Početna Pitanja Što vozač mora učiniti ako je zaustavio vozilo na kolniku i obilježio ga posebnim znakom za označivanje zaustavljenog vozila na kolniku (sigurnosni trokut)?

Što vozač mora učiniti ako je zaustavio vozilo na kolniku i obilježio ga posebnim znakom za označivanje zaustavljenog vozila na kolniku (sigurnosni trokut)?

Odgovori:

Objašnjenje odgovora:

Postupak u slučaju kvara na vozilu

U slučaju kvara na vozilu, vozač mora obilježiti vozilo postavljanjem sigurnosnog trokuta na propisanoj udaljenosti i omogućiti nesmetano odvijanje prometa.

Ako se kvar vozila dogodio na cesti izvan naselja, vozilo treba zaustaviti što bliže desnom rubu kolnika, a po mogućnosti i izvan kolnika.

Na razmaku od najmanje 100 m iza zaustavljenog vozila treba postaviti u okomitom položaju sigurnosni trokut. Vozač mora na vozilu uključiti uređaj za istovremeno uključivanje svih pokazivača smjera.

Vozač koji je zbog kvara na vozilu prisiljen vozilo zaustaviti na kolniku, dužan je za vrijeme kretanja izvan vozila označiti se (odjenuti) reflektirajućim prslukom, poduzeti sve mjere da zaustavljeno vozilo ne dovede u opasnost druga vozila te vozilo odmah ukloniti s kolnika.

Ako je na cesti zaustavljeno više vozila (kolona vozila), umjesto jednog postavljaju se dva sigurnosna trokuta, jedan pokraj drugoga, na propisanoj udaljenosti.


Patrik Kranjčec
Patrik K.
Mag. Ing. Aeronaut.
Patrik je zaljubljenik u promet. Cilj mu je edukacijom kandidata za vozače povećati sigurnost prometa na hrvatskim cestama.

Planiraš upisati ili već ideš u autoškolu?

Pa što čekaš!?
Rješavaj testove i osiguraj si prolaz iz prve!