprezom.Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!